Tuesday, September 17, 2013

YOĞURTLU ÇORBA (AYRANLI ÇORBA)



yo urtlu corba ayranli corba 1


          Rahman ve Rahim olan Rabbimin adıyla…



       “Sakladığın sır senin esirindir. Açığa vurursan sen onun esiri olursun.” (Hz. Ali (r.a))



       ”Bilmediklerimi ayağımın altına alsaydım başım göğe ererdi.”(İmam-ı Azam)



       “Gecenin ne kadar uzun olduğunu ancak hastalar bilir.” (Sadi)



       Hepinize hayırlı bir hafta diliyorum.Yazıma bir kaç hikmetli sözle başlamak istedim.Böyle hikmetli sözler de ancak hikmetli şahsiyetlerden sadır oluyor,



Allah bizleri de hikmet verdiği salih kullarından eylesin(amin).



      Malumunuz artık yaza girdik sayılır.Sıcak yaz günlerinde serin yiyecek ve içecekleri daha çok arzuluyoruz.İşte bu günkü tarifim bu ihtiyacımıza 



cevap verebilecek aynı zamanda da sağlıklı bir tarif.



     Canım annem çok yapardı bu çorbayı,hele çocukluğumda ki yaz günlerinin en sıcak zamanlarında geçirdiğimiz Ramazan aylarında iftarda yediğimiz 



tek yemek ayranlı çorba idi.



Yıllar geçti ve hala çok severek yediğim,yaz kış yaptığım bu güzel çorba tarifini sizlerle paylaşmak istedim.



Bu çorba Elazığ ve  yöresinde çok bilinen bir çorba,diğer yörelerde yapılıyormu bilmiyorum.



      MALZEMELER:



*1 su bardağı aşurelik buğday(dövme),



*1/2 su bardağı nohut,



*3 su bardağı yoğurt,



 



 



 



*Nane(kuru, taze isteğe bağlı), veya maydanoz,



*Tuz



       YAPILIŞI:



Dövme yıkanır.Islağa konulur,



nohut ılık tuzlu suda ıslağa bırakılır(ikiside akşamdan ıslağa bırakılır).



Ertesi gün nohut ve dövmenin suları süzülür.



Her ikisi birlikte su ilavesiyle düdüklü tencerede 1-1,5 saat iyice açılıp yumuşayıncaya kadar pişirilir.



Piştikten sonra ılımaya bırakılır.



Soğuğa yakın ılık bir hal alınca



 tuz,yoğurt ve nane ilave edilir.



İstenilen kıvama gelinceye kadarda soğuk su ilave edilir. İyice karıştırılır.

Çorbayı bir iki gün içinde tüketemeyecekseniz,karıştırarak ocak üzerinde annemin deyimiyle elinizi ısıracak sıcaklığa gelinceye kadar ısıtınız ki beklerken ekşimesin.


İster bu şekilde istenirse buzdolabında bekletilip daha soğuk bir şekilde sevis yapılır.



Evde yoğurt  



 yapımı için buraya bakabilirsiniz.



 



yo urtlu corba ayranli corba 2


 



No comments:

Post a Comment