Tuesday, December 24, 2013

Lebeniye Çorbası



lebeniye corbasi 1


Geçenlerde yayınladığım akşam yemeği menüsünde bulunan Lebeniye çorbası, aslen, isminden de anlaşılacağı üzere, Lübnan mutfağına ait. Yapımı oldukça zahmetli ama sonunda tattığınız lezzete gerçekten değiyor. Kızım olmasa, bu çorbanın yapımında biraz zorlanabilirdim. Nohutların kabuklarının çıkarılmasında ve köftelerin yuvarlanmasında bana çok yardımcı oldu, sağolsun. El oyalayıcı bu çorbayı zengin bir menüde yapacaksanız, yardım almaya çalışın. Aksi takdirde, bütün bir menüyü yetiştirmekte zorlanabilirsiniz. :(

Bir de, çok bereketli bir çorba. Eğer az sayıda kişiye yapacaksanız malzeme miktarını mutlaka düşürün. Aşağıdaki malzemelerle, 10 kişilik iftar daveti için yaptığım bu çorba, bize yetti de, arttı bile. :-)

Benim birkaç değişiklik yaptığım orjinal tarif burada.

Malzemeler:

300-400 gr kıyma

1 su bardağı haşlanmış nohut

1/2 su bardağı pirinç

8 su bardağı su

1,5 kase yoğurt

1 tepeleme yemek kaşığı un

1 yumurta

Tuz, karabiber, nane

1 yemek kaşığı dolusu tereyağı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:

1- Kıymaya tuz ve karabiber ilave edip yoğurun ve fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlayın. Köfteleri, yapışmamaları için un serpilmiş bir tepsiye koyun.

2- Haşlanmış nohutların kabuklarını(yerken rahatsız etmemesi için) çıkartın.

3- Yapışmaz tavada, 1 yemek kaşığı sıvı yağda köfteleri kızartın.

4- Tencereye su ve yıkanmış pirinci alın. Pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Sonra nohudu ilave edin.

5- Derin bir kaba yoğurt, un ve yumurtayı alıp iyice çırpın. Daha önce pişirdiğiniz pirincin sıcak suyundan 2 kepçe alıp yoğurtlu karışıma yedirin (Bu işlem, yoğurdun kesilmemesini sağlayacak).

6- Yoğurtlu karışımı sürekli karıştırarak pirinç ve nohudun olduğu suya ilave edin. Birkaç taşım kaynadıktan sonra tuzunu ilave edin (Tuzu daha önce atarsanız, yoğurt kesilebilir).

7- Tereyağını kızdırıp nane ilave edin. Çorbayı servis etmeden önce üzerine bu sostan gezdirin.

Afiyet olsun!

No comments:

Post a Comment