Tuesday, September 17, 2013

Bezelye Çorbası



bezelye corbasi 1


Bezelyenin tam da mevsimiyken pazardan aldım, ayıkladım, bir kısmını dondurucuya kaldırdım, bir kısmını da taze taze pişireyim dedim, klasik havuçlu,papatesli ya da kıymalı versiyonunu yapmasam ne yapsam derken çorba yapmak aklıma geldi. Bizim evde çorba her mevsim revaçta olduğu için sürekli farklı çorba tarifleri arıyoruz. Bu da o arayışla çıktı, belli bir tarif yoktu başlarken, kıvam versin diye patates, lezzet versin diye soğan ve sarımsak ekledim, en son tadına baktığımda bezelye tadı çok baskın belki tadanlar hoşlanmaz diye biraz süt ekledim ve ortaya bu tarif çıktı. Çorba tadanlardan tam not alınca buraya eklenmeyi hak etti :) Babamın anneme sen de öğren ben bu çorbadan isterim artık demesi benim için en büyük iltifattı :) Tarife gelince...


bezelye corbasi 2


Malzemeler:


  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ ya da tereyağ

  • 1 adet soğan

  • 2 su bardağı bezelye

  • 1-2 adet patates (büyükse 1, küçükse 2)

  • 1-2 diş sarımsak

  • Su

  • 1/2 subardağı süt ya da krema

  • Tuz

  • Karabiber

Yapılışı:




  • Soğan ve sarımsaklar yemeklik doğranır.




  • Sıvıyağ ya da tereyağında (ya da ikisinin karışımında) pembeleşene kadar kavrulur.




  • Ardından iri parçalar halinde doğranmış patates ve bezelyeler eklenir birkaç dakika kavrulur.




  • Ardından üzerini geçecek kadar kaynar su eklenir ve pişmeye bırakılır. (ben klasik düdüklüde 15 dakika tuttum)




  • Daha sonra blendır yardımıyla sebzeler ezilir.




  • Tekrar ocağa alınır, tuzu ve karabiberi eklenir, gerekirse su eklenir, kaynadıktan sonra 5-10 dakika daha kısık ateşte tutulur (iyice özleşmesi için.)




  • Süt ya da krema eklenip bir taşım kaynatılıp kapatılır.




No comments:

Post a Comment