Sunday, October 20, 2013

UN ÇORBASI





un corbasi 1


Bir zaman yörenin birinde bir şarlatan ortaya çıkmış. Ben doğacak çocuğun kız mı erkek mi olduğunu bilirim diyormuş. O zamanlar ultrason falan yok tabii. Karısı hamile kalan köylü, soluğu bu adamın yanında alıyormuş. Söyle bakalım, bizim çocuğumuz erkek mi olacak kız mı? 

 Adam da önce gelenlerden esaslı bir para alıyor sonra da “kız olacak ya da erkek olacak” diye bir cevap veriyormuş.  İleride başı ağrımaması için yanındaki bir deftere gelenlerin adlarını soyadlarını yazarak kayıt düşüyormuş. Bunu yaparken de şöyle bir üçkağıtçılığa baş vuruyormuş Eğer gelenlere “kız” demişse deftere “erkek” yazıyormuş, “erkek” demişse de “kız” yazıyormuş. 



Dediği aynen çıkarsa mesele yok, tersi çıktığında ise soluğu yanında alıp, Bize yalan söyledin, bak dediğin çıkmadı diyenlere, önce soruyormuş. Ben size ne demiştim? Erkek olacak demiştin ama kız çıktı. Bana isim soy isim söyleyin. Adamlar ismi söyleyince defteri gösteriyor. Siz yanlış anlamışsınız, bakın ben size kız olacak demişim ve buraya da öyle yazmışım zaten, deyip işin içinden sıyrılıyormuş. 




Adamın milleti kazıkladığı yöredeki beyin kulağına gitmiş. Bey, adamlarını toplayarak şarlatanın evine varmış. Bak demiş,Bu hamile olan benim gelinim. Şimdi söyle bakalım bunun oğlu mu olacak kızı mı? Eğer sonucu bilmezsen boynunu bu meydanda vurduracağım.


Şarlatan ne desin bu sefer pabuç pahalı. Koskoca beyi defterle kandıracak hali yok. 



Hamile kadına doğru bakıp, “Valla ne desem bilmem ki” demiş, “önden baksan kız gibi görünüyor, arkadan baksan oğlan gibi duruyor.”

Öykünün sonunda ne olmuş biliyor musunuz sevgili dostlar.Bey’in gelini ikiz doğurmuş biri oğlan biri kız!.. Bizim şarlatan gene yırtmış yani, üstelik de hayli hediyeler almış beyden. 


............................................................................................................................

GÜNAYDIN TÜM DÜNYAYA LEZZETLİNİZ GELDİ:)))

Güneşli Antalyamdan hepinizin sayfalarına evlerine sevgiler, saygılar...

Gününüz aydın,neşeniz bol olsun,keder ve üzüntü sizden, benden, tüm beni sevenlerden ve sevdiklerimden uzak,gönlünüz hep huzurla dolsun. Nasılsınız canlarım:)))


Her ne kadar bizler hızlı adımlarla koşsak ta, günümüz bizlere yetmesede, iyiyiz sesleri yükseliyor. MaşAllah hepimize karınca misali çalışıyoruz hepimiz. Kıssa nasıldı okuyunca tebessüm ettim ne insanlar var dedim içimden. Bizleri böyle insanlardan korusun.


Evet bu gün haftayı çorba ile açmak istedim. Unutulmaya yüz tutmuş un çorbası. Ninelerimizin yaptığı bir çorba.

Her yaşta erkek, kadın,öğrenci  yapabilir. Hasta olunca, yada midelerimiz karışınca, yada misafir geldi çorbam yok deyince.  Nefis bir çorba 10 dakikada hazır. Lezzetide güzel eeee daha ne olsun demi canlarım. Fotolar akşam çekimi çorba o kadar nefis koktuki sanki bana fotoğraf çek dedi.

Haydi bayanlar baylar güzel nefis un çorbası yapalım. 

Üzerine nefis tereyağı koyup afiyetle içelim :)))

Pamuk eller mutfağa un çorbası tarifimiz gelsin...

un corbasi 2 MALZEMELERİ

3 Kaşık un

1 Kaşık tereyağı

2 Kaşık zeytinyağı

1 Su bardağı et yada tavuk suyu

1 Su bardağı süt 

4 Su bardağı su

1 Yemek kaşığı tel şehriye( isteğe bağlı )

Tuz az karabiber

Üzerine

Tereyağı ve kırmızı biber

 YAPILIŞI

1)Tencereye tereyağı ve zeytinyağı koyalım biraz rengi dönünce ununu ekleyelim karıştıralım un kokusu gelince karıştırarak 4 su bardağı suyu azar azar ekleyelim.

2) Topaklanma oldu ise iyice karıştıralım. İçine et suyunu ekleyelim. İsteğe bağlı tel şehriyeyi koyalım tuzunu az karabiberi ekleyelim kaynasın sütüde koyalım . Evet nasıl güzel bir koku yayıldı mutfağa altını kapatalım. Şimdi tavaya tereyağı koyalım az kızarsın altını kapatalım isterseniz kırmızı biber koyun çorbaya ilave edin. 

ELLERİNİZE SAĞLIK AFİYET ŞİFA OLSUN:)))

 ALLAH'IM

KAFAMIZDAN DURGUNLUĞU

KALBİMİZDEN YORGUNLUĞU

RUHLARIMIZDAN KIRGINLIĞI AL

AMİN.............


No comments:

Post a Comment