Saturday, November 30, 2013

YAYLA CORBASI


yayla corbasi 1 Gecen sene yaz tatili icin Turkiye’ye gittigimde kardesimin yapmis oldugu yayla corbasini yazmak istedim. Sadece kucuk bir degisiklik yaptim oda bir gece oncesinde kalan pilavi kullandim pirinc yerine, tarifimiz soyle:

  • 10 su bardagi et suyu

  • ½ su bardagi pirinc, veya evde var olan pirinc pilavi

  • 2 yemek kasigi un

  • 1 subardagi sut

  • 2 yumurta sarisi

  • 1 su bardagi yogurt

  • Tuz, nane ve kirmizi biber Eger pilaviniz yoksa, pirinci ayiklayip yikadiktan sonra, et suyu ile beraber ocaga koyup pirinc yumsayana dek kaynatin. Unu sut ile bulamac haline getirip kaynayan corbaya karistirin ve tuzunu ayarlayin. 5 dakika daha boyle kaynadiktan sonra yumurta ve yogurdu birlikte cirpip kaynamakta olan corbaya ilave edin. Bir tasim daha kaynattiktan sonra , corbanin ustune yagda kizarmis bol nane ve kirmizi biber ile servis yapin. Afiyet olsun.



PIRASA ÇORBASI



pirasa corbasi 1
 Kış günlerinde benim gibi sebze yediremediğiniz bir çocuğunuz varsa, türlü hilelere başvurursunuz.. Tüm annelerin kendilerine göre formülleri vardır. Bu da benim pırasa seçeneklerimden biri. Pırasa tek başına değil ama ek malzemelerle lezzetlendirildiğinde pek seslerini çıkaramaz oluyorlar.. Mesela eşim , "bu mercimek çorbasının tadı biraz farklı olmuş, ne koydun içine? " dedi...Kısaca tavsiye ederim  :)

PIRASA ÇORBASI


Malzemeler:


  • 2 adet büyük pırasa

  • 1 silme kaşık un

  • 1 büyük patates(kıvamının yoğunlaşmasını sağlar ve lezzetini etkiler)

  • 1/2 paket krema (100 ml) (yoksa bir su bardağı süt)

  • 1 yemek kaşığı tereyağı (veya 2 kaşık zeytinyağı)

  • Tuz

  • Karabiber



pirasa corbasi 2




Pırasa çorbası yapılışı:


  1. Yağımızı eritip unu ekleyelim ve hafif sarartalım 

  2. 5 su bardağı kadar suyu ve tuzu ekleyelim

  3. Doğranmış pırasaları ve patatesleri ilave edelim; sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirelim.(Ben düdüklü tenceremde 5 dakika pişirdim)

  4. El blenderi ile pürüzsüz hale getirelim ve kreması ile karabiberini serpelim

  5. Bir taşım kaynatıp kapatalım

  6. Üzerine yağda pul biberi kızdırıp gezdirelim 



Afiyet olsun



ISPANAK KÖKLU NOHUT ÇORBASI



ispanak koklu nohut corbasi 11 a






Pek keyfim yok blog bugünlerde... 


Hani dayım ameliyat olmuştu ya geçen pazartesi günü... 


Cuma günü taburcu olduktan  hemen sonra kalp krizi geçirdi ve yoğun bakımda...


Dün gece de çok korkuttu bizi...


Bugün kendine gelmiş çok şükür...


Bizde bir nebze olsun moral bulduk... 


İnşaAllah sağ salim çıkar da hastaneden mutluluğumuz katlanır... 










Biraz moral bulmuşken, tam kış aylarına göre, hem besleyici hem bol vitaminli bir çorba paylaşmak istedim... 


Ispanak kökü değerlendirmek için birebir ;) 






MALZEMELER:






1su bardağı haşlanmış nohut


250 gr. Ispanağın kökü


Yarım su bardağı pirinç


200 gr. kuzu kuşbaşı et


 1 adet soğan 


2 kaşık tereyağ 


1 kaşık un 


Tuz 


Karabiber


Su 






Sosu için:






Tereyağı 


1 kaşık salça 


Pul biber


1 diş sarımsak






YAPILIŞI:






Eti bir tencereye alıp üzerine su ilave edip haşlayın.


Haşlanan eti didikleyin ve suyunu ayırın.


Soğanı yemeklik doğrayıp tereyağında kavurun.


Unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun.


Ardından suyu ve et suyunu ilave edip bir taşım kaynatın.


Nohutları pirinci ve didiklenmiş eti ilave edip pirinçler yarı kıvama gelene kadar pişirin.


Bu aşamada ince kıyılmış ıspanak köklerini, tuzu ve karabiberi ilave edip pirinçler iyice yumuşayana kadar pişirin.






Sos tenceresinde tereyağını eritip salçayı ilave edin ve kokusu çıkana kadar kavurun.


İnce kıyım sarımsak ve pul biberi de ilave edip karıştırın ve bu sosu çorbaya katın.


Bir iki taşım daha kaynatıp sıcak servis yapın.


Afiyet olsun...



İftar için kabak çorbası tarifi

















iftar icin kabak corbasi tarifi 1
MALZEMELER

 3 Adet Kabak

Yeteri kadar Tereyağı

1 Küçük kıyılmış Soğan

1 Çorba kaşığı Un

Yarım su bardağı Yoğurt

1 Yumurta Sarısı