Ne kadar uzun bir ara oldu. Hiç bu kadar uzaklaşmamıştım sizlerden. Yazacak çok şeyler var ama o kadar sıcak ki, aklımı başıma toplayıp 2 cümle edemiyorum bir türlü. Eh neyse artık sonraki günlerde çıkarırım acısını :)
Bugün tarifini vereceğim çorba hepimizin bildiği domates çorbası. Ama yapılışı bldiğimizden biraz daha farklı. Fırında kavrularak yapılıyor.
Son 2 haftadır, her pazar, organik pazara gidiyorum. İyi ki de gidiyorum, hatta neden daha önce gitmedim diye de kendime kızıyorum. Çalıştığım için hafta arası semt pazarlarına gitme şansım olmuyor, sebze alışverişlerimi marketlerden yapmak zorunda kalıyordum. Ne yazık ki yaz mevsimine girdik gireli doğru düzgün domates, karpuz vs yiyemedik. Ancak bu organik pazardan aldığım meyve ve sebzelerin tadı tuzu yerinde, hele domatesler nefis...Aslında önceleri organik pazarı pahalı diye gözümde büyütüyordum ancak marketten aldığım ve 2 gün sonra bozulan meyve ve sebzeleri düşünecek olursak bu pazardan alışveriş yapmam daha karlı.
Domatesi çok seven biri olarak her şekilde tüketmeyi seviyorum. Belki bu sıcak yaz gününde çorba da nerden çıktı diyeceksiniz ama insanın canı bazen sadece çorba içmek istiyor, hele ki de bu sıcaklarda çorba ve salata şeklinde kendiliğinden oluşan bir diyet mönüsüne kaptırdım gidiyorum.
Bu tarifi aynı zamanda Tuz Biber dergisinin bu ayki etkinliğine, Ramazan Yemekleri etkinliğine gönderiyorum.
Hemen tarifine geçiyorum....
Malzemeler
1 kg olgun domates
1/2 baş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, çekilmiş taze karabiber
1,5 su bardağı tavuk suyu
1 adet kesme şeker
Yapılışı
Fırını 180 derecede önceden ısıtın. Fırın tepsisine pişirme kağıdını yayın. Üzerine ikiye bölünmüş domatesleri ve yarım baş sarımsağı bütün olarak kabuklarıylakoyun.
Üzerlerine zeytinyağı, tuzu ve karabiberi gezdirin.
Yaklaşık 45 dakika kadar yumuşayana kadar pişirin. Fırından çıkarıp ılınmasını bekleyin.
Domateslerin kabuklarını soyun, sarımsakları ise sıkıp kabuğundan çıkmasını sağlayın. Tepside biriken suyu, domatesleri ve sarımsağı blendere koyup, hepsini birlikte blenderden geçirip tencereye boşaltın.
Tencereyi ocağa koyup, ardından tavuk suyunu, şekeri ve gerekirse tekrar tuz ilavesi yapıp karıştırın ve yalaşık 10 dakika kadar pişirin.
Ben çorbanın her türlü kıvamını severim ama daha koyu bir kıvam isterseniz ayrı bir kapta tereyağı ile biraz unu kavurup çorbaya ilave edebilirsiniz. Ama bir önceki haliyle de gayet içilesi ve lezzetli bir çorba.
Afiyet olsun !
No comments:
Post a Comment