Wednesday, August 7, 2013

Taze Tarhana Çorbası



taze tarhana corbasi 1






Soğuk kış günlerinde sofralarınızı ısıtacak sıcacık bir çorba istiyorsanız bu nefis çorbayı özellikle tavsiye ederim.


Tarhana, bilindiği gibi Anadolumuzun doğusundan batısına her yöresinde farklı yöntem ve malzemelerle yaz mevsiminden hazırlanan kışlık bir çorbalık. Ben şimdiye kadar kendim Tarhana hazırlamadım hep hazır geldi ya da hazır aldık:) Ancak bu sene tarhanasız kaldım :(  böyle durumlarda hep domates çorbasını tarhananın yerine yapardım ama tarhanada yoğurt da olduğunu düşünerek bu çorbayı keşfettim. Sanırım artık kışlık tarhana stoklamama gerek yok çünkü artık taptaze tarhana çorbamız var.  Eğer siz de tarhana sevenlerdenseniz denemelisiniz.




Malzemeler:


  • 1 su bardağı yoğurt

  • 1 çay bardağı buğday ( aşurelik buğday )

  • 1 çorba kaşığı ( tepeleme ) un

  • 1 çorba kaşığı domates salçası

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

  • Sıvıyağ

  • Tuz

  • Kuru nane, pul biber, toz kırmızı biber ( üzeri için )

Yapılışı:


Un sıvıyağda hafif kavrularak çiğsi kokusu giderilir ardından salçalarımız ileve edilerek kavrulur. Daha sonra üzrine soğuk su ilave edilerek (topaklanmaması için ) çıpma teliyle karıştırılır. Bu arada bir bardak yoğurt soğuk su ilevesiyle ayran kıvamına getirilerek çorbaya ilave edilir ve bu karışım ocağa alınarak 1 çay bardağı aşurelik buğday eklenip çorbamızın kıvamını verecek kadar su ilave edilir  ve kaynayana kadar sürekli karıştırılır. Çorbamız kaynamaya başlayınca altı kısılır ve kısık ateşte buğdaylar yumuşayıncaya kadar pişirilir. ( Bu arada suyu kontrol edilerek eklenebilir.)






Çorbamız pişince üzerine yağda yakılmış kuru nane, pul biber ve toz kırmızı biber gezdirilerek servise sunulur. (Yağda yaklmış baharatlar ayrı ayrı kaselerin üzerine süslenebileceği gibi çorbamızı tamamına da ilave edilerek karışırılabilir.)






Bence Tarhana çorbası turşu ile iyi gider siz sevdiğiniz ikramlıklarla sunabilirsiniz.






Afiyet Olsun.






No comments:

Post a Comment