Saturday, September 14, 2013

YÜKSÜK ÇORBASI















Ramazanla beraber bloglarda çorba tarifleri çoğaldı. Hep notlar aldım inanılmaz güzel çorba paylaşımları oluyor. Bir de hepsi denenmiş olduğu için gönül rahatlığıyla yapabiliyoruz. Blogları takip etmenin en güzel taraflarından biri de bu işte. Halbuki dergilere, gazete tariflerine güvenmek çok zor. Ben de hızla devam eden çorba paylaşımlarına yüksük çorbası ile katılmak istedim. Birçok yörede değişik isim ve tariflerle yapılıyor ama aslının Adana olduğunu biliyorum. Benim defterimdeki tarifi nereden almışım bilmiyorum ama mutlaka aslının aynı değildir. Ama çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Ben salçayla yaptım  bazı yerlerde yoğurt ile yapıldığını biliyorum.


















yuksuk corbasi 1


















Tabi ki hazır mantı ile yaptım. Ama şansıma ilk defa bir hazır mantı bu kadar güzel çıktı.


















Malzemeler:














300 gram mantı


1 su bardağı haşlanmış nohut


1.5 yemek kaşığı tereyağı


2 yemek kaşığı biber salçası


1 yemek kaşığı kuru nane


2 diş sarımsak


1/2 yemek kaşığı sumak


Pul biber


Tuz


















yuksuk corbasi 2






















Tarif:


















Suyu kaynatıyoruz, içine biraz tuz ve mantıları atıyoruz. Mantılar pişmek üzereyken nohutu da ekliyoruz. Bir sahana tereyağını ve biber salçasını koyup küçük doğradığımız sarımsağı da katarak kavuruyoruz.


















yuksuk corbasi 3


















Mantı ve nohut karışımına kavurduğumuz salçayı döküyoruz ve iyice karıştırıyoruz.














yuksuk corbasi 4


















 Bu arada salça  geçen hafta yaptığım kendi salçam .:)) Onu ayrı bir postta paylaşacağım. Çok güzel oluyor ama bütün mutfak batıyor kaynatma aşamasında. Özellikle biber kaynarken. Tabi şimdi hemen ne kaynatması güneşte olur salça falan diyeceksiniz ama İstanbul'da salça kurutacak güneş nerede. Neyse çorbanın tuzunu ve biberini de ayarlıyoruz, sumağını atıyoruz ve ocağı kapatıyoruz. Afiyet olsun.


No comments:

Post a Comment