Tarife geçmeden önce şunu belirtmek istiyorum. Daha önce de paylaştığım gibi bütün çorba ve pilavlarda evde yapıp porsiyonlar halinde dondurduğum tavuk, et veya kemik sularını kullanıyorum.
Besleyiciliğinin yanı sıra, katkı maddeli gıdalardan uzak kalırken de lezzetten ödün vermemek gerektiğine inanıyorum.Lafı uzatmadan tarife geçeyim.
Malzemeler
1) 1 paket (400 gr) kültür mantarı
2) 2 çorba kaşığı tepeleme un
3) 2 çorba kaşığı zeytinyağ (et suyu kullanmazsanız 1 kaşık da tereyağ)
4) 1 adet kuru soğan
5) 100 gr. krema (Ben sağlık nedenlerimden ötürü krema yerine 1,5 bardak süt kullanıyorum)
6) 1 su bardağı tavuk suyu veya su
Kültür mantarı bekledikçe kararmaya ve lezzetini kaybetmeye başlar. O nedenle mümkünse bekletmeden taze kullanmaya özen göstermek gerekir.
Yapılışı
1 Büyükçe bir tavaya zeytinyağı konur ve piyazlık doğranmış olan soğanlar hafif karamelize olana kadar kavrulur. İçerisine temizlenmiş (mantarlar çok kirli değillerse yıkamıyorum, ya üst yüzeylerini soyuyorum, ya da nemli bir mutfak havlusuyla çok iyi siliyorum) ve ince dilimlenmiş mantarlar eklenir ve ocak en yüksek ayara getirilir. Ağır ateşte pişen mantarlar içlerindeki suyu bırakır ve mantar lezzetini kaybeder. O nedenle en yüksek ateşte tava sallanarak mantarlar sotelenir.
2) Çorba tenceresi orta dereceli yanan ocağa konur.Kavrulmuş olan un, 1 litre soğuk su ve varsa bir bardak et suyu eklenir. Unun topaklanmaması için tel bir çırpıcı ile karıştıra karıştıra pişmeye bırakılır. Kaynamaya başlayınca sotelenmiş mantarlar eklenir ve karıştırmaya devam edlir. Kaynayınca karıştırma bırakılır. Eğer çorbanız çok koyu ise bir miktar daha sıcak su ekleyip kıvamını ayarlayabilirsiniz. 5 dakika kaynadıktan sonra yavaş yavaş kremayı ekleyip ocağı kapatınız. Tuzunu ve karabiberini ekledikten sonra servis edebilirsiniz.
Sıcacık çorbalar ve sımsıcak sohbetlerin masanızdan eksik olmadığı güzel günler dilerim
No comments:
Post a Comment