Thursday, November 21, 2013

Bakliyatlarla Kriz Çorbası


bakliyatlarla kriz corbasi 1

bakliyatlarla kriz corbasi 2


Ekonomik kriz 2009'da kapımızı çaldı. Teğet geçti denilen kriz, 2010 yılında bile hala bize teğetirken, krizi atlatmak adına; yurt ekonomisine ve yerli malını korumaya katkıda bulunsun diye; evde azalan bakliyatları değerlendirebileceğiniz bir tarif veriyorum sizlere.



Mutfak ekonomisi için "Hem israf hem de masraf olmasın!" diye düşündüm. Aklıma nereden geldi derseniz; önce gazetelere baktım sonra mutfak dolabına: Pirinç, bulgur, buğday neyim var sa hepsinden az kalmış! Bunları nasıl değerlendiririm diye düşününce ortaya böyle bir şey çıktı; analık πyasa' ya karşı kriz çorbası.





Malzemeler


  • 1 çay bardağı nohut

  • 1 çay bardağı fasulye

  • 1 çorba kaşığı buğday

  • 1 çorba kaşığı pirinç

  • Evde bakliyat adına ne kalmışsa!

  • 1 adet orta boy soğan

  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ

  • 1 çay kaşığı kuru nane

  • 1 tatlı kaşığı tereyağ

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

  • Yeteri kadar kaynamış su



Yapılışı


  1. Fasulye, nohut, buğday gibi zor pişen bakliyatları 1 gün önceden suda bıraktıktan sonra hafif sert kalacak şekilde haşlayıp süzün.

  2. Yağda, pirinç gibi ezilecek bakliyatlar hariç diğerlerini 3 dk. kısk ateşte pişirin.

  3. Diğer malzemeleri ve suyu ilave edip 20-30 dk. daha pişirin.

  4. Tereyağında eritilmiş salça sosu ve nane ile süsleyerek servis edin.



"Bu Malzemeye Bu Kadar Kısa Tarif mi?" Diyenlere: "Ne Diyeyim? Sadece Sabır!" Köşemiz


  • Terbiyeli seviyorsanız; 1 yumurta sarısını 1 kaşık yoğurt ve 1 çorba kaşığı unla çırpıp pişen çorbaya azar azar katabilirsiniz.

  • Malzemeler bölümünde yazanlardan hariç evde kalan makarna, erişte, mercimek, şehriye vs. kullanabilirsiniz. Benim açımdan bir sakınca yok! Damak zevki ve göz-el ayarı size kalmış.

  • Su mikatarı arzunuza bağlı. Kaynamış suyunuzu hazır ederseniz, suyu azalınca ilave edersiniz. Bunun içinde akıl almaya gerek yok herhalde!

  • "Bu malzemelerle ancak aşure yapılır." diyorsanız, size sorarım. Hayatınızda kaç kez aşure yaptınız? Bir tarif gönderin, bakiiim!

  • Çok bilmişler! Hıhh!



No comments:

Post a Comment