
Kurbandan artan kemikleri, her sene bir pişirimlik olarak (yaklaşık 600 gr.) poşetleyerek derin dondurucuya atarım. Bunlar suda kaynatıldığında özellikle çorba ve pilav için çok lezzetli ve besleyici oluyor. Kemik üzerinde biraz da et varsa ne ala, onları da didikleyerek yemeğinize katabilirsiniz. (Birden kendimi çok canavarca hissettim şimdi:) Bu çorba da kaynattığım kemiklerin suyuna yapılmış bir çorbadır, zaten un çorbası sadece ve sadece et veya tavuk suyuna yapılır, duru suyla çok yavan olur.

Malzemeler:
- 600 gr. kaynatmalık kemik
- 2 lt su
- 3 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı: Kemikler yıkanıp bir tencere içerisine alınarak üzeri geçecek şekilde su ilave edilir ve kaynatılır. Kemikler iyice yağlarını salıp, üzerindeki etler kaşıkla bastırıldığında kolayca sıyrıldığında üzerine tuzu ilave edilerek ocaktan indirilir. Başka bir tencere üzerine süzgeç konularak et suyu süzülür, kemikler üzerindeki etler de küçük küçük didiklenir. Et suyundan bir kase kadar ayrılarak biraz soğutulur, ılındığında da içerisine un ilave edilerek topak kalmayana kadar iyice karıştırılır. Bulamaç halindeki bu karışım, süzülmüş olan et suyunun içerisine yavaş yavaş dökülerek ve sürekli karıştırılarak ilave edilir. Çorba kıvamlı hale geldiğinde ocaktan alınır, üzerine yağda kızdırılmış salça ile servis edilir.
No comments:
Post a Comment