
EV YAPIMI ERİŞTE:
1 Yumak için;
1 yumurta, 1su bardağı su ,1tatlı kaşığı tuz ile aldığı kadar un yoğrularak yumak yapılır.5-10 dakika üstü örtülerek bekletilir.Böylece yumak kolay açılır.Yuvarlak fırın tepsisi büyüklüğünde açılarak üzeri unlanır,boyuna şeritler halinde kesilir,kesilen şeritler 2 li veya 4 lü olarak üstüste konularak enine ince ince kesilir.Serilerek kurutulur,veya hafif nemliliği geçtikten sonra dolaba poşetlenerek konulabilir.
ÇORBANIN KÖFTESİ İÇİN:
Bir miktar kıyma, tuz ve karabiberle yoğrularak fındık büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanarak köfte şekli verilir.
SOHARIÇ İÇİN:
(soharıç;soğanın ince ve çok küçük doğranarak yağda kavrulmasıdır)
Bir tavaya,1 Adet kuru soğan çok küçük doğranır.3 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.1-2 tane yeşil soğan ilave edilerek sürekli karıştırılarak onlarda kavrulur.Daha sonra ince doğranmış maydanoz ve dereotu,nane ,kekik ilave edilerek ocaktan alınır.
DİĞER MALZEMELER:
1 Kase ev yapımı erişte,500gr yoğurt,6 su bardağı su,1 tatlı kaşığı tuz
ERZİNCAN UN ÇORBASI YAPILIŞI:
6 Su bardağı su tencereye konulur.Kaynara çıkınca 1 tatlı kaşığı tuz atılıp,1 kase erişte içerisine dökülerek karıştırılır.5 dakika sonra köfteler içine atılarak yapılan soharıçtan 1-2 kaşık ilave edilerek 15 dakika pişirilir.
Erişteler taze ise pişirme süresi 10 dakika yeterli olacaktır.Ben kış için hazırlayıp kuruttuğum erişte den yaptığım için 15 dakikada pişirdim.
Yoğurt çırpılarak ayran hazırlanır.Eğer yoğurt ekşi ise çorba sıcakken katılmalı,tatlı yoğurt ise çorbanın ilk sıcaklığı gittikten sonra katılmalı.Ayranı çorbaya katarken sürekli karıştırmalıyız ki çökme olmasın.Sonrasında tavada kalan soharıçlarda çorbaya ilave ederek karıştırılıp servis yapılır.Böylece yeşillikler çorbaya daha bir renk katar.Arzu eden çorbaya sarımsak ilave ederek de içebilir.AFİYET OLSUN..
No comments:
Post a Comment