ANTİBİYOTİK NİYETİNE :)
Hani bazı yemek isimleri vardır, özellikle restoranlarda. Yemeğin adı öyle uzundur ki, tüm içindekiler ve yapılışı neredeyse adında yazar :)
Tarhunlu, kekikli, truff yağlı, deniz tarağı ve ahtapot kızartması... gibi :)
İşte bu çorbanın adı da aynen öyle bana göre;
Terbiyeli, şehriyeli, tavuklu, tavuk suyu çorba... Haksızmıyım ? :)
Bu çorbayı ilk kez bayramda, Gökay'da tattık. Hatta ilk akşam o kadar beğendimki, iki kase içtim ve ertesi gün de Esma'dan aynı çorbayı yapmasını rica ettim, benim gözlerimin önünde :)
Tarifi dikkatlice not aldım ve bayramdan sonra bende yaptım, gerçekten ilaç niyetine, şifa olsun diye içilecek bir çorba.
Yemek seçme şampiyonu eşim içmedi tabi... Gökay'dan da, fırça yedi bir güzel; "hastasın, en çok senin içmen gerek, antibiyotik niyetine" dedi ama nafile :(
Çorba'da şehriye ve tavuk miktarında oynama yaptım biraz, iki kaşık yerine, üçer kaşık koydum, gözüme az görünmüştü iki kaşık.
Ama benim çorbam, haliye Esma'nınkine oranla biraz koyu kıvamlı oldu. Bu kısım sizin damak zevkinize kalmış.
Çorbayı ister sade, ister limon ekleyerek için ama benim önerim; sarımsakla ve işkembe çorbası ile aranız iyi ise, sirkeli sarımsaklı bir sos ile içmeniz. Şahane oluyor !
Birde ben fotojenik olsun diye kırmızı biber serptim ama bu çorbanın asıl eşlikçisi karabiber, aklınızda olsun :)
Annem, bu çorbanın kuzu etli versiyonunu yapar, yanılmıyorsam kuzu gerdan eti ile. Rüya gibi bir şey olur, anlatılmaz içilir :)
Ben; sade, limonlu ve sirkeli - sarımsaklı olmak üzere üç kase içerek ! bir akşam yemeğini sadece etli çorba ile geçirdiğim günleri bilirim :)
En kısa zamanda annemi bizim mutfağa sokup, yaptırmalı ve sizinle paylaşmalıyım.
Neyse bugünki tarifimiz, tavuklu çorba, etli çorbadan kendi yazısında söz ederim :)
Malzemeler
- 1,5 Lt. (7-8 su bardağı) Tavuk Suyu
- 4 Yemek Kaşığı (tepeleme) Yoğurt
- 3 Yemek Kaşığı (silme) Un
- 3 Yemek Kaşığı (didiklenmiş) Tavuk Eti
- 3 Yemek Kaşığı Tel Şehriye
- 2 Adet Yumurta
- Tuz
Yapılışı
- Öncelikle bir bütün tavuğu yada bir adet tavuk göğsünü, 2 lt. su, bolca tuz, biraz karabiber ve (varsa) 4-5 tane defne yaprağı ile 45 dk. kadar haşlayın. (su kaynamaya başladığında ateşi kısın ve kısık ateşte haşlayın)
- Haşlanan tavuğu ve defne yapraklarını, suyun içinden alın ve tavuk suyunu soğumaya bırakın.
- Çorbayı yapacağınız tencereye, yoğurt, yumurta ve un'u koyun ve çırpma teli ile iyice çırpın.
- Soğumuş tavuk suyunu ve tuzu, yoğurtlu karışıma ekleyin.
- Karışımı, orta ateşteki ocağa alın ve kaynayana kadar sürekli karıştırın.
- Kaynamaya başlayınca, ateşi kısın ve şehriye ile didiklenmiş tavukları ekleyin.
- Şehriyeler yumuşayıncaya kadar, sık sık karıştırarak, pişirin. Bu aşamada, çorba gözünüze çok koyu görünürse, bir miktar kaynar su ekleyebilirsiniz.
- Şehriyeler yumuşadığında, çorbanız hazır demektir.
- Çorba'da kullanacağınız tavuk suyunu bir gün önceden hazırlayabilir, buzdolabında bekletebilirsiniz. Yoğurdun kesilmemesi ve yumurtanın birden pişmemesi için, eklediğiniz tavuk suyunun soğuk olması önemli.
- Aynı şekilde sonradan ekleyeceğiniz, suyun kaynar olması yada kaynamış soğumuş olması da mineral dengesi açısından önemli. Yanlızca bu çorba için değil, tüm çorbalarınızı, ısıtırken, bu detayı atlamayın.
- Kırmızı et pişirirken, tuz en son eklenir biliyorsunuz, yoksa et sertleşir. Tavukta ise tam tersi, pişirirken eklediğiniz tuz, tavuğu yumuşatıyor. Özellikle haşlama suyuna, iki tatlı kaşığı tuz ekliyorum. Bol tuzlu suda haşlanan tavuk çok daha lezzetli oluyor.
- "Müge; koca tavuğu üç kaşık et için mi haşlayacağız ?" demeyin lütfen :) O günü tavuk günü ilan edin, tavuk suyu çorba, fırın poşetinde tavuk ve hatta tavuklu pilav :)
No comments:
Post a Comment