KREMALI MANTAR ÇORBASI |
Herkese merhabalar,hayırlı cumalar.
Bu aralar çorba tariflerini ihmal ettiğimi fark ettim,malum havalar soğuk ve insanın canı en çok sıcak bir çorba istiyor.Kremalı mantar çorbası, benim çocukluğumun en güzel çorbalarından biriydi,ama ne üzücü ki hep mantar çorbasını hazır tüketirdik o zamanlar.Annelerimiz hazır çorbaların bu kadar zararlı olduğunu bilmiyorlardı,pratik ve leziz olması da oldukça cazip gelirdi onlara.Bilseler bu kadar zararlı olduğunu yedirmezlerdi elbette,ama onlar yaptı bizler de yedik malesef.
Bir dönem bizler için öyle geçti.Ama ben aynı hatayı yapmadım,oğluma bir kere bile hazır çorba kaynatmadım.Hatta o doğmadan çok önce hazır çorba kullanmayı bırakmıştım.Tüm çorbaların evde yapılabileceğini keşfetmiştim,üstelik doğaçlama olarak çok daha fazla çeşit üretmiştim kendime.Arşivim şahidimdir :)
Yıllar var mutfağıma hazır çorba girmedi,aman sizler de pratikliğine kanıp tüketmeyin.Beş dakika da pişen çorbadan hayır gelir mi?gelmez tabi.
İşte bu çorba o zararlı hazır çorbalardan bile daha leziz,üstelik içinde ne olduğunu biliyorsunuz.Daha evvel Terbiyeli mantar çorbasını yayınlamıştım o da nefisti ama kremalısı,benim için farklı,dedim ya; benim çocukluğumun lezzeti.
Hepimize mutlu bir hafta sonu diliyorum.
Diğer çorba tariflerime BURADAN ,terbiyeli mantar çorbası tarifime de BURADAN ulaşabilirsiniz.
KREMALI MANTAR ÇORBASI |
MALZEMELER
250 gr. mantar
1 litre su ve tavuk suyu karışımı (dilerseniz tamamını tavuk suyuyla da yapabilirsiniz)
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/4 limonun suyu (ekşi sevmiyorsanız çok daha az katabilirsiniz,ama çok yakışıyor )
1 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı krema
tuz
değirmende çekilmiş kara biber
Mantarı bekletmek için:
yeteri kadar su
1/4 limonun suyu
KREMALI MANTAR ÇORBASI |
HAZIRLANIŞI
Öncelikle doğradığımız mantarları limonlu suya alıp bekletelim.Diğer tarafta tencereye yağları alıp,eritelim.Eriyip ısınan yağlara tavuk suyu ,su karışımını ve limon suyunu ekleyip kaynamaya bırakalım.Kaynayan suya süzdüğümüz mantarları ekleyip pişmeye bırakalım.Diğer tarafta bir kasede unu kremanın içinde topak kalmayacak şekilde ezelim.Mantarlar pişince çorbanın suyundan yavaş yavaş bir kaç kaşık kremaya ekleyip ılıtalım ve yine yavaş yavaş karıştırarak çorbaya ilave edelim.Tel çırpıcıyla karıştırarak biraz daha kaynattıktan sonra (yaklaşık 10 dakika) tuzunu ve kara biberini de ekleyip ocaktan alalım.
Sıcak olarak servis edelim.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
No comments:
Post a Comment