
Malzemeler:(4 kişilik)
1 adet kırlangıç balığı
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
2 adet patates
5 su bardağı su
2 adet defne yaprağı
4 dal maydanoz
tuz
istenilen adette tane karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 limonun suyu
1 adet yumurta
Hazırlanışı:
Balık iyice ayıklanıp, temizlenip yıkanır ve tencereye konulur. Üzerine küçük küçük doğranmış soğan, havuç ve patates eklenir. Defne yaprakları ve sapıyla beraber bütün olarak maydanozlar da tencereye konulur. Tuz ve tane karabiber ile su da tencereye konularak üstü açık olarak pişmeye bırakılır. Balık yumuşayıncaya kadar(yaklaşık 20 dak.) pişirilir. Balık yumuşayınca hemen ocağın altı kapatılır(Fazla yumuşarsa kılçıkları suya karışabilir) Balık dağılmadan sudan alınır, biraz soğuyunca derisi ve kılçıkları iyice temizlenip, etleri didiklenir. Suyun içindeki haşlanmış sebzeler de sudan çıkarılır. Maydanoz, defne yaprakları ve tane karabiberler artık kullanılmayacakları için sebzelerden ayrılırlar. Geriye kalan balığın ve sebzelerin suyu her ihtimale karşı kılçık kalmaması için süzülür. Bir tencerede tereyağı ile un kavrulur ve süzülmüş balık ve sebze suyu karışımı tencereye eklenir. Hafif kaynamaya başlayınca kenara alınan sebzeler ve didiklenmiş balıklar içine konulur.(Sebzeleri isterseniz blendırdan geçirip, püre haline getirip de ekleyebilirsiniz ama sebzelerin küçük taneler halinde çorbanın içinde olması daha güzel oluyor. Püre şeklindeki sebzeleri ben çocuk mamasına benzettiğim için sevmiyorum ve sebzeleri diri ve tane olarak kullanıyorum. Tercih sizin) Çorba pişerken diğer tarafta limonun suyu ile yumurta karıştırılarak çorbanın terbiyesi hazırlanır. Çorba bir iki taşım daha kaynadıktan sonra altı kapatılır ve bir iki yemek kaşığı içinden alınır biraz ılındıktan sonra terbiyeye yavaşca katılarak karıştırılır. Son olarak da bu terbiye çorbaya azar azar ilave edilip, karıştırılır. Servis kasesine alınan çorba üzerine karabiber serpilerek servis edilir.
AFİYET OLSUN

No comments:
Post a Comment