Sunday, December 22, 2013

DOMATES ÇORBA VE ANKARA SOĞUĞU



Ankara soğuk kış günlerinden nasibini bolca aldı bu günlerde. Özellikle sabah ve akşamları hava inanılmaz soğuk. Bu gün koştur koştur evden çıkma, servise yetişme ve soğuğa inat en az bir durak önce inip çok kısa bile olsa yürüme faslını geçip işyerine gelirken şöyle dumanı üstünde sıcacık ve bol kaşarlı bir domates çorbası bu havaya ne güzel giderdi diye düşündüm. Aslında kahvaltıda çorba içmek gibi bir adetim yoktur ama, üşüyünce insanın hayal dünyası ve istekleri sınır tanımıyor sanırım. Bütün bunları düşünürken bir de dört mevsimi de sevmeme rağmen kışın en çok şu siyah-beyaz görüntüsünü sevmediğimi, gri tonlarından çok hoşlanmadığımı ve güneşli günleri, kuş cıvıltılarını, çiçek kokularını çooook özlediğimi fark ettim. Bu kadar sözün üstüne çoğumuzun bilmesine rağmen domates çorbası tarifini de aşağıda yazdım. Banakalırsa siz de deneyin, üstüne bol kaşar ve karabiber ilavesi ile nefis oluyor.


domates corba ve ankara so u u 1 DOMATES ÇORBA

3-4 yemek kaşığı un

3-4 yemek kaşığı ayçiçek yağı

2 kaşık domates salçası yada 1 paket domates püresi

(yazın rendelenmiş domateste kullanılabilir)

1 bardak süt

4-5 bardak su

tuz


Tencereye yağımızı alıp, unu ilave edip unun kokusu çıkana kadar çeviriyoruz. Salça yada domates püresini ilave edip bir iki karıştırmadan sonra, azar azar el çırpıcısı ile karıştırarak suyu ilave ediyor, kaynayıncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz (yağı biraz bol tutar isek topaklanma ihtimali nerede ise sıfırlanıyor, bir de çırpıcı ile yapmakta unun topaklanmaması için iyi oluyor ). Altını söndürmeye yakın tuzunu ve kıvamına göre 1 bardak süt ilave edip, kısık ateşte on dakika kadar pişiriyoruz. Yerken rendelenmiş kaşar ve taze çekilmiş karabiber ilavesi inanılmaz güzel bir lezzet veriyor. Yapanlara yada yapacaklara afiyet olsun.


No comments:

Post a Comment