
eveeet........sizde benim düşündüğümü mü düşünüyorsunuz.........:)))
ilk arpa şehriye çorbanızı.........daha doğrusu çorba taklidi yapmaya çalışan arpa şehriye pilavı mı desem.......:))))))))))
ilk yemek yapmaya çalıştığım zamanlar elimin altında internetim yoktu.....öyle çok kişininde yoktu zaten.......hafta sonu trt 1 in çocuk sinemalarında küçük iki üç afacanın laptopunda olurdu...:)
evliliğim ilk günleri ....... teyzem bize yemeğe geleceğini söyledi.......4 kişilik bir aile....ikide biz eder 6 kişi.....
tabi o zamanlar az yemek yapayım,çok yemek yapayım derdim yok...işte ne yaparsam......menüyü belirledim kafamda.......bu arada yaşım 18 ...onuda unutmayalım......ona göre yaptığım menüyü kınamayalım ...:)))
neler yapmıştııııımm..zor hatırlıyorum..şehriye çorbası kesinde,diğerleri neydi dur bakalım....
.....şehriye çorbası...(pilav gibi)
.....biber dolması.....(bir kazan+lapa)
.....belki fırında patatesli tavuk ve pilav.....burası çok net değil...demekki bunları güzel yapmışım ki hatırımda kalmamış....
tabiki acemiliğime verip afiyetle yediler......ne kadar yemek armıştı kimbilir.....haa tatlı olarak meşhuur bisküvi tatlısı....zaten yıllarca kurtarıcım oldu...kimse bilmiyor sanıyordum habire ondan yapıyordum....:))
çorbaya dönersek ,nasıl oluyorsa suyun içine atılan şehriyeler yok oluyor......sanki içerde bi delik var oraya saklanıyolar.....ve zaman geçtikçe çoğalarak tekrar çıkıyolar:)))))))))
neyse ki zamanla şehriyeyi azalta azalta artık ne kadar koymam gerektiğini biliyorum....bazen yine bana oyun oynadıkları oluyo ama yinede yediriyor kendini.....
normalde göz kararı yaptığım çorbamı bu sefer ölçerek yaptım.....ve çok yakın ölçülerle yazdım......birde şöyle bi şey duymuştum.....kaşıkla karıştırıp karıştırıp kaşığı çıkarırken ,kaşığa ne kadar şehriye gelirse ,piştiğinde o kadar olurmuş....anlatması zor ....:)
çorbalarımız pilav olmasın sloganı ile işte kış günümüzün sıcak çorbası....(bu lafıda yazmadan olmaz ama dimi..şu soğuklarda sıcacık çorba ifadesi yazılmaz mı:)))))

malzemeler...
- 1 lt.tavuk suyu
- 1 çay bardağı arpa şehriye
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 adet domates
- 1 adet küçük havuç
- 1 tutam maydanoz
yapılışı.....
- tencereye az zeytinyağı konur...
- havuçlar küçük küpler halinde doğranır.....yağda kavrulur.....
- domateste doğranarak ilave edilir......
- salça eklenir biraz daha kavrulur........tavuk suyu ilave edilir...
- kaynadıktan sonra şehriyesi eklenir....
- pişmeye yakın maydanozlar küçük küçük doğranıp içine katılır....
- ben maydanozu çok yakıştırıyorum ama sevmiyorsanız ilk yağı koyduğunuzda nane ekleyebilirsiniz..nanede çok yakışıyor.....
- ince ince sivri biberde çok lezzet veriyor......
- tavuk suyu ile yapmayı daha çok seviyorum....ama normal su ilede yaptığım oluyor...
- bazen şehriyeleri salça ile kavurmak ,sonradan tencerede kaldığı zaman şişip şeklinin bozulmasına engel oluyor.....
- birde ben şehriyeleri çok az diri bırakmayı seviyorum...çok pişmişi makarnada olsun şehriyede olsun sevmiyorum.....çok az ama.....:)
No comments:
Post a Comment