Tuesday, October 22, 2013

Acılı Ekşili Çorba


Bu akşam canım değişik birşeyler çekti.Böle acı,ekşi filan tadında.Salata yapıp bol limon sıkayım dedim ııh yok,dedim mercimek çorbası yapıp limon sıkayım ayy hayır yok böle canım başka bişiler istiyo sanki.Canımın ne istediğini bilemediğimden o an bir çorba uydurdum.Ben aslında tel şehriye,arpa şehriye gibi uğraştırıcı olmayan çorbalara çorba demem ve pek tercih etmem ama akşamın 9unda da ne yapılabilir ki ne istediğimi bile tam bilmezken :) Benim çok sevdiğim bir yemek var onun suyuna bayılıyorum.Ama o yemeği yapmam imkansızdı çünkü meşakkatli bir yemek(o yemeği de birgün bloğa koyarım) bende o yemeğin suyuna ne katılıyorsa aynını bu çorbaya uyguladım.Uyduruk ama o an canımın çektiği tadı buldum sonunda üstelik çabuk hazırlanabilen tarifinin de tamamiyle bana ait olduğu bir çorba oldu.Evdekilerden de onayı aldı(ben zaten pisboğaz olduğum için benim fikrim pek önemli diil).Soğuk kış günlerinde hele ki hasta grip filansanız çok iyi gider.Offf süper acı ve ekşi bayılıyorum yaa.Yazarken bile çorba aklıma geliyooo kendimden geçiyorum :)

Yemek yapınca özelliklede yiyince mutlu olan başka sapık gördünüz mü? :D

Soğan,sarımsak,baharat ve limon mutfakta vazgeçilmezlerimdir.Onları biyerlerde muhakkak kullanırım.


acili eksili corba 1



Malzemeler:





  • 1 orta boy soğan




  • 3-4 diş sarımsak




  • 1yemek kaşığı kadar domates salçası




  • sıvıyağ




  • sıcak su(göz kararı)




  • 2 çay bardağı kadar arpa şehriye




  • 2-3 limon suyu




  • acı pulbiber,karabiber,kimyon,kuru nane,tuz




Yapılışı:





  1. Soğanımızı küp küp doğrayalım.Bir tencereye sıvıyağımızı koyup soğanlarımızı pembeleşene kadar kavuralım,pembeleşmeye yakın dövülmüş sarımsaklarımızı da ekleyelim(sarımsakları daha sonra ekliyoruz çünkü soğan daha geç kavrulduğu için sarımsaklar yanar)




  2. Kavrulan soğan ve sarımsaklarımıza salça ekleyip biraz çevirelim salçamız açılsın.




  3. Ardından sıcak suyu tenreye alalım ve içine arpa şehriyelerimizi katalım,tuzunu ekelim.




  4. Şehriyeler şişmeye başlayınca  baharatlarımızı ekleyip,limon sıkalım suyu az gelmişse sıcak su ekleyebilirsiniz ben göz kararı yapıyorum.Limon isteğe göre azaltılabilir,ben ekşiyi çok sevdiğimden fazla kullanıyorum.




No comments:

Post a Comment