Friday, November 29, 2013

BORANI-SOĞUK ÇORBA


borani so uk corba 1     Kahramanmaraş'ta yaz günleri boranı çok sık yapılır nedir bu boranı diyeceksiniz?Borani adında çok farklı yemekler mevcut.Ben size bölgemizde  yazın yapılan lezzetli bir soğuk çorbadan bahsedeceğim.Bu çorba yazın sıcak çorbaların yerine taht kuran içinizi ferahlatan bir çorba.Belki ilk etapta farklı gelebilir ama alıştınız mı hep yemek isteyeceksiniz, benden söylemesi:)Ben güzel bir foto çekememişim şimdi fark ediyorum ilk fırsatta fotoyu güncellemek lazım diyerek tarifimize geçiyorum.Tarifte anlamadığınız bir nokta olursa lütfen yorum bırakın veya mail atın.


Malzemeler:


  •  2 çay bardağı pilavlık bulgur,

  • 1 demet pancar yaprağı(veya ıspanak).250 gr kadar

  • 1-2 baş sarımsak ,tuz

  • 1,5 kase yoğurt

  • 4 çay bardağı sıcak su,

  • 1,5 çay bardağı soğuk su

Yapılışı:


  1. Normal bulgur pilavından pek bir farkı yok.Tek fark pancar yaprağını(veya ıspanağı) küçük küçük doğruyoruz ve su ile haşlamaya bırakıyoruz.Yapraklar yarı piştikten sonra bulguru ve tuzunu ilave diyoruz.Bulgur pilavı kıvamında olunca altını kapatıyoruz.

  2. Bu arada bulgurun ne kadar su çektiğini kendiniz ayarlarsınız.Bazı bulgurla daha az veya çok çok su çeker ama genelde 1 e 2 ölçüsünde oluyor su çekme oranı.

  3. Daha sonra yoğurdu ayrı bir kapta çırpıp, sarımsakları ezerek yoğurdun içine ekliyoruz.

  4. Pilavı ve sarımsaklı yoğurdu karıştırıp içine biraz su ekliyoruz.Kıvamı tamamen size kalmış ne çok katı nede çok sulu olmayacak.İstenirse içine bir kaç parça buz eklenir.

  5. Soğuk soğuk içinizi ferahlatacak bir çorba..Afiyet olsun.



No comments:

Post a Comment