Tuesday, August 20, 2013

ÇEŞN-İ NİGAR'DAN TERBİYELİ TAVUK ÇORBASINA SICACIK LEZZETLER..


YUMURTALI BULGUR ÇORBASI :)


cesn i nigar dan terbiyeli tavuk corbasina sicacik lezzetler 1


Uzun zaman olmuştu,şakır şakır yağan yağmuru izleyip,toprak kokusunu içime çekmeyeli..

Şükürler olsun,bu hafta yağmura doydum diyebilirim..

Çok şiddetli olmayıp,usul usul yağması da ayrı bir güzellikti..

Kış mevsimini, özellikle de yağmurlu havalarda pencere önünde oturup, etrafı seyretmeyi  seven ben, böyle havalarda çorba pişirmeyi de çok seviyorum..

Güneşi görememekten dolayı oluşan soğukluğu,sıcacık çorba ile telafi etmeye çalışıyorum sanırım..:)

Bu hafta da çorba haftası oldu bizim için..

Bol limon kullanarak içtiğimiz çorbalarımız şifa da oldu hiç şüphesiz..

Kış geçmeden,yağmurlar bitmeden mutlaka denemenizi öneriyorum..

Önceliği, anne çorbası olarak bildiğim,çocukluğumun yağmurlu ve sıcacık sofralarını hatırlatan ''Yumurtalı Bulgur Çorbası''na verelim.:)

Yumurta tadının hiç hissedilmediği,bol limonla yenildiği vakit damakta harika bir tat bırakan çorbamızın tarifi ise şöyle:

YUMURTALI BULGUR ÇORBASI:

malzemeler:


  • 1 çay bardağı kalın bulgur (ince de kullanılabilir)

  • 2 adet havuç

  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut

  • 2 adet domates

  • 1 çorba kaşığı biber salçası

  • 3 çorba kaşığı zeytinyağ

  • tuz,karabiber,kuru nane

  • 1 adet yumurta

  • 5 su bardağı sıcak su,

hazırlanması:


  1. Çorba tenceremize zeytinyağ ve salçayı alıp kavuruyoruz.

  2. Domatesi rendeleyip, kavurduğumuz salçanın üzerine ekliyoruz.

  3. Küp küp doğradığımız havuçları ve sıcak suyu da ilave edip,kaynamaya bırakıyoruz.

  4. Kaynayınca,bulgurları ve haşlanmış nohutları ekleyip,kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

  5. Çorbamız pişince,bir adet yumurtayı çırpıp,çorbaya ilave ediyoruz.Terbiye yaparken kesilir diye korkuyoruz ya :) bu çorbanın yumurtasının zaten kesilmesi gerekiyor :) Çırpıp çorbaya ilave edince yumurta pişiyor ve tuzunu,karabiberini,kuru nanesini ekleyip servise hazır hale getiriyoruz.

  6. Bol limon ile servis yapıyoruz..

ÇEŞN-İ NİGAR ÇORBASI :)


cesn i nigar dan terbiyeli tavuk corbasina sicacik lezzetler 2
 Derya ablamızın blogunda görüp ilk defa denediğim bu çorba, özellikle oğlumun en favori çorbası oldu.:)

Elimin ölçüsünü ayarlayamayıp pulbiberi fazlaca koymam hasebiyle,biraz acı olsa da, Kaan'ın büyük iştahla tüketip,tarihinde belki de ilk defa, tekrarını istediği çorba oldu .:)

Bu nefis çorba tarifi için Derya ablamıza çok teşekkür ediyor ve şiddetle tavsiye ediyorum..

