Tuesday, August 6, 2013

Hellim Çorbası



hellim corbasi 1
Hayırlı ve mutlu sabahlar zahmet edip de yazdıklarımı okuyan herkese… 









Pilavuna tarifinde sizlere kısaca Kıbrıs'ta bir süre yaşadığımdan ve bu süre içinde birbirinden nefis lezzetleri de kendimle getirdiğimi bahsetmiştim. Arayı daha fazla açmadan, Kıbrıs’ı hatırlatan bir tarifi daha paylaşayım istedim sizlerle. 






Bu miss gibi çorbanın meydana gelmesi, şöyle oldu efendim; 


Kıbrıs’ta yaşarken bir gün, Kıbrıslı bir komşum, bana Kıbrıs tarhanası getirdi. Ve getirdiği gibi hemen birlikte yaptık çorbayı. Ve o gün, tabir-i caizse, vuruldum o mükemmel lezzete. Lakin, tarhananın tarifini öğrenmek yerine, bu çorbanın benzerini nasıl yaparım derdine düştüm ve 2 gün çorba bitene kadar her içtiğimde, “hımm, içinde şunlar şunlar var” deyip hemen not aldım. Kısa süre sonra, bu aldığım notları birleştirerek denedim ve sonuç; Bingo! :) 






Yalnız bilenler için yine de bir not düşmek isterim, bizim yoğurt çorbası tarifinden çok da farklı bir yanı yok. Fakat, lezzet anlamında beni ve bir çok kişiyi daha çok etkilediği için, uzun süredir yoğurt çorbası yapalım mı diye sorduğumuzda, madem yoğurt çorbası düşünüyorsunuz, onun yerine hellim çorbası yapın sonucu çıkıyor ortaya :)






Malzemeler:



  •  1 kilo süzme yoğurt


  •  1 yumurta


  •  1.5 yemek kaşığı un


  •  4 yemek kaşığı pilavlık bulgur


  •  1 paket hellim


  •  1 yemek kaşığı nane


  • 1 buçuk litre su


  •  Yarım su bardağı sıvıyağ (Ben sıvıyağ olarak her zaman fındıkyağı ve zeytinyağı kullanırım)


  •  Yarım yemek kaşığı tereyağ


  •  Tuz



hellim corbasi 2



  • Süzme yoğurdumuzu tenceremize döküp, bir çırpıcı yardımıyla iyice açılana kadar çırpıyoruz.


  • Yoğurt açılıp özleştiğinde, yumurta ve ununu koyup, homojen bir karışım elde edene kadar çırpmaya devam ediyoruz.


  • Suyunu yavaş yavaş koyuyoruz, bir yandan da çırpmaya devam ediyoruz özleşmesi için.


  • Suyunu da koyduktan sonra, tenceremizi ocağa alıyoruz ve bulgurumuzu koyuyoruz.


  • Kaynayana kadar, hiç bırakmadan karıştırıyoruz.


  • Kaynadıktan sonra tuzunu atıyoruz. (Helliminizin de hafif bir tuzu olacağı için, çorbanın tuzunu dikkatli atın)


  • Takriben 20 dakika kadar daha kaynatıp pişirdikten sonra ocaktan alıyoruz. (Eğer kıvamı koyu ise, biraz su ilavesi yapabilirsiniz)



hellim corbasi 3



  • Tavla zarı şeklinde doğradığımız hellimlerimizi, sıvıyağ ve tereyağımızı erittiğimiz tavamıza koyuyoruz ve ara sıra karıştırıyoruz.


  • Başta hellim kendi suyunu salacaktır. 


  • Saldığı bu suyu çektikip, hafif kızarmaya başlayınca nanesini atıp, 1 dakika kadar çevirdikten sonra tavamızı ocaktan alıyoruz.


  • İster tenceredeki çorbamızın üzerine, isterseniz benim yaptığım gibi çorbayı servis tabağına aldıktan sonra, onun üzerine bir miktar döküp, afiyetle ve iştahla içiyoruz. :)



hellim corbasi 4








No comments:

Post a Comment