Wednesday, August 7, 2013

Kimyonlu Süzme Mercimek Çorbası



 


kimyonlu suzme mercimek corbasi 1


 


Bloğumun ilk yıllarında paylaşmıştım mercimek çorbası tarifini. Anne tarifiyle hazırlamıştım. Yıllardır hep aynı tarifle hazırlarım. Bazen kırmızı biber ilave ederim, kışında vitamini bol olsun diye kereviz. Temelde bu tarifteki havuç, patates ise hiç değişmez. Anne tarifi olsada annemin lezzetini hiç yakalayamamışımdır. Onda her yediğimizde " ilave ne koydun ? "diye sorsamda cevap aynıdır. "Her zamanki gibi"...


Bu kez yaklaşan soğuk havalarda içinizi biraz daha ısıtsın diye kimyon ilave ettim. Kimyonun verdiği hoş aroma ile değişik bir tarif oldu...


 


Gereken Malzemeler:


1 su bardağı kırmızı mercimek


1 adet orta boy kuru soğan


1 adet havuç


1 adet patates


1 diş sarımsak


1 tatlı kaşığı kimyon


7-8 su bardağı et suyu ( 4 su bardağı et suyu+4 su bardağı su kullandım)


2 yemek kaşığı zeytinyağı


 


Meyanesi için:


1  yemek kaşığı un


2 yemek kaşığı zeytinyağı


 


kimyonlu suzme mercimek corbasi 2


Hazırlanışı :


Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsakları küçük dilimleyin.


Sıvıyağda hafif soluncaya kadar soteleyin.


Üzerine ince dilimlenmiş havuçları ilave edip bir kaç kez çevirin.


Kabuklarını soyup iri parçalara böldüğünüz patatesleri de ilave edip birlikte soteleyin (sebzeler çok hafif yumuşamalı) .


Bol suda yıkadığınız mercimekleri ilave edip bir kaç kez çevirerek kavurun.


Kimyonu ve suyu da ilave ettikten sonra havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin.


Pişen çorbayı başka bir tencereye sebzeleri kaşık yardımıyla ezerek  süzgeçten geçirin ( blenderdan da geçirebilirsiniz).


Süzdüğünüz çorbayı ocağın üzerine alın ve ocağı yakın.


Küçük bir sos tenceresinde çorbanın meyanesi için unu sıvıyağda pembeleşmeden kavurun. Çorbadan bir kaç kepçe alarak hızlıca topaklanmadan karıştırın.


Meyaneyi yavaş yavaş çorbanın içine karıştırarak ilave edin. Kıvamı koyu gelirse sıcak su ilave edebilirsiniz.


Çorba kaynayınca ocağın altını kapatın.


Sıcak servis yapın.



Bunu E-postayla Gönder BlogThis! Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş


No comments:

Post a Comment