Tuesday, October 29, 2013

Erzincan Çorbası



erzincan corbasi 1


Erzincan bizim aile tarihimizde yeri olan, memuriyet hayatında durakladığımız şehirlerden biri. Son zamanlarda ablamın gitsek görsek şimdiki halini dediği yerlerden… 56 Evler’deki evimizde doğduktan sonra gitmişim Erzincan’a, babam genelde tatbikatta olduğu için anacığım o kar kıyamette taşırmış doktorlara mini mini, kıvır kıvır beni.  İncecik, nefis bir kadın, pek bir şık ve topuklu ayakkabılı. Biraz çekseymişiz ya ona diyoruz hala…







Son zamanlarda Erzincan’ın içine olmasa da hayran kaldığım iki ilçesine gitme fırsatı buldum hamdolsun. Kemah ve Kemaliye… Bir başlangıç olsun bu gezi, bir de çorbasını yapayım dedim tarifi görünce. Her ne kadar Kemaliye’den kör dolma aklımda kalmışsa da iftar için hoş bir alternatif olacak. Hayırlı cumalar, nefis bir haftasonu dileklerimle…






Erzincan Çorbası


(Tarif; Sofra Dergisi – Temmuz 2013)






100 gr kıyma


1 çorba kaşığı tereyağı


1 çorba kaşığı salça


1 diş sarımsak


3 su bardağı su – isteğe göre erişteyle birlikte 1-2 bardak fazladan eklenebilir-


1 çay bardağı haşlanmış nohut


2 çorba kaşığı kesme erişte


1 çorba kaşığı un


1 su bardağı yoğurt


1 adet yumurta


Tuz


Karabiber


Üzerine;


2 çorba kaşığı tereyağı


1 tatlı kaşığı nane






Kıyma, tuz ve karabiber eklendikten sonra iyice yoğrularak küçük köfteler haline getirilir. Tereyağı kızdırılarak salça ve sarımsakla çevrilir. Üzerine eklenen su kaynamaya başladıktan sonra köfteler ve nohut eklenir. 10 dakika kaynadıktan sonra erişte de tencereye ilave edilir. Tuz ve karabiberi ayarlanır. Bizim evde çok koyu kıvamlı çorba tercih edilmediği için erişte pişerken 2 bardak civarı sıcak su ekledim. Daha sonra yumurta, yoğurt, un ayrı bir kapta karıştırılır. Pişen çorbadan birkaç kaşık yoğurtlu karışıma eklenir. Karıştırılır. Daha sonra azar azar çorbaya eklenerek sürekli karıştırılır. Bir iki taşım kaynadıktan sonra tereyağı kızdırılarak nane eklenir ve çorbanın üzerine dökülür. Ben biraz da pul biber döktüm. Nefis bir çorba afiyet olsun.







No comments:

Post a Comment