Tuesday, August 6, 2013

KULAK ÇORBASI(MALATYA YÖRESİ)



Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor:


 "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:


"Sizden biri, mal ve yaratılışça kendisinden üstün olana bakınca, nazarını bir de kendisinden aşağıda olana çevirsin. Böyle yapmak, Allah'ın üzerinizdeki nimetini küçük görmemeniz için gereklidir."


Buhari; Rikâk 30; Müslim, Zühd 8, (2963); Tirmizi, Kıyamet 59, (2515).


kulak corbasi malatya yoresi 1


Rahman ve Rahim olan Rabbimin adıyla...

Malatya'ya ait yöresel bir çorba olan kulak çorbasının tarifini paylaşmak istiyorum.Geçtiğimiz Ramazanın son günlerinde ve bayramda Malatya'daydık.Annem(kaynanam)ve ablam(görümcem)iftar için bu çorbayı hazırlamışlardı.Tadını çok beğendim,üzerindeki bol naneli sosu ile çok lezzetli olmuştu,nasıl yapıldığını kendilerine sorup öğrendim.

Yalnız ismi konusunda bir yanlışlık yapmamak için çorbanın başındaki kulak mı?kulaklı mı diye bir kaç kez sordum :) Çorbamızın ismi kulak çorbası.Tahminim kulak diye nitelendirilenler çorbanın içindeki erişteler.Bu ismi almasında da eriştelerin şeklinden çok,yumuşaklığının etkisi olduğunu düşünüyorum.

Yavaş yavaş kendini hissettiren soğuk havalarda,sıcak sıcak tüketebileceğiniz nefis bir çorba kulak çorbası.Lebeniye çorbasını da biraz andırıyor ancak ondan ayrılan yönleri var.Dilerseniz çorbamızın tarifine geçelim inşaAllah...


kulak corbasi malatya yoresi 2



MALZEMELER


5 su bardağı su,


1 büyük çay bardağı kare kesilmiş erişte,


Köfte Malzemeleri:


100 gr.kıyma,


2 yemek kaşığı ince bulgur(varsa unlu bulgur),


az miktar toz karabiber,


tuz,


Yoğurtlu Terbiye Malzemeleri:


2 su bardağı yoğurt,


1 adet yumurta,


1 tatlı kaşığı un,


Naneli sos için,


zeytinyağı ve eritilmiş tereyağı karışımı,


2-3 tatlı kaşığı nane, 


arzuya göre pulbiber,


kulak corbasi malatya yoresi 3


KULAK ÇORBASINI NASIL HAZIRLADIM?


köfte malzemelerini az su ilavesi ile iyice yoğurdum,


ellerimi hafif ıslatarak nohut büyüklüğünde veya daha küçük köfteler yuvarladım,


tencereye suyu koydum,altını yaktım,


su kaynayınca erişteleri atıp 15 dak. haşladım,


köfteleri ilave edip 10 dak daha pişirdim,

eriştelerin ve köftelerin pişip pişmediğini kontrol ettim,


yoğurtlu terbiyeyi hazırlayıp iyice çırptım,


kaynayan çorbanın suyu ile terbiyeyi ılıklaştırıp,çorbayı karıştırırken terbiyeyi çorbaya ilave etttim,


çorba tekrar kaynayıncaya kadar karıştırdım,(nohutlu isterseniz bu aşamada 1 su bardağı kadar haşlanmış nohutu da çorbaya ilave edin)5 dak.daha pişirdiğim çorbanın tuzuna baktım,damak tadımıza göre tuz ilave edip karıştırdım,çorbanın altını kapattım,


tereyağını erittim,1-2 kaşıkta zeytinyağı ilave edip karıştırdım,


yağ pembeleşince nanesini ve üç tane :) pulbiberini  atıp karıştırdım,altını kapattım,


çorbayı servis tabağına alıp üzerine naneli yağı gezdirdim,sıcak servis yaptım.


kulak corbasi malatya yoresi 4

Kulak çorbamız bu şekilde hazırlanmış oldu,yapanlara kolay gelsin,yiyenlere afiyet şifa olsun.


NOT:Erişteleri mantının hamuru gibi hamur hazırlayıp,kalın yufkalar açıp,kare şeklinde kesip kurutarak hazırlayabilirsiniz.

Çorbanızın ekşi olmaması için,yoğurdunuzun fazla suyunu alın veya daha az miktarda süzme yoğurt kullanın,yoğurdunuz taze olsun,bütün yoğurtlu çorbalar için bu,önemli bir püf noktası.

 


No comments:

Post a Comment