Ha geldi,ha gelecek derken kış dayandı kapımıza.Malum İzmir'inde kuru ve soğuk havası meşhur...Böyle günlerde içimizi sıcak bir çay veya kahve sofralar da da sıcacık çorbalar ısıtıyor.Benim çok sevdiğim arşivimde gözüme çarpan bu çorbayı bilmeyen yoktur eminim.Diğer bir ismi de "hasta" çorbasıdır...Çocukluğumdan beri kış mevsiminde pek kolay hasta olurum.Etrafımda grip,nezle,v.s. olan yakınım varsa kesin bana da bulaşır.Hem de az buz değil yorgan döşek yatırır.İlla ki iğne de yerim ki ayağa kalkayım.Geçen hafta siftahı yaptım çok şükürrrr:))) Antibiyotikler,iğneler şimdi ayaktayım Allah'a şükürler olsun.Kemiklerim ve diş etlerim dahi sızladı.Doktorun sen nerede üşüdün bu kadar demesi de beni ayrı şaşırttı.Sanırım biraz dikkatsizim, bağışıklığım da zayıf olunca kapıveriyorum mikropları:)Neyse uzun lafın kısası kışın sofranızdan sıcacık limonlu çorbalarınızı eksik etmeyin derim.Sevgilerimle;)
Malzemeler:
* 4 su bardağı tavuk suyu
* 2 su bardağı su
* 1 adet haşlanmış ve didiklenmiş tavuk göğsü
* 1 su bardağı tel şehriye
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 fiske karabiber
Terbiyesi için;
* 3 yemek kaşığı yoğurt
* 1 yumurta sarısı
Yapılışı:
Derin bir tencereye tavuk suyu ve normal suyu koyup kaynamaya bırakıyoruz.Kaynayan suya tel şehriyeyi ve tuzunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz.10 dakika kısık ateşte pişiriyoruz ve çorbanın altını kapatıyoruz.Bir süre ılımaya bırakıyoruz.Diğer yanda tavuk etini didikliyoruz.Terbiyesi için küçük bir kapta yoğurt ve yumurtayı kısık ateşte 5 dakika kadar pişiriyoruz.(Kıvamlı olan terbiye hafif durulacak).Sonra içine çorbanın suyundan bir kaç kaşık ekleyip iyice karıştırıyoruz.Çorbanın terbiyesini yavaş yavaş karıştırarak çorbaya ekliyoruz.En son didiklediğimiz tavuk etlerini de ekleyip karıştırdıktan sonra bir taşım kaynatıyoruz.Üzerine karabiber serpip servis ediyoruz.
Afiyet olsun.
No comments:
Post a Comment