Monday, October 28, 2013

Yeniden Brokoli Çorbası ve Mudanya














İki hafta önce süpriz bir gezi yaptık: Orhangazi, Gebze, Mudanya ve Trilye....

İlk ikisi değil ama son iki yerden fena halde etkilendim ben.

Girit mahallesi, eski evler, sakin sessiz sokaklar, deniz kokusu, yeşile bürünüp baharı karşılayan anaç toprak ve elbette delisi olduğum zeytin ağaçları.

Gezi boyunca zaman endişesi olmadan, anayolu takip etmeyip, zeytinliklerin arasından, ara yollardan gittik. Doğanın uyanışını, verimli toprakları, tarlalarda harıl harıl çalışan çiftçileri izledik. Doğayla birlikte bizim de içimiz yenilendi.







Uzun uzun anlatayım isterdim ama, bir anda yemek blogundan gezi bloguna dönebilirim endişesi ile çok detaya girmiyorum.





Mudanya'yla brokoli çorbasının alakası ne diye düşünebilirsiniz. Ama var.

Şöyle ki:

Geçtiğimiz tarlaların birinde brokoli hasadı yapıyorlardı. Elbette hemen durduk ve tazecik brokolilerden taşıyabildiğimiz kadar satın aldık.

Çoğunu buzluğa yerleştirdim bile. Ama bu kadar taze brokolileri bir an önce tüketmek için, ilk olarak sevgili Münevver'in temel tarifinden yola çıkarak hazırladığım ve sonrasında sıklıkla yaptığım bu harika çorbayı yaptım.

Sevgili Münevver'in Pırasa çorbası, brokoli çorbasına şöyle dönüştü:




Mazlemeler:
4-6 kişilik



  • 1 adet brokoli

  • 1 adet kuru soğan

  • 1 diş sarımsak

  • 1 adet patates

  • 1 çorba kaşığı (silme) un

  • 1 tatlı kaşığı mısır unu

  • 1/2 lt süt

  • 1/2 lt su

  • 1 yumurta sarısı

  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ

  • 1 tutam muskat, tuz, karabiber





Yapılışı


  1. Önce diş sarımsakları zeytinyağında çevirin.

  2. Soğanları küp küp doğrayın zeytinyağına ekleyip soteleyin.

  3. Küçük doğranmış patatesleri ve brokolileri ilave edip bir süre daha çevirin.

  4. Unları ekleyerek 2-3 dakika sürekli karıştırın.

  5. Suyu (ya da et suyunu) ekleyip pişmeye bırakın. (suyu azar azar koyarsanız, kıvamına ve damak tadınıza göre ekleme yapabilirsiniz.)

  6. Sebzeler piştikten sonra blenderle ezin, yumurta sarısıyla çırptığınız sütü ekleyip biraz daha kaynatın.

  7. Muskat, tuz ve karabiberle tatlandırın.

  8. Kremayla ve parmesan rendesiyle servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun




No comments:

Post a Comment