Sunday, November 3, 2013

Mantar Çorbası




mantar corbasi 1










Geçen haftalarda annemle telefonda görüşürken mantar çorbası yaptığını söyleyince tarifini istedim. Sonra ki gün ise hazır çorbalardan yola çıkarak biraz değişiklik yaparak denedim. Annemin çorbasından tek farkı süt ilave etmem oldu, iyi ki de ilave etmişim bizim evde çok sevilen harika bir çorba ortaya çıktı. Mantarları önceden kavurup dondurucu da bekleterek pişirme süresini biraz daha kısaltabilirsiniz, böylece işten eve geldiğinizde çok kısa sürede hazırlayabileceğiniz lezzetli bir yemeğiniz olmuş olur. Mutlaka denemenizi tavsiye edeceğim bir tarif…



















mantar corbasi 2




Malzemeler:


  • 5 adet büyük boy kültür mantarı

  • 1–2 yemek kaşığı sıvıyağ

  • 2 yemek kaşığı un

  • 1 su bardağı süt

  • 3–4 su bardağı sıcak su

  • Tuz

Hazırlanması:


  • Mantarların tepelerini (üst kısımlarını) koparıp (saplarını kullanmıyoruz) iyice yıkayın ve dört beş parçaya bölüp çok ince doğrayın.

  • Suyunu süzüp, hafif kızarmaya başlayana kadar sıvıyağda iyice kavurun. (mantarlar önce suyunu bırakıp sonra çekecekler)

  • Kavurduğunuz mantarlara unu ekleyip biraz daha kavurun.

  • Kavrulan un ve mantarların üzerine soğuk sütü ilave edip tel çırpıcı ile iyice karıştırın ki topaklanmasın.

  • Beşamel sos gibi kıvam alıp kaynamaya başlayınca sıcak suyu (damak zevkinize göre çorbanın kıvamını kendiniz ayarlayın) da ilave edip mantarlar iyice pişene kadar kaynatın.

  • En son tuz ilave edip servis yapın.

Benden notlar;

Benim kullandığım mantarlar doğrandıktan sonra 1,5 su bardağı kadardı.

Saplarının çorbanın tadını bozduğunu düşünüyorum, bu nedenle sadece üst kısımları kullanmanızı tavsiye ederim.

Sıcak suyu kontrollü ilave edip, damak zevkinize göre çorbanın kıvamını kendiniz ayarlayın.

 Un topaklanırsa daha az kullanmanız gerekebilir.










No comments:

Post a Comment