Saturday, August 31, 2013

Hazır çorbalar üzerine..


Çorba seven bir millet olarak hazır çorbaları da bolca tüketiyoruz. Esasında garip çünkü hazır çorba dediğin o kadar da hazır değil, başında bekleyip karıştırman gerekiyor nitekim içinde un var, topaklanır. Halbuse içinde un olmayan misal bulgurla ya da sadece mercimekle vb yapılan çorbaların başında beklemeye gerek yok. 






Neyse...






Çorbalar hakkında aklımdaki bu değildi ama iyi oldu fark ettiğim:) 






Bu çorba konusunda bir nokta daha var esas onu yazmaya oturdum bilgisayarın başına. Bir çok markanın üzerinde kocaman kocaman  "Koruyucu Katkı Maddesi" içermez yazıyor böyle nal gibi. Onu yazıcam, başlıyorum: 






Eyyyyy Tüketiciiiiii... 






Aklına o çarşaf çarşaf yayınlanmış E-maddeleri listesi geliyor değil mi bu uyarıyı görünce. "Ohh" diyorsun "bu markayı alabilirim çünkülüm o e-maddelerinden yokmuş"






Nanik canım tüketicim afedersin. Koruyucu katkı maddesi yok ama başka katkı maddeleri var. Bal gibi var; bu bi pazarlama şeysi. Oyunu demiyim ama bi pazarlama olayı.






Canım tüketicim, bu e-maddeleri hakkında detayyyylı yazdıydım, koyacağım bloga da bi ara. Kısa yoldan şöyle diyim kanunen kesinlikle yasak değiller. Gıdalara hammadde dışında konulan her türlü yardımcı malzemeye katkı maddesi denir. Yani vitamin de katkı maddesidir, asitliği arttıran limon asidi de. Bak gene gaza gelicem sayfa sayfa yazıcam olmaz. Kısacası kanunen bir sorun yok. Tabi ki dozajında kullanıldıkları sürece...






Amaaaaaaaaaa....






Bir grup insan der ki : Bu katkı maddeleri 50 bilemedin 100 yıldır hayatımızda. Bunların bize ne gibi zararlar getireceği üzerine bir kaç nesillik araştırma henüz yok. Belki zararları ileride ortaya çıkacak, en iyisi kullanmamak.






Tartışma devam ediyor. Seçim tüketicinin sonuçta. 






Bütün bu e-maddesi tantanasıyla tüketici bastırdı da çorbacılar çorbalarını koruyucu madde olmadan da üretebileceklerini buldular. Güzel bi gelişme ama hazır çorba dediğin katkı maddesiz olmaz en basitinden aromasız, mono sodyum glutamatsız olmaz. Yani tabi olur da bu kadar satmaz. En azından şimdilik elimizde bol msgli çorba var. Msg konusunu da bi ara yazıcam inşalla. Bu yaz başlangıcında sıcak sıcka çorba yazdım diye kızmayın aklımda kalacağına blogumda kalsın:)


No comments:

Post a Comment