Saturday, September 14, 2013

KEREVİZLİ MERCİMEKÇORBASI


kerevizli mercimekcorbasi 1 Etkinlik yemeğine geçmeden önce beni bilgisayardan uzak tutan kolumdaki ağrımdan dolayı geçmiş olsun dileklerini ileten ve moral veren tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. İlginiz ve güzel dilekleriniz beni çok mutlu etti, sağolun. Şimdi daha iyiyim ama yine bilgisayarla haşır neşir olunca ağrır gibi oluyor yine.

Uzun zamandır hiçbir etkinliğe katılamadığımı farkedince Mimar'ın Mutfağı sevgili Kübra'nın düzenlemiş olduğu YE#39 Çocuk yemekleri etkinliğine bu mercimek çorbası uygun olur diye düşündüm. Kübra'ya böyle güzel bir konu seçtiği için teşekkür eder, kolaylıklar dilerim.

Çorbalar, bizim mutfağımızda önemli bir yer edinmiş olmasının ötesinde çocukluğumuzda da anne sütünden hemen sonra başladığımız ilk yiyeceklerin arasında yer almaktadır. Ben de her anne gibi çocuklarımı beslerken onların yiyeceklerinde her türlü vitamin ve minerali almalarını sağlayacak birkaç değişiklik yapardım. Onlar artık çocukluktan çıkıp kocaman adam ve genç kız olsalar da durum hala değişmedi desem yeridir. Sevmedikleri hatta hiç yemedikleri sebzeleri kamufle ederek onlara yedirmeye çalışıyorum. İşte bu kerevizli mercimek çorbası da bu düşünceyle yola çıkılarak hazırlanan ama artık içinde kereviz olmayınca tadında eksiklik hissedilen bir çorba oldu bizim evde. Eğer sizlerin de benimkiler gibi yemek seçen, yemeyen çocuklarınız varsa hiç değilse bu tür katkıları denemenizi öneririm. Kereviz kokusunun belli belirsiz olduğu bu çorbayı umarım çocuklarınız da seveceklerdir.


kerevizli mercimekcorbasi 2

Tarifi yazıp yazmamakta bir hayli tereddüt ettim. Çünkü hepinizin bildiği bir çorba bu. Sadece küçük boy bir kereviz ve havuç rendeleyip koyuyorum içine.


Ancak geçenlerde kızım, anne, günlüğünde benim ilerde faydalanabileceğim, senin basit diye nitelendirerek yazmadığın pek çok yemeğin yapımını bilmiyorum deyince yazmaya karar verdim.


Malzemeler


1) 1,5-2 su bardağı kırmızı mercimek


2) 1-2 çorba kaşığı pirinç


3) 2 adet soğan (ayrıca evinizde varsa 5-10 adet arpacık soğanı da bütün olarak ilave edilebilir)


4) 2-3 çorba kaşığı zeytinyağ


5) 1 adet küçük veya orta boy kereviz (tercih sizin)


6) 1 adet orta boy havuç


7) Tuz, karabiber ve 1/2 çay kaşığı kimyon

8) 1,5 - 2 litre su (Varsa 1 bardak et suyu ilavesiyle daha güzel olur)


9) 1 çorba kaşığı domates biber salçası karışımı(mevsimiyse 3 adet domates)


Yapılışı


Bu çorbayı genellikle düdüklü tencerede pişiriyorum.Doğranmış olan soğanları iki kaşık yağda soteleyip salça veya doğranmış domatesleri ilave edip biraz da öyle soteliyorum. Sonra rendelenmiş havuç ve kerevizleri de ilave edip üzerine suyunu koyup kaynamaya bırakıyorum. (Suyun kaynamasını beklemeden mercimekleri ilave ederseniz pişerken çorbanız tencerenin dibine yapışır)


Su kaynamaya başlayınca çok iyi yıkanmış olan mercimek, pirinç , tuz, kimyon'u da ekleyerek (kimyon çorbanın gaz yapmasını önler) bir iki karıştırıp tencereyi kapatıp buharı çıkmaya başladıktan sonra 5 dakika harlı ateşte pişiriyoum. Hepsi bu kadar. Evde kimimiz böyle taneli halini kimimiz de süzme çorba sevdiğinden yarısını bir tencereye alıp el blendırı ile ezip servis yapıyorum.


Arzu ederseniz üzerine 2 kaşık tereyağında salçayı eritip tabaklarınızdaki çorbanın üzerine dökerek süsleyebilirsiniz.


Not; Çorbanız çok koyu geliyorsa kaynar su ilavesi ile kıvamını ayarlayabilirsiniz.


Afiyet olsun...


No comments:

Post a Comment