Uzun zaman önce kurban etinden kalan kemikli etleri değerlendirmek için yaptığım bir çorba. Ispanak kökü ile yapmayı planlamıştım ama buzlukta ıspanak kökünün kalmadığını farkedince aklıma görümcemin gönderdiği erişteler geldi ve sonuç olarak harika bir çorba oldu.
Malzemeler :
Birkaç parça kemikli et
1 kuru soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı erişte
tuz
yeterince su
terbiyesi için;
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
1 adet limonun suyu
üzerine;
1 yemek kaşığı tereyağı
1-2 tatlı kaşığı kuru nane
isteğe göre kırmızı pulbiber
Yapılışı :
Kemikli et yıkanıp süzülür. Tencereye alınıp bir taşım kaynatılır, üzerindeki köpükleri kepçe ile alınır. Dörde bölünmüş soğan eklenerek yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca etler bir kaba alınıp kemiklerinden ayrılıp didiklenir. Suyu bir süzgeçten geçirilir. Didiklenmiş etler ve haşlanmış nohut etsuyuna eklenip ocakta tekrar kaynatılır. Kaynayınca erişteler de eklenip, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Geniş bir kapta un, yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyu iyice çırpılır. Kaynayan et suyundan bir kepçe alınarak yoğurtlu karışımın ılıklaşması sağlanır. Hazırlanan terbiye sosu yavaşça tencereye dökülerek çorba yeniden kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Un kokusu gidinceye kadar bir iki taşım daha kaynatılır. Ocak kapatılıp çorbanın tuzu ayarlanır. Servis sırasında kuru nane tereyağında yakılarak çorbanın üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.
No comments:
Post a Comment