Monday, October 7, 2013

YAYLA ÇORBASI


yayla corbasi 1 Karlı bir havada soğuktan donmuş olarak eve gelip sıcacık bir çorba ile ısınmayı çok özledim vallahi.

Bir an önce kar yağsa da havadaki mikroplar kırılsa, Ellerimiz soğuktan tutmayana kadar kar topu oynasak sonra eve gelip sıcacık çorba ile içimizi ısıtsak ...... Diye uzar gider bu hayaller..

Bizim evde çok sevilir bu çorba. Her zaman yarım kase çorba içen eşim bile bu çorbadan iki tabak içer. Neyse tarifimize geçelim.

MALZEMELER:

1,5 su bardağı yoğurt

1 küçük çay bardağı( ince belli klasik en minik olanlardan) pirinç

yeteri kadar su

3 kaşık un

2 çorba kaşığı tereyağ,

2 çorba kaşığı sıvıyağ

nane, tuz

İlk önce 4 su bardağı su ile pirinçler yumuşayana kadar haşlanır. Başka bir tarafta un çok az su ilavesi ile açılır yoğurda karıştırılıp iyice yedirilir. Yumuşayan pirincin suyundan azar azar yoğurda katılıp ılıtılır. Sonra yoğurt yavaş yavaş bir yandan tenceredeki karışım karıştırılmak sureti ile aktarılır. Kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir. Çorba kıvamı bu esnada bayağı koyulaşmış durumda olur. Azar azar sıcak su eklenerek istenilen kıvama getirilir. Ne çok sıvı Ne de çok koyu olacak şekilde ( salep kıcamında) olmalı. ( bizim evde çok sıvı çorbalar sevilmez. )

Kısık ateşte kaynarken başka bir tavada sıvı yağ ve tereyağ eritilir. İçine nane katılır nanenin kokusu gelmeye başladıktan sonra hızlıca bir yandan çorba karıştırılarak tencereye aktarılır. ve Ocağın altı kapatılır. tuzu eklenip karıştırılıp biraz dinlenmeye bırakılır.

AFİYET OLSUN..

( Tuz altı kapandıktan sonra konulduğunda yoğurdun kesmesi önlenmiş olur. Aksi taktirde yoğurt keser ve ortada toplanarak kötü bir görüntü oluşturur.)

No comments:

Post a Comment