Monday, August 19, 2013

DÖĞME ÇORBASI (ELAZIĞ USULÜ)



   Hayırlı, nurlu günler hepimize,

   Fotoğraf makinemiz bozuldu. :( Sanat tarihi okuyan oğlum hafta sonu Kapadokya gezisine gittiği zaman çantasını düşürmüş, fotoğraf makinesine olan olmuş anlayacağınız. :( Bu yüzden yeni yaptığım tarifleri ekleme şansım yok, en azından şimdilik. Önceden yapıp fotolarını çektiğim yemeklerin tariflerini vereceğim bu sıra..Sonrasına Allah Kerim...

   Aşurelik buğdayla yaptığımız bir çorba "döğme çorbası".Memleketim Elazığ'da buğdayın değirmende sadece dövülmüş, kabuklarından ayrılmış,ufalanmamış haline deniyor. Buyurun tarife:

   -1 su bardağı döğme(aşurelik buğday)

   -1/2 su bardağı nohut,

   -1/2 su bardağı kabuklu mercimek(kırmızı mercimeğin kabuklu hali) Eğer yoksa yeşil mercimek de olur,(katmadan da olur)

   -1 kuru soğan,

   -2 domates( kışın buzlukta sakladığımız domatesleri ya da uyuttuğumuz domates soslarını ya da kuruttuğumuz domatesleri kullanabiliriz)

   -2-3 sivri biber(buzluktaki biberleri doğrayabiliriz ya da kuruttuğumuz biberleri ufalayıp katabiliriz),

   -1 tavuk budu (alt-üst beraber),

   -1 çorba kaşığı domates salçası,

   -Tuz, pul biber.

  Üzerine: Taze soğan, maydanoz ya da kuru nane.


do me corbasi elazi usulu 1







  • Nohutu akşamdan suya koyup bekletelim. Döğmeyi pişirmeden önce yıkayıp diğer hazırlıkları yaparken suda beklemesi yeterli olacaktır.

  • Nohutu, döğmeyi, kabuklu mercimeği, tavuk budunu düdüklü tencereye koyalım. Yemeklik doğranan soğanı, küp doğranan domatesleri, biberleri, salçayı da katalım. 

  • Biraz sıvı yağda soğanı, biberleri salçayı ve domatesi kavurarak üzerine su ve diğer malzemeleri ekleyerek de yapabilirsiniz.Ben tamamen hepsini çiğden katıp pişirmeyi daha çok seviyorum ve daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. 

  • Üzerine 2,5 litre suyu ekleyelim.  Kaynayınca düdüklü tencerenin ağzını kapatalım.Tencerenizin nohudu pişirme süresine göre pişirin, nohut pişince diğerleri de zaten pişmiş olurlar. Ben genellikle yemeğin  pişip pişmediğini kokusundan anlıyorum :)

  • Tencerenin soğumasını bekleyip kapağını açtığımızda eğer kıvamı çok katı ise kaynar su ekleyip biraz daha kaynatabiliriz. 

  • Tavuğu kemiklerinden derisinden ayıklayıp tekrar çorbaya katalım.



do me corbasi elazi usulu 2






  • Üzerine küçük doğranmış taze soğan ve maydanozu katmak lezzetini katmerliyor.İsterseniz kuru nane de katabilirsiniz..Ben ilk pişirdiğim gün soğan-maydanoz katarak, ertesi güne kalana da kuru nane ekleyerek her iki lezzetten vazgeçmek zorunda kalmadan servis ettim..:)



do me corbasi elazi usulu 3


do me corbasi elazi usulu 4










  • Afiyet şifa olsun..Tadına varın..:)




No comments:

Post a Comment