Saturday, December 14, 2013

Evimizin Tek Istakozu- Selim İleri, Domates Çorbası



evimizin tek istakozu selim ileri domates corbasi 1










Kendi deyimiyle obur ama ille de damak tadına düşkün bir obur. Hatta öyle ki yiyeceklerle ilişkiyi onların nasıl yapıldığını bugün bile hatırlayacak kadar sıkı kurmuş... Yiyeceklerin dünyasında kaybolmayı mısır çarşısına ilk kez gittiğinde rengarenk dünyadan etkilenip bir gün hepsini tatmaya karar verecek kadar çok seviyor.







Evindeki, akraba, komşu, dost evlerindeki sofralardan tutun o günlerin pastaneleri, otellerine kadar anlatıyor, ağzımızı sulandıran bir lezzetle üstelik. Arada bir hafızasını zorluyor, "öğreten" makarnada olduğu gibi. Son anda öğretenin aslında ograten olduğu hatırlanıyor ve nerede o dil bilinci şimdilerde diye serzenişte bulunuluyor.






Selim İleri Oburcuk Mutfakta kitabı ile üç kitabını birleştirmiş. Evimizin Tek Istakozu ilk kitap. Yemek günlüğü tutan birinin keyifle okuyacağı hatta her hangi bir başlığı açıp tekrar okumak isteyebileceği son derece lezzetli bir kitap. Günümüzü geçmişle harmanlamak, geleneklerden fikirler alabilmek için okumalı. Çünkü,






“Uygarlığın bir gelenek olduğuna gerçekten inanmış toplumlarda gelenek yenilikle iç içe korur varlığını…”






S.138










Domates Çorbası


(Tarif;  cafefernando)






Malzemeler






• 1.5 kilo domates


• 2 adet kırmızı soğan (veya kuru soğan)


• 3 diş sarımsak


• 10-15 dal taze kekik


• 4 çorba kaşığı zeytinyağı


• 1 çorba kaşığı şeker


• Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber


• 3 su bardağı (750 ml) tavuk suyu (veya sebze suyu)






Fırın 220 dereceye ayarlanır. Kenarları yüksekçe bir fırın kabına ortadan ikiye bölünen domatesler, kesilen kısımlar yukarı gelecek şekilde yerleştirilir. (Kabuklarını keserek iki böldüm, isteğe bağlı) Domateslerin üzerine ince halkalar halinde doğranılan kırmızı ya da kuru soğan halkaları yerleştirilir. Üzerlerine taze kekik ya da benim yaptığım gibi bir tutam kuru kekik serpilir. Biraz tuzla birlikte şeker ve karabiber de dökülür. Yaklaşık yarım saat, domateslerin üzerleri karamelize olana kadar fırında tutulur. Pişen domatesler fırın kabına bıraktıkları su ile beraber büyük boy bir tencereye alınıp tavuk suyu eklenir. Kaynama noktasına gelince altı kısılıp 10 dakika kadar pişirilir. Daha sonra el karıştırıcısından geçirilir. Eğer domates kabuğu ya da kekik dalı varsa süzülür, tekrar tencereye aktarılır. Tuzu ve istenirse karabiberi ayarlanıp servis edilir.






İstenirse çorbanın yanında keçi peynirli ekmekler servis edilebilir. 12 dilim baget ekmeği ya da benim yaptığım gibi 3-4 dilim ekmek ortadan ikiye kesilerek, arkası önü fırça yardımıyla zeytinyağlanıp tavada kızartılır. Ekmekler kızarırken küçük bir tencerede 1 çorba kaşığı su ile 100gr civarı keçi peyniri ısıtılıp, hafif akışkan bir kıvam elde edilir. Ekmeklerin üzerlerine sürülerek kekik serpilir. Afiyetle çorbayla birlikte yenir. : )


No comments:

Post a Comment