Tuesday, August 27, 2013

Karalahana Çorbası


karalahana corbasi 1


Farklı pişirme yöntemleri olan Karadeniz Yöresine ait bu çorbanın tarifini kendi yaptığım pişirme yöntemiyle paylaşıyorum. İsterseniz bütün malzemeleri kaynayan suya atıp, haşlayabilir sonra da soğan ve salça kavurup üzerine de dökebilirsiniz. Karadeniz'de iç yağı ile pişirilir, ben iç yağı olmadığı için tereyağı-sıvıyağ karışımı kullandım.





Malzemeler :



1 demet kara lahana



1 kahve fincanı mısır yarması (Bulgur ya da taze mısır da kullanılabilir)



yarım su bardağı kuru barbunya



1 adet kuru soğan



1 tatlı kaşığı acı biber salçası



1 yemek kaşığı domates salçası



2 yemek kaşığı mısır unu



1 yemek kaşığı beyaz un



1 yemek kaşığı tereyağı



2 yemek kaşığı sıvı yağ



tuz



yeterince et suyu




Yapılışı:



Mısır yarması ve barbunya bir gece önceden ılık su ile ıslatılır. (Suda bekletilir.)



Lahanalar yıkanıp uygun büyüklükte doğranır ve sıcak suya atılıp 5-10 dakika haşlanır. Suyu süzülür, soğuyunca iyice suyu sıkılır.



Sıvıyağ ve tereyağı bir tencereye alınıp ısıtılır. Yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçalar eklenip kavrulur. Lahana eklenip karıştırılır. Un karışımı serpiştirilip karıştırılır, üzerine et suyu eklenir, kaynayıncaya kadar karıştırılır. Son olarak üzerine mısır yarması ve barbunyalar atılır. Mısır yarması dibe çöküp tencerenin dibinin tutmasına sebep olacağı için karıştırılmadan malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Gerektiğinde su ya da et suyu eklenir. Tuzu ayarlanıp ocak kapatılır. Üzerine pul biber dökülerek sıcak servis yapılır. Varsa; kurutulmuş acı biber de çok yakışır.




Afiyet olsun.


No comments:

Post a Comment