Thursday, October 24, 2013

DOVGA ÇORBASI ( AZERBAYCAN MUTFAĞI)



dovga corbasi azerbaycan mutfa i 1


 Azerbaycanın vaz geçilmez çorbalarından birisidir dovga. Düğünlerde, misafirlikte sofradan eksik olmaz. Türk mutfağının yayla çorbasına bir az benzese de, onun tadıyla dovganın tadını yedikten sonra anlıyorsunuz. Farkı olmasının sebebini tarifinde görecek, tadında anlayacaksınız.

 Bu çorba kesinlikle yeşil soğan ve ya kuru soğanla, kırmızı turpla yenilir.. Ben öyle gördüm, öyle sevdim, öyle biliyorum..))

 Çorbanın tarifini daha önce yayımlamıştım ama resim o kadar hoşuma gitmemişti. Çorbayı dün akşam yemeyi için yaparken, resim çeksem fena olmaz dedim. Resimler harika olunca eski defterleri tazelemek istedim. İnşallah iyi olmuştur..


dovga corbasi azerbaycan mutfa i 2


Malzemeler:


  • 1 litre yoğurt

  • 1 yemek kaşığı un

  • 1 yumurta

  • 3 yemek kaşığı pirinç ( pilavlık pirinç deyil, çorba için olan yuvarlak pirinç kullanmak gerek)



İçine:


  • Dere otu

  • Ispanak

  • Kişniş (Azerbaycan da çok, ama Türkiye`de zor bulunuyor. olmasa da olur. Kişniş: Maydanozgillerden yaprakları maydanozu andıran, 20-60 cm yükseklikte, tüysüz ) Resimleri burada ; TIK

  • Maydanoz

  • Tuz

 

Hazırlanması: 

Bütün malzemeler karıştırılır (yeşillikler hariç). Ocakta kaynayıncaya kadar ara sıra karıştırılır. Kaynamaya başlayınca yıkayıp küçük küçük doğradığımız yeşillikleri ve tuzu ilave edip bir az daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. (yeşilliklerin hepsinden 4-3 demet yeterli olur 1 litre yoğurt için. Ama yoğurdun miktarını artırırsanız yeşilliklerin demetlerinin sayısında artırın)

AFİYET OLSUN !


dovga corbasi azerbaycan mutfa i 3


No comments:

Post a Comment