Tuesday, August 27, 2013

Kurutulmuş Otlu Mercimek Çorbası



kurutulmus otlu mercimek corbasi 1





Hayırlı cumalar olsun hepimize… 


Bugün vakit darlığımdan mütevellit, kusuruma bakmazsanız eğer, sizlerle rahatça hasbihalin tadına varamayacağım ne yazık ki. Halbuki ne de çok özledim hepinizi 2 gün aradan sonra bile... Fakat arşivdeki tarifleri bekletmek istemiyorum daha fazla çünkü her biri sizlerle paylaşılmayı bekliyor. 


Daha öncede yazmıştım, paylaşmak kadar ruhumu coşturan hiçbir şey yoktur benim için. Hele bir de paylaştıklarımın faydası olduğunu görmek, sevincime sevinç katıyor Elhamdülillah. Tüm gayem bunun içindir zaten. 


Rabbim yüreklerimizi de her daim yolunda bir kılsın, halis dupduru niyetlerde buluştursun bizleri İnşaAllah…



                                                                       --------------------------------------------- 






En sevdiğin çorba nedir diye sorsalar, hiç tereddütsüz ilk sıralarda olan çorbalardan mercimeği söylerim. Sevmiyorum diyene şimdiye kadar rastlamadım bu geleneksel müthiş lezzete. Az çok tanıdıysanız beni, tarifler konusunda hiç rahat duramam ve sürekli orjinaliyle oynarım. Bu çorbada aynen öyle aslında. Klasik süzme mercimek çorbası fakat işte işin içine doğaçlama aşkı karışacak ya! :) 


Ot kurutma işine bu yaz annemle fena sardığımız için, elimize geçen, kurutulmaya müsait olanlarını kuruttuk. Ee kuruttuğumuz otları değerlendirmek adına, yemeklerde kullanır olduk.


Velhasıl, otlusunun lezzetine vurulduğumuzdan, bu çorbanın otsuz olanını yani klasik mercimek çorbasını yapmıyoruz. Ama elbette şöyle bir durum var ki, herkesin evinde bahsedeceğim otlar olmayabilir elbette. Bu nedenle, imkanlarınız  ne kadarsa ve yüreğiniz nasıl yapmak istiyorsa, o şekilde yapabilirsiniz...


 


kurutulmus otlu mercimek corbasi 2






Malzemeler:



  • 1 buçuk su bardağı mercimek


  •  Yarım su bardağı pilavlık bulgur


  •  1 adet orta boy havuç


  •  1 adet orta boy soğan


  •  1 adet orta boy patates


  •  1 yemek kaşığı salça


  •  1 tatlı kaşığı kurutulmuş maydanoz


  •  1 tatlı kaşığı kurutulmuş nane


  •  5-6 adet kurutulmuş kabak çiçeği


  •  6-7 yaprak kurutulmuş kereviz yaprağı (evde kurusu bittiği için, tarifteki taze kereviz yaprağı)


  •  1 buçuk sıvı yağ 


  •  1 yemek kaşığı tereyağı


  •  Karabiber


  •  Pulbiber


  •  Tuz



kurutulmus otlu mercimek corbasi 3


1-) Kurutulmuş kabak çiçeği


2-) Kurutulmuş maydanoz


3-) Kurutulmuş nane


4-) Kereviz yaprağı


 


kurutulmus otlu mercimek corbasi 4



  • İlk başta, rendelediğimiz soğanımızı kavuruyoruz.


  • Daha sonra rendelediğimiz havucumuzu kavuruyoruz. Havuçlar hafif kavrulunca, rendelediğimiz patatesimizi kavuruyoruz.


  • Baharatlarını ve salçasını koyup biraz alt üst ediyoruz.


  • Yıkayıp ayıkladığımız mercimek ve bulguru koyuyoruz, kavurmaya devam ediyoruz.


  • Kaynamış suyunu koyuyoruz ve bahsettiğim 4 otu içine atıyoruz ve kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.


  • Çorbamız piştikten sonra blenderdan ya da süzgeçten geçiriyoruz. (Dilerseniz bu kısmı yapmayabilirsiniz tabiki, tercih size kalmış. Ben bu şekilde içmeyi sevdiğim için blenderdan geçiriyorum)





Şimdiden herkese güzel, huzurlu bir hafta sonu diliyorum.


Kusurlarım var ise, affınıza sığınıyor, hepinize en içte selam ve sevgilerimi gönderiyorum...






No comments:

Post a Comment