Thursday, November 21, 2013

Tırşık Çorbası




tirsik corbasi 1








Merhabalar,






Arşivimde bekleyen bir tarif ile devam edeyim. Yalnız tırşık otunun zamanı da blogların kapatıldığı zamana denk geldiğinden yayımlayamamıştım. Kasım-Mart aylarında yetişen bir bitki olduğundan haliyle geç kalınmış bir tarif bu. Daha önceki blogumda da yer vermiştim bu tarife. Çok fazla bilinmediğinden burada da yayımlamak istiyorum.






Nadiren de olsa pazara uğrarım ve her defasında pişmanlıkla ve kendime söylenerek çıkarım. Yine öyle bir günde pazarın hemen dışında köyden toplanıp getirilmiş tezecik tırşık otunun satıldığını gördüm. Öyle kaptırmışım ki kendimi; yanıma usulca yaklaşan yaşlı bir teyze dayanamayıp bu otla ne yapacağımı sordu. Çorba dedim, ama yapımı biraz zahmetlidir deyince tarifini sorma gereği bile hissetmedi. :)






Antep'de böyle bir çorba bilinmez. Annem Maraşlı olunca bu çorbalarla büyüdüm.






Yapımı zahmetli bir o kadar da maharet ve deneyim istiyor. Önemli olan çorbanın iyi bir şekilde ekşitilmesi. Halk arasında ne kadar ekşi bir çorba yapılırsa o kadar maharetli sayılıyormuşsun.






Malzemeler: 


1 kase aşurelik dövme


1 kase haşlanmış nohut


1 kase yoğurt


1 kase Maraş tarhanası (isteğe bağlı)


1 kg tırşık otu


Tuz- Un


Yaklaşık 1,5-2 lt kaynamış su






Yapımı:


Tırşık otunu incecik doğrayın. İnce kıyılması da önemli bir özellikmiş. Daha önceki blogumda bir çok yorum gelmişti bu konuda.  Tırşık otuna elinizi temas ettirmemelisiniz. Isırgan otu misali bu ot da yakıcıdır. Eldiven ile doğrayın ve ardından bol suda yıkayın.


Düdüklü tencerede pişirilmesini öneririm yine. Tencereye dövmeyi, tarhanayı, kaynamış suyu, yoğurdu ve tırşık otunu ekleyip, karıştırın. Suyunu göz kararı ayarlayın.


Üzerine un serpin ve tencerenin kapağını kapatın.


Tencerenin her tarafını sarıp sarmalayın ve bir gece bu şekilde bekletin.


Bekledikçe ekşiyecektir. Nohutu haşlanmış olarak ekleyeceğimizden daha sonra ilave edicez.


Bir gece dinlendikten sonra tuzunu ilave ederek kaynatın.


Piştikten sonra nohutu da ekleyin ve biraz daha kaynatın ve servis edin.






Tadı bildiğiniz çorbalardan çok daha farklı. Umarım bir şekilde bu bitkiye ulaşır ve deneme şansını bulursunuz.



tirsik corbasi 2






Tırşık; daha çok Kahramanmaraş ve Osmaniye taraflarında çorbası yapılan bir bitki. Taze iken yemek gerek. Yapraklar sertleştikten ve ortasında mor renkli çiçeği çıktıktan sonra zehirli bir bitki oluyor. Aç karnına yendiğinde bağırsak parazitlerine ve gastirite iyi geldiği söyleniyor. 


Faydalarından dolayı Andırın doktoru olarak da anılıyor. Tırşık otu ile söylenebilecek çok şey var. Hepsine burada yer vermem mümkün değil. Küçük bir araştırma ile ne kadar faydalı bir bitki olduğunu göreceksiniz.

Ayrıca araştırma yaparken eski fotoğrafım üzerine kendileri yapmış gibi site isimlerini yazarak yayımlayan insancıkları da kınıyorum.

Mutlu, huzurlu bir hafta geçirmenizi diliyorum.

Tabi kendim için de diliyorum zira şu sıralar en çok ihtiyacım olan şey...

Sevgilerimle...


No comments:

Post a Comment