Monday, August 12, 2013

DÜDÜKLÜ TENCEREM - KABAK ÇORBASI ve MUSKAT




duduklu tencerem kabak corbasi ve muskat 1
duduklu tencerem kabak corbasi ve muskat 2Sevgi ve selamlarımla tüm ziyaretçilerime hayırlı akşamlar diliyorum.Son yazdığım muffin tarifinde Sevgili Dilaradan gelen bir yorumda,çalışan ve fazla zamanı olmayanlar için, çabucak kolayca hazırlanan tarifler  isteği ve önerisi alınca bunu dikkate alarak zaman zaman,çalışanlarımızın işten gelince çabucak hazırlayabileceği pratik lezzet önerilerinde bulunmaya çalışıcam.İnşallah yardımcı olabilirim.


Kolay tariflerden önce bir yemeği pratik ve çabuk nasıl pişirebilirizle başlıyalım mı?


Benim olmazsa olmazım bazı evlerde sadece baklagil pişirilirken kullanılan düdüklü tencereden bahsetmek istiyorum. Ben rahmetli annecim’den edindiğim alışkanlık sayesinde yıllardır, fırın yemekleri dışındaki  tüm yemeklerimi düdüklü tencerede pişiriyorum.Ve herkese de tavsiye ediyorum.Normal bir tencerede hangi yemeği 6-7 dk. Pişirebilirsiniz ki?


Gıdaların besin yoğunluğu; tazeliğine, saklama ve pişirme yöntemlerine bağlıdır. Sebzeleri çok uzun sürede çok su ile yüksek ateşte pişirmemeli, tekrar tekrar ısıtmamalıyız. Bu tür pişen yemeklerde maalesef vitaminden eser kalmaz, sadece karnımızı doyurmuş oluruz.


Asıl amacımız lezzetli  ve pratik yemek pişirmenin yanında besin değeri kaybolmamış yemekler hazırlamak olmalı.Normal tencerede pişen yemeği her kapağını açışımızda buharla birlikte vitaminlerinde uçtuğunu biliyoruz.Oysa düdüklü tencerede buhar basıncı sayesinde besinlerimiz kısa sürede vitamin kaybı olmadan pişiyor.


Tüm bunlardan dolayı hem zamandan kazanmak, hem ocak ( gaz ) kullanımını minimuma indirmek, hem de yemeklerimizi vitamin kaybı olmadan pişirmek istiyorsak, düdüklü tencere kullanma alışkanlığı edinelim.


Düdüklü tencereniz yoksa, benim tavsiyem; kalabalık değilseniz, 5 lt.lik tencere alın.Almışken büyüğünü alayım demeyin. Madem pratiklik istiyoruz sadece pişirmesiyle değil kullanımıyla da (yıkaması-yer kaplaması) her yönüyle kolaylık sağlamalı bize.


NOT: Benim verdiğim dk. Ayarları sizin düdüklü tencerenize göre az veya çok gelebilir. Markaya, modele göre bu süreler değişebilir. Tencerenizin içindeki kullanma kılavuzunu okuyarak ve kullandıkça deneme yanılmayla en doğru süreyi öğreneceksiniz ve inanın düdüklü tencerenizi elinizden bırakamıycaksınız. Düdüklü tencere de yemeklerinizi az suyla ve buharı çıkmaya başlayınca da ocağı kısarak kısık ateşte pişirin.Özellikle çalışan bayanlar,akşam işten eve gelince yemeğinizi ateşe koyun,siz salatayı yapıp masayı hazırlayıncaya kadar yemeğiniz de pişmiş olucak.

 Düdüklü tencere kullanımında dikkat edilecek en önemli nokta:Ocağı söndürünce buharı tamamen boşalmadan kapağını açmayın!


Bizler anneannelerimizin, annelerimizin o güzel öpülesi elleriyle hazırladıkları lezzetli tencere yemeklerinin kültürüyle büyüdük. Günümüzde çeşitli şık sunumlu lezzetler hazırlasak da tencere yemeklerinin lezzeti, bereketi bir başka oluyor. Hatta kızıma ve gelinime de bu alışkanlığı edindirdim.Önceleri patlar korkusuyla kullanmaya çekindiler.Sonra en önemli noktaya dikkat edildiği sürece öyle bir risk olmadığını ve rahatlığını görünce düdüklü tencere severler gurubuna girdiler.)) İnşallah bu alışkanlığı yeni neslimiz tüm gençlerimize de sevdirebilirim.Eee bu kadar bahsetmişken sözü fazla uzatmadan düdüklü tencerede pişen lezzetlerimize bir göz atalım.Önce tam da mevsimiyken bugün pişirdiğim kabak çorbasıyla başlayalım mı?


                               KABAK ÇORBASI


duduklu tencerem kabak corbasi ve muskat 3


Yaz,kış çorba olmazsa olmaz diyen,çorba aşığı eşim sayesinde çorbasını yapmadığım sebze yoktur sanırım.)) Herkes sevmeyebilir diye yazmaya çekinirken,bu çorbamın tarifini sofra dergisinin haziran sayısında da görünce cesaretlenerek yazıyorum.


MALZEMELER:


2 adet orta boy kabak


1’er adet orta boy havuç ve patates


1 adet soğan,3 diş sarımsak


4,5 su bardağı su


1 yemek kaşığı zeytinyağı


Tuz,karabiber. İnce kıyılmış dereotu.


Arzu ederseniz,1 çay kaşığı dolusu kadar muskat cevizi rendesi


HAZIRLANIŞI:


Kabak ve havucun kabuğunu kazıyarak,patates,soğan ve sarımsakların kabuklarını soyarak,tüm sebzeleri  iri küpler halinde düdüklü tencerenin içine doğrayın.


İçine su, zeytinyağı, tuz,karabiber ve muskat rendesini ilave edip karıştırıp düdüklü tencerenizin kapağını kapatıp ocağa alın.Buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısarak saatinizi  7 dakikaya kurun.Sürenin sonunda ocağı söndürün.


Buharı boşalınca kapağını açıp el blendırından (veya robotunuzun blendrından)geçirin.


Üzerine ince kıyılmış dereotu serperek servis yapın.Arzu ederseniz üzerine tereyağı eritip dökebilirsiniz.  Afiyet olsun.


duduklu tencerem kabak corbasi ve muskat 4


NOT:Muskat cevizi baharatçılarda satılıyor,küçük ceviz büyüklüğünde.Baharatlara düşkün biri olarak özellikle çorbalarda bıraktığı aromayı ben çok sevdim.Lezzet vermek için patates,et yemekleri,çorbalar ve soslara  aromasıyla ayrı bir lezzet veriyor.Kullanmanız şart değil ama hiç kullanmadıysanız ben deneyin derim.Kendi küçük ama lezzeti büyük.)) (bana göre)


Bol miktarda rendelenmiş olarak süt ile birlikte alındığında halisünasyon görülmesine neden olduğu için fazla miktarda kullanılmaması öğütleniyor. 













                                                                                    






 


No comments:

Post a Comment