Thursday, September 5, 2013

Borç çorbası (diye bilinse de BORŞ çorbası: Borscht )




borc corbasi diye bilinse de bors corbasi borscht 1
Dışarısı bembeyaz. Özlenen kar geldi .

Karlı soğuk ülkelerin ünlü çorbası tam da böyle bir güne denk geldi ne güzel:) Eğer bu çorbayı yapmasaydım, bu güne kadar yediklerimin Borş çorbası olmadığını asla anlayamayacaktım.

Rus ülkelerinde bir kaç kez bulunmuş olmama rağmen, nedense hiç aklıma gelmemiş bu çorbadan denemek. Şimdi çok pişmanım. Bizdeki o adını sanını yerlere göklere sığdıramayan restoranlara teessüf ederim; meğer bu güne kadar ben hiç gerçek Borscht içmemişim. Lahana çeşitlemeli her tür çorbayı Borscht diye yutturmuşlar :)



borc corbasi diye bilinse de bors corbasi borscht 2



Önce esaslı bir tarif bulmak üzere internette geniş bir araştırma yaptım. Türkçe siteler (çoğu zaman yaptıkları gibi) birinin yayınladığı tarifi resmi de dahil olmak üzere kopyalayıp, bir iki kelam ekleyip yayınlamışlardı.

Genelde yaptığım şekilde, BBC, BHG Foodnetwork gibi yabancı sitelerde aramalarımı devam ettirdim.


Tariflerdeki ortak noktaları bulup, buna en uygun tarifi gözüme kestirdikten sonra bunu uyguladım.

Denedikten sonra söyleyebilirim ki; bu muhteşem çorba artık benim 1numaram.

Evet, diğer çorbalara kıyasla, biraz zahmetli. Ama bu, her kış bu çorbayı defalalarca yapmama engel olamayacak.


Malzemeler:

6-8 kişilik


  • 2 adet kırmızı pancar


  • 1/4 su bardağı + 3 yemek kaşığı sirke

  • 2 yemek kaşığı tuz


  • 3 yemek kaşığı tereyağı (zeytinyağı kullandım; tavsiye ederim)


  • 1 ufak kereviz (Tavla zarı şeklinde doğranacak)


  • 1adet havuç (Tavla zarı şeklinde doğranacak)

  • 1 adet pırasa (1-2 mm inceliğinde doğranacak).

  • 4 diş sarımsak (İnce çentilecek)


  • 1/4 çay kaşığı kimyon


  • 1/4 beyaz lahana (kalın damarları çıkartılıp 2-3 mm inceliğinde doğranacak)


  • 3 sap maydanoz


  • 3 sap taze kekik


  • 1 defne yaprağı


  • 1 su bardağı rendelenmiş domates (daha iyisi; yazın hazırladığımız domates konservesi)


  • 8 bardak su (ya da et/tavuksuyu ya da su+ 2 tatlı kaşığı Naturamaks kullanabilirsiniz)

  • taze çekilmiş karabiber


  • taze krema


  • ince kıyılmış dereotu


Yapılış:


  • Pancarın kök ve sap kısmını keserek iyice yıkayın. Kabuğunu soymadan, üzerini kaplayacak kadar su, tuz ve 1/4 bardak sirkeyi ilave ederek 30 dakika boyunca haşlayarak pişirin.

  • Sürenin sonunda pancarı çıkartıp soğutun, kabuklarını soyarak tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.

  • Başka bir büyük tencerede yağı kızdırarak sırasıyla, incecik doğranmış pırasayı, temizlenip, tavla zarı büyüklüğünde doğranmış kereviz ve havucu soteleyin. Sarımsağı ve kimyonu da ekleyerek 10 dakika boyunca kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin.

  • 10 dakika sonra ince ince kesilmiş lahanaları ekleyin. Lahanalar yumuşayıncaya kadar (15 dk) pişirmeye devam edin.

  • Sürenin sonunda domates sosu, su ya da etsuyunu, pişmiş ve doğranmış pancarları ve saplarından bağladığınız baharat demetini (maydanoz, kekik ve defne yaprağı) ekleyin. 15 dakika daha pişirin.

  • Pişmeye yakın 3 yemek kaşığı sirke, tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyin.

  • Her kaseye 1 yemek kaşığı krema ve ince kıyılmış dereotu ekleyerek servis yapın.



Afiyet olsun


borc corbasi diye bilinse de bors corbasi borscht 3


Notlar ve Püf Noktaları




  • Aslında bu çorbada et kullanılıyor. Aslı böyle ve çok daha lezzetli oluyor. Denemek isterseniz; 300 gr kadar kemikli dana etini 8 bardak suyla iyice pişirdikten sonra kemiklerini alıp, suyunun içine didikleyin. Tarifteki etsuyu olarak bunu kullanın.


  • İnternetteki bazı tariflerde (ki neredeyse hepsi birbirini kopyalamış) salça, biber salçası, un gibi malzemeler görüp şaşırıyorum. Denemek size kalmış.



  • Pırasa yerine soğan kullanabilirsiniz.


  • Çorbayı tercihen gündüz pişirip, sonrasında evi iyice havalandırın. Malum; lahana, pancar, pırasa içeriyor:)



  • Et ve etsuyu kullanmazsanız tam bir vejetaryan çorba, muhteşem lezzetli.


  • İçindekileri gördünüz; ne kadar sağlıklı olduğunu tahmin edebilirsiniz.


  • Kimyon çok az tarifte yer alıyor. Bunu genelde et kullanıldığı zaman koyuyorlar. Ben önce kimyon koymadan yaptım; sonra yerken çok az miktarda ilave ettim. Lezzet çok hoşuma gitti. Tercih sizin.


  • Krema bu çorbanın olmazsa olmaz ilavesi. Dereotu ve krema birlikteliği ise muhteşem. Bu ikiliyi daha önce birkaç Rus yemeğinde tatmış ve bayılmıştım.


  • Krema yerine yoğurt kullanmak da bir seçenek. Özellikle de süzme yoğurt. Bu vesile ile, Simin bebekken yoğurt makinası ile yapmış olduğum denemelerden farklı olarak, ilk defa makinasız ev yoğurdunu bu harika sayfa sayesinde başarmış olduğumu söylemek isterim. Makina ekmeği yerine fırında ekmek yapmayı da yine onun sayesinde başardım. Ekşi Mayalı Ekmek yapmak için üretmeye başladığım maya ise şu an 2. gününde.



borc corbasi diye bilinse de bors corbasi borscht 4

Ben bu sayfanın kulaklarını daha çoook çınlatacağım yani:)







No comments:

Post a Comment