Wednesday, August 21, 2013

Mercimek Çorbası (sebzeli)







mercimek corbasi sebzeli 1
Mercimek çorbası hikayesi

Babaannem bir görüşe göre 92, başka bir görüşe göre 96 yaşında. 


Son bir kaç yılı saymazsak, hala mutfağa girip yemek yapmak peşindeydi. Yapıyordu da... Artık yapamıyor ve bundan dolayı çok mutsuz... Haksız da sayılmaz; onun yemeklerinin tatma mutluluğuna erişmiş olanlar hala damaklarında olan bu lezzetlerden bahsederler.


Kendisi Kayserilidir ve inanılmaz beceriklidir, bundan fazlasını söylemeye bilmem gerek var mıdır?







Ben ne yazık ki elimdeki bu hazinenin hakkını yeterince veremedim. Belki çok zahmetli olduğunu düşündüğümden, belki babannemin mantılarının her an emrimize amade olduğunu/olacağını sandığımdan, belki de kalorilerinden... onunla pek yemek konuşmadım, tarif almadım. Bu konudaki ilgim daha ziyade ailenin Girit kolunun mutfağına yöneldi..


Neyse ki zamanında akıl edip sorduğum bir kaç tarif var elimde; çünkü şimdilerde hala hatırlayabiliyor olsa da, oldukça karıştırıyor aklındakileri.


İnci'm bu tarif sana...


İşte babannemin meşhuuuuur mercimek çorbası:


mercimek corbasi sebzeli 2




Mercimek Çorbası



Malzemeler:

4-6 kişilik




  • 1 çorba kaşığı un


  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı


  • 1 küçük boy kereviz


  • 1 ufak havuç


  • 1 adet kuru soğan


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek


  • 4 su bardağı su


  • tuz





Hazırlanışı



  1. Unu tencerede hafifçe kavurun (1-2 dakika)


  2. Yağ ekleyin, çırpma teliyle sürekli karıştırın


  3. İrice doğradığınız soğanları ilave ederek bir kaç dakika daha karıştırmaya devam edin


  4. İri doğranmış havuç ve kerevizi ilave edin.


  5. Yıkanmış mercimekleri ve suyu ilave edin, kaynatın.


  6. Kaynayınca altını kısıp kapağını kapatın, sebzeler yumuşayıncaya kadar (tahminen yarım saat ) pişirin


  7. Mercimekler iyice eridiğinde el blenderından geçirin. (Kıvamına göre su ilavesi yapabilirsiniz)



Dilerseniz küp küp doğranmış ekmekleri bir kaç kaşık yağda kızartarak ekleyip servis yapabilirsiniz.

Ben yanında 1/4 limonla servis etmeyi seviyorum. (ve çorbaya bir çimdik kimyon ekliyorum)


Afiyet olsun


No comments:

Post a Comment