Monday, December 9, 2013

TUZLU YOĞURTLU ISPANAKLI ÇORBA( BORANİ)



tuzlu yo urtlu ispanakli corba borani 1


Bugün ,Nurlumutfakta`da Antakya"nın çok özel bir çorbası pişiyor.Tarifi Antakyalı arkadaşımdan,sizlere özel....Bu çorbanın özelliği yoğurdunun tuzlu oluşu.Bu özel yoğurt Antakya ve çevresinde satılıyor..Çok özel bir lezzeti var..Ve bu yoğurtla çok özel yemekler yapılıyor..Ama siz bulamazsanız normal süzme yoğurttan da yapabilirsiniz.Biz çok keyifle yedik..Çok besleyici ve lezzetli bir çorba oldu..Şiddetle tavsiye edilir..!!










tuzlu yo urtlu ispanakli corba borani 2


Tuzlu yoğurt, Hatay'a ait bir yiyecektir.Keçi ve koyun sütünden yapılan yoğurdun geniş bakır leğenlerde odun ateşinde tuz ilavesiyle koyulaşana kadar pişirilmesi ile elde edilir.Keçi ve koyun sütü ile hem daha lezzetli hem daha kıvamlı ve dayanıklı olur,o nedenle inek sütü tercih edilmez.Elde edilen tuzlu yoğurt,yoğurtlu yemeklerde,mezelerde,börek içi hazırlanmasında kullanılır ve kahvaltıda tüketilir.










MALZEMELER


500 gr.tuzlu yoğurt


1 kase haşlanmış nohut


1 kase minik köfte


3 yemek kaşığı küçük pirinç


1 deste ıspanak


1 çay kaşığı karabiber


3 su bardağı sıcak su


1 yemek kaşığı tereyağ


pulbiber


YAPILIŞI




  • Öncelikle minik köftelerinizi hazırlayın..200 gr.dana kıymayı rondodan biraz tuz ve karabiberle iyice çekin.Sonrada elinizi limon suyuna batırıp minik köfteler hazırlayın.Bütün köfteleri 1 yemek kaşığı sıvı yağda kızartın.




  • Yoğurdu  1 bardak sıcak suyla özeyin.




  • Ispanaklarınızı iyice yıkayın kurutun ve incecik kıyın.




  • Tencerenize yağınızı koyun,sarmısaklarınızı rendeleyin ve hafif kavurun.Sonra içerisine hazırladığınız köfteleri,haşlanmış nohutu ve pirinçlerinizi ekleyin,bir kaç dakika kavurun.Daha sonrada hazırladığınız yoğurdu devamlı karıştırarak ekleyin.İyice kaynayınca,içine  kalan sıcak suyuda ekleyin.Biraz beraber pişirin.Pişerken karıştırmayı unutmayın.




  • Pirinçlerinizi kontrol edin,pişmişlerse ıspanaklarıda ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.Sonrada pişen çorbanıza tereyağınız eritip,içine 1 tatlı kaşığı pul biberi ekleyin ve çorbanızın üzerine dökün.Sonrada afiyetle yiyin.




  • Çorbamız tuzlu yoğurttan olduğu için ben extradan tuz eklemedim,ama siz ağız tadınıza göre tuz ekliyebilirsiniz..




  • Tuzlu yoğurt yerine süzme yoğurt kullanacaksanız,yoğurdunuzu özerken 1 yemek kaşığı un kullanın.Tuzlu yoğurt,süzme yoğurda göre daha kıvamlıdır..


Afiyet olsun....

No comments:

Post a Comment