Tuesday, October 8, 2013

FRANSIZ USULÜ PEYNİRLİ SOĞAN ÇORBASI ve SİMİT KRUTON



.

fransiz usulu peynirli so an corbasi ve simit kruton 1

23 Ekim 2006 dan bu yana faaliyette olan Cafe Sardunya bir süredir tadilattaydı efendim... Görsel anlamda şablondan kaynaklanan sıkıntılar ,özümüze sadık kalmak kaydıyla ,harcadığım bir miktar mesai sonrası yeni şablonda giderildi. Bundan böyle daha güzel fotoğraflarla ,daha geniş ve aydınlık bir zeminde burada olmaya devam edebileceğim :)


Kış mevsiminin kendini yoğun bir şekilde hissettirdiği şu günlerde içimizi ısıtacak ,lezzetiyle keyif katacak ,şık sunumuyla soframızı renklendirecek ,denemeyenlere ısrarla önerdiğim nefis bir çorba tarifiyle devam ediyoruz...

Çorba sürekli uyguladığım tarif... Simit kruton fikri Hürriyet Gazetesi yazarlarından devamlı takip ettiğim Arman Kırım'a ait... Biz ona gevrek diyoruz aslında İzmirliler olarak ama ,burada simit diyelim kimse yadırgamasın :) Orjinalinde çorba ,üzerine bir dilim kızarmış ekmek konularak servis ediliyor ,ancak ben hazırladığım simit krutonlarla servis yapıyorum. Bu şekilde farklı ve hoş bir sunum oluyor.


fransiz usulu peynirli so an corbasi ve simit kruton 2



Malzemeler :
4 su bardağı etsuyu ( 1 lt. )

4 adet ortaboy beyaz soğan

3 yemek kaşığı un ( dolu dolu )

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı toz şeker

karabiber

tuz

üzerine ;
rendelenmiş kaşar peyniri

taşfırın simidi


fransiz usulu peynirli so an corbasi ve simit kruton 3

Yapılışı :
Öncelikle soğanları soyup halka şeklinde doğrayalım. Tencereye tereyağını koyup ocağa alalım. Soğanları ilave edelim ve orta ateşte iyice pişmelerini sağlayalım. Soğanlar yumuşayınca şekeri ekleyelim ve biraz daha ocakta tutup soğanların hafif karamelize olmasını sağlayalım.

Ayrı bir kapta unu kavuralım. Rengi hafif değişince ocaktan alıp 1 su bardağı soğuk etsuyu ekleyerek iyice karıştıralım. Pürüzsüz bir karışım elde etmeliyiz.

3 su bardağı etsuyunu soğanların üzerine ekleyelim. Unlu karışımı da ilave ederek karıştıra karıştıra kaynamasını sağlayalım. Tuz ve karabiber ile tadlandıralım. Çorbamız hazır...




Simit kruton için ;simitleri bıçakla ince ince dilimleyelim. Teflon tavaya dizip her iki yüzünün de kızarmalarını sağlayalım. Krutonları bol miktarda hazırlayıp daha sonra kullanmak üzere poşette saklayabilirsiniz. Hazırladığımız krutonlardan servis yapacaklarımızın üzerine ,rendelenmiş kaşar serperek tencerenin kapağını kapatalım. Ocağı kısalım ve peynirin erimesini sağlayalım. Soğan çorbasını çorba kasesine servis yaptıktan sonra ,üzerine peynirli simit kruton koyarak sıcak sıcak servis yapalım.



Afiyet olsun...




.



No comments:

Post a Comment