Friday, October 25, 2013

YUVALAMA ÇORBASI



Geçenlerde misafir olduğum Gaziantepli arkadaşımın evinde muhteşem bir yuvarlama ikram edildi,beraberinde de şehriyeli pirinç pilavı..Tam ustasının elinden çıktığı belli olan,inanılmaz lezzette bir yuvarlamaydı...Bende bu özel lezzeti sizlerle paylaşmak istedim ve  üstadından tam tarifini aldım...İşte Gaziantep`in meşhur yuvarlaması...



yuvalama corbasi 1


Yuvarlama  Gaziantep yöresinde özellikle Ramazan bayramının özel yemeğidir..Bu nefis yemek şehriyeli pirinç pilavıyla ikram edilir..


 


 


 


yuvalama corbasi 2


MALZEMELER


Yuvarlama İçin


2 su bardağı pirinç


250 gr.çiğ köftelik et


1 çay kaşığı karabiber


1 çay kaşığı tuz


Yemek İçin


500 gr. kuzu yağsız  kuşbaşı veya incik


1 su bardağı nohut


4 su bardağı süzme yoğurt


1 yemek kuru nane


2  yemek kaşığı tereyağ


2 çay kaşığı karabiber


YAPILIŞI




  • Etlerinizi iyice yıkayın ve 6  bardak su,biraz tuz ilavesi ile iyice haşlayın..Haşlarken üzerinde oluşan köpükleri kevgir yardımıyla alın.Haşlanan etinizin üzerine geceden ısladığınız nohutu koyun ve beraberce iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.. 




  • Akşamdan 2 su bardağı pirinci iyice yıkayın ve süzgeçte sabaha kadar kurutun.Ertesi gün kurumuş pirinçler,çiğ köftelik et,tuz ve karabiberi et dövme makinasında veya değirmende 2 kere çekin..Karışımınız yumuşak bir hamur kıvamına gelecektir.Bu karışımdan nohuttan küçük parçalar koparın ve elinizle yuvarlıyarak minicik köfteler hazırlayın.Köfteleri hazırlarken zaman zaman avucunuzun içine zeytinyağı sürün ki kolay yuvarlıyabilesiniz..




  • Yuvarladığınız köfteler iyice haşlanmış et ve nohutun üzerine atılır ,pişirilir..Köfteler pişerken 4 bardak yoğurda eti haşladığınız sudan biraz karıştırın ve kaynayan çorbanın içine devamlı karıştırılarak dökün..




  • Pişen çorbanızın üzerine karabiber ve kuru nane konur,onun üzerinede kızgın tereyağ dökün..




  • Antep yöresinde bu çorba şehriyeli pirinç pilavıyla beraber servis ediliyor...Denemenizi şiddetle tavsiye ederim..O zaman tam bir öğün oluyor..




  • Tarif ve bu güzel sofra için Şeyda Kulak``a çok teşekkürler..




  • Afiyet olsun..




  • Kaynak..Dört Mevsim Gaziantep Yemekleri





No comments:

Post a Comment