Tuesday, October 22, 2013

Ovmaç Çorbası (Ömeç Çorbası)



ovmac corbasi omec corbasi 1


Başlıkta da belirttiğim gibi yöresel adıyla ömeç ya da genel kullanımda ki adıyla ovmaç çorbasının tarifini paylaşmak istiyorum sizinle.. 


Çorbayı hazırlarken azıcık uğraşıyorsunuz ama bu lezzete değer..


***


Oğmaç ya da ömeç, un ve su ile yapılan hamurun iki elin içine alınıp ovularak oluşturulan küçük hamur topaklarına deniyor.


 Oğmaç çorbaları sade yapılabileceği gibi yeşil mercimek ilave edilerekte yapılabilir..  Oğmaç çorbasını et suyu ile de yapabilirsiniz..


Yukarı resimde benim ovmaçlar çekimden dolayı çok büyük çıkmış aldanmayın boyutları kuskustan az büyük olacak






ovmac corbasi omec corbasi 2 


Çorbanın ovmaç kısmı anneciğimin ellerinden çıkma..


Ovmaçı nasıl hazırlıyoruz? Yukarıda kolajda göstermeye çalıştım..


Ovmaç(ömeç) hamuru için


3 su bardağı un


1 su bardağı su


2 çay kaşığı tuz


Hamur malzemelerimiz sizin için biraz fazla gelebilir siz yarım ölçü yapabilirsiniz..


Hamur yoğurma kabına unu eleyelim. Su ve tuzunu ekleyelim ve sert ve pürüsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım. Elde ettiğimiz bu sert hamurdan avucumuzda ovalayarak kuskusdan az büyük boyutta minik toplar hazırlayalım. Unlanmış tepsiye alalım.
ovmac corbasi omec corbasi 3




Hamurları hazırlayınca çorbamız yarı yarıya hazır sayılır...

Diğer malzemeler...

12 su bardağı su

2 yemek kaşığı sıvı yağ

2 tatlı kaşığı nane..

Terbiyesi için

15 yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı un

1 yumurta sarısı

*

3 diş sarmısak

Yapılışı


Çorba tenceremize yağımızı alalım ve naneyi ilave edelim ,kokusu rengi çıkana kadar kavuralım..


Yukarıda görüldüğü gibi.

Çorbamızın suyunu kavurduğumuz nanemizin üzerine ilave edelim ,

bir taşım kaynattıktan sonra hazırladığımız hamur topları karıştırarak ilave edelim.

Bir taşım daha kaynatalım.

Terbiye için yoğurdu, un ve yumurta sarısı ile bir kasede iyice çırpalım. Çorbanın suyundan terbiyemize bir kepçe ilave edelim karıştıralım. Terbiyemizi çorbaya yavaş yavaş ilave edip kaynayıncaya kadar karıştıralım kesilme olmasın.

Sıcak olarak servis yapalım.

İsteğe bağlı olarak sarımsaklı da servis edebilirsiniz. Biz böylesini çok seviyoruz... 

***

Bugün bendenizin doğum günü ; hayattan bir yaş daha alıyorum bugün...

Doğum günümü hatırlayan, hatırlamayan arkadaşlarıma ,dostlarıma kısacası tüm sevdiklerime ,teşekkür etmek istiyorum hayatımın bir parçası oldukları için.

Rabbim sağlıkla, sıhhatle, tüm sevdiklerimle, hayırlı bir şekilde ömrümü geçirmeyi nasip eder inşallah.  Amin

............Afiyet Olsun................


No comments:

Post a Comment