Sunday, October 6, 2013

Balık Çorbası


balik corbasi 1 Herkese güzel bir Cuma günü dilerim. Oldukça yoğun, bol stresli, telaşlı bir haftanın son iş gününe geldim. Dün şirketimizde tam bir olağanüstü hal vardı. Yurtdışından gelen heyeti en iyi şekilde ağırladık ve toplantımızda başarılı olduk. Bu nedenle bugün çok mutlu ve rahatım. Balık mevsiminde olduğumuzdan evimizden balık eksik olmuyor. Bugün balık çorbası tarifi vermek istiyorum belki haftasonu denemek isteyenleriniz olabilir. Bu çorba balık yemeyen çocuklara balık yedirmek için güzel bir imkan. Balık çorbası için kırlangıç balığı kullanılır ama eğer kırlangıç bulamazsanız levrek ya da mezgitte olabilir, siz en iyisi bu seçimi balıkçınıza bırakın.(Balık yeter ki taze olsun) Bu arada bu çorba yapılırken oldukça fazla kap kirleniyor benden söylemesi ama sonuçta ortaya çıkan lezzet için değer.

Malzemeler:(4 kişilik)

1 adet kırlangıç balığı

1 adet kuru soğan

1 adet havuç

2 adet patates

5 su bardağı su

2 adet defne yaprağı

4 dal maydanoz

tuz

istenilen adette tane karabiber

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

1 limonun suyu

1 adet yumurta

Hazırlanışı:

Balık iyice ayıklanıp, temizlenip yıkanır ve tencereye konulur. Üzerine küçük küçük doğranmış soğan, havuç ve patates eklenir. Defne yaprakları ve sapıyla beraber bütün olarak maydanozlar da tencereye konulur. Tuz ve tane karabiber ile su da tencereye konularak üstü açık olarak pişmeye bırakılır. Balık yumuşayıncaya kadar(yaklaşık 20 dak.) pişirilir. Balık yumuşayınca hemen ocağın altı kapatılır(Fazla yumuşarsa kılçıkları suya karışabilir) Balık dağılmadan sudan alınır, biraz soğuyunca derisi ve kılçıkları iyice temizlenip, etleri didiklenir. Suyun içindeki haşlanmış sebzeler de sudan çıkarılır. Maydanoz, defne yaprakları ve tane karabiberler artık kullanılmayacakları için sebzelerden ayrılırlar. Geriye kalan balığın ve sebzelerin suyu her ihtimale karşı kılçık kalmaması için süzülür. Bir tencerede tereyağı ile un kavrulur ve süzülmüş balık ve sebze suyu karışımı tencereye eklenir. Hafif kaynamaya başlayınca kenara alınan sebzeler ve didiklenmiş balıklar içine konulur.(Sebzeleri isterseniz blendırdan geçirip, püre haline getirip de ekleyebilirsiniz ama sebzelerin küçük taneler halinde çorbanın içinde olması daha güzel oluyor. Püre şeklindeki sebzeleri ben çocuk mamasına benzettiğim için sevmiyorum ve sebzeleri diri ve tane olarak kullanıyorum. Tercih sizin) Çorba pişerken diğer tarafta limonun suyu ile yumurta karıştırılarak çorbanın terbiyesi hazırlanır. Çorba bir iki taşım daha kaynadıktan sonra altı kapatılır ve bir iki yemek kaşığı içinden alınır biraz ılındıktan sonra terbiyeye yavaşca katılarak karıştırılır. Son olarak da bu terbiye çorbaya azar azar ilave edilip, karıştırılır. Servis kasesine alınan çorba üzerine karabiber serpilerek servis edilir.

AFİYET OLSUNbalik corbasi 2

No comments:

Post a Comment