Ben ufak değişiklikler yaptım fakat,orjinaline sadık kalmak adına  tarifi aynen yazıyorum.:)

ÇEŞN-İ NİGAR ÇORBASI:

malzemeler:


  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek

  • 1 adet kuru soğan

  • 1adet  havuç

  • 2 adet sivri biber

  • 2 diş sarımsak

  • 6 su bardağı et suyu,yoksa sıcak su

  • 1 su bardağı süt

  • 1 yemek kaşığı un

  • 3 yemek kaşığı tereyağ

  • tuz,karabiber,kimyon,nane

hazırlanması:


  1. Mercimekleri yıkayıp süzüyoruz.

  2. Tencereye,soğan ve havucu doğrayıp 3 yemek kaşığı terayağı ile pembeleşene kadar kavurup,ununu ekleyip karıştırıyoruz.

  3. Minicik doğradığımız sarımsak ve sivri biberleri de karışıma ilave edip soteliyoruz

  4. Suyunu ilave edip mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar pişiriyoruz.

  5. Çorbamız pişince,tuzunu ve diğer baharatlarını ekletip,blenderden geçirip karıştırarak sütünü ilave ediyoruz.

  6. Üzerine tereyağ eritip,dökerek servis yapıyoruz..



TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI

cesn i nigar dan terbiyeli tavuk corbasina sicacik lezzetler 3

İnsan, bir şeyi çok sevince,herkesin çok sevdiğini düşünür ya,işte ben terbiyeli tavuk çorbası sevmeyen birini düşünemiyorum.:)

Bir çok kişi benimle aynı düşüncede olsa gerek ki,burada düğünlerde ve özel davetlerde yapılan tek çorbadır bu enfes çorba..

İlk zamanlar terbiye kısmını beceremediğimden,annemde ve misafirlikte yiyebiliyordum  sadece :)

Annemde yumurtanın tamamının kullanıldığını görmüş ve yumurtayı çırpma kısmını çok iyi ayarlayamadığımdan bir türlü tutturamamıştım çorbanın terbiyesini..

Kaç defa denedimse, hep kesilği  için  yumurtanın beyazını devre dışı bırakmakta buldum çareyi.:)

O gün bugündür,sıkıntı yaşamadım şükürler olsun..

Terbiye konusunda sıkıntı yaşayan varsa duyrulur.:)

TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI:

malzemeler:


  • 1 adet tavuk göğsü ( Haşlanarak pişirilecek tavuk yemeklerinin suyunu da kullanıyorum çoğu kez.)

  • 1 çay bardağı pirinç

  • 1 yumurta sarısı

  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut

  • 1 adet limon

  • tuz,karabiber

  • 2 çorba kaşığı tereyağ

hazırlanması:


  1. Tavuk göğsünü tencereye alıp kaynatıyoruz.

  2. Tavuk pişince süzgeçten geçirip,suyunu çorba tenceresine alıp,yıkadığımız pirinçleri ilave ederek pişmeye bırakıyoruz.

  3. Pirinçler şişmeye başlayınca,haşlayıp didiklediğimiz tavuk göğsünü ve nohutları çorbaya ilave ediyoruz.

  4. Çorbamız kısık ateşte pişerken,diğer tarafta terbiyesini hazırlıyoruz.Bunun için:

  5. Yumurta sarısını kaseye alıp,iyice çırpıyoruz.1 limonun suyunu da ilave edip iyice karıştırdığımız yumurta sarısını çorbaya ilave etmezden önce,kesilmemesini garantilemek adına,çorbadan 2-3 kepçe terbiyeye ekleyip karıştırdıktan sonra terbiyeyi tencereye boşaltıyoruz.

  6. Bir taşım kaynattıktan sonra ateşten alıp servis ediyoruz.

  7. Yemeklerin tuzunu sona bırakmakta fayda olduğunu söyleyen uzmanların tavsiyesine uymak adına,yemeklerimizin tuzunu daima piştikten sonraya bırakıyoruz.:)

  8. Tereyağımızı eritip,çorbamızın üzerine gezdirmek suretiyle servis yapıyoruz..

  9. Taze çekilmiş karabiber eklemeyi unutmuyoruz.:)

Afiyet,şifa olsun..

Sağlıklı,huzurlu,mutluluk ve lezzet dolu yarınlar diliyorum..

Dua ve muhabbetle..

No comments:

Post a Comment