Monday, August 12, 2013

MAHLUTA ÇORBASI



mahluta corbasi 1






Küçükken babam bizim için çocuk dergisi alırdı.


İsmi GÜL ÇOCUK


Şimdiler de hala yayındamıdır bilmiyorum ama içinde çok güzel kulağa küpe hikayeler,çizgi romanlar vardı.


O zamanlar sadece masal okumak için okuyordum o hikayeleri ama bugün anluyorum ki ne çok şey öğretmişler bana...


O hikayelerden biri şöyleydi.






Vaktin birinde dövüş sanatını çok iyi bilen bir piri fani varmış.


Tam 100 farklı şekilde dövüş biliyorumuş.


Bunu duyan bir genç ona talebe olmak istemiş .


Piri fani kabul edince dersler başlamış


Tek tek bütün sanatları öğretiyormuş, en ince ayrıntısını bile


Öğrencisi de çok başarılıymış, verdiği her dersi hakkıyla öğreniyormuş.


Vakit ilerleyip, dövüş sanatında ileri gittiğini ve herşeyi bildiğini sanan öğrenci gün gelmiş ileri geri konuşmaya başlamış


Ben hocamdan daha kuvvetliyim, onu yenerim diye ahkam kesmeye başlamış.


Tam 99 dövüş sanatını biliyormuş çünkü.


Meydan kurulmuş hocası ve öğrencisi karşı karşıya gelmiş.


Birisi yaşlı piri fani, diğeri yeni yetme delikanlı.


Herkes pür dikkat ve merakla izliyormuş.


Delikanlı tam hamle yapacakken hocası 100'üncü taktikle çocuğu tuttuğu gibi yere çalmış.


Ve sonra dönüp şöyle demiş talebesine...


Öğrendiğin herşey seni tevazu sahibi yapsın.


Unutmaki bilmediğin şeylerle mağlup durumadüşebilirsin.


Talebesi elini öpüp özür dilemiş hocasından...






Ne demiş atalarımız '' anlayana bir söz yetişir''






****






Havalar soğudu malum ve uzmanlara göre kar bekleniyormuş


Hal böyle olunca içimizi ısıtacak birşeyler yemek istiyor insan.


Çorbalarda bu zamanlarda imdadımıza yetişiyor.


Mahluta çorbası içinizi ısıtacak lezzetli bir çorba


Tavsiye ederim.






MALZEMELER:






1 su bardağı kırmızı mercimek


1 adet kuru soğan


1 yemek kaşığı un


1 kaşık tereyağ


1 çay kaşığı kişniş


1 çay kaşığı kimyon


1 çay kaşığı karabiber


Tuz






Sosu için:






1 adet kuru soğan


1 çay kaşığı pul biber


1 kaşık tereyağ






YAPILIŞI:






Soğanı yemeklik doğrayın.


Tereyağını tencereye alıp eritin ve soğanları katıp kavurun.


Soğan renk değiştirince unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun.


Kırmızı mercimeği ilave edip bir iki karıştırın ve yeteri kadar su ilave edip mercimekler yumuşayana kadar pişirin.


Çorbayı ocaktan alıp blender yardımıyla ezin.Tekrar oağa alıp tuzu e baharatları katın, gerekirse su ilave edip kaynatın.














Sosu için soğanı yemeklik doğrayıp tereyağında pembeleşip karamel olana kadar kavurun.


Kırmızı biberi ilave edip renginin çıkmasını sağlayın ve sosu ocaktan alın.


Çorbayı kaselere pay edip üzerine sosdan dökün ve servis yapın.


Afiyet olsun.


No comments:

Post a Comment