Sunday, December 1, 2013

Düğü Çorbası


Uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar.Sevgili Sibel " spor yapmaktan mutfağa giremiyor musun ? "Diye sormuş. Aslında çoluk çocuk sahibi birinin mutfaktan çıkması mümkün değil, paylaşımda bir aksaklık oldu, ama bunu telafi etmek için sanırım pek az kişinin bildiği geleneksel bir yemeği tanıtmak istiyorum.

" DÜĞÜ " Çorbası

Yapımı kolay , yaz mevsimi için hafif, vejetaryen beslenmeye uygun bir yemek. Çok seveceğinize eminim.

dugu corbasi 1

Eskişehir 'in Sivrihisar ilçesinde yapılan çorbanın ana malzemesi "Düğü".

Düğü Nedir?

Bulgurun un haline, düğü deniyor bu yörede. Biz de bu güzel tarifi yapabilmek için , düğüyü evimizde elde edebiliriz. İnce bulguru kahve çekme makinasında çekerek un haline getiriyoruz. Yemeğimizin ana malzemesi bu olacak.

Malzemeler
- 1 su bardağı düğü

-2 kaşık dolusu un

-4 kaşık zeytinyağı

-yeteri kadar su

-1 adet patlıcan

-5-6 adet domates

-2 adet sivri biber

-1 adet kırmızı biber

-1 baş orta boy soğan

-yarım demet maydanoz

-tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon

Servis sırasında:

İsteğe bağlı -Sirke +dövülmüş sarımsak karışımı

veya sarımsaklı yoğurt sos olarak yemeğin üzerine gezdirilir.

dugu corbasi 2 Yapılışı

Düğü ve un , bir çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kimyon eklenerek yeteri kadar su ile hamur haline getirilir. Bu hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır.

Diğer tarafta tencereye yağ, ince kıyılmış soğan ve biberler konur. Tencerenin ağzı kapatılarak birkaç dakika pişirilir . Patlıcan ve domates küçük doğranarak tencereye eklenir.Domatesler eriyene kadra pişirilir. 4-5 bardak kaynar su eklenir. dugu corbasi 3Düğüler atılır. En az yarım saat kısık ateşte kapağı kapatılarak pişirilir. Piştikten sonra ince kıyılmış maydanoz , birkaç tutam kimyon ve kırmızı biber eklenir.Servis sırasında sarımsaklı yoğurt veya sirke eklenebilir. Afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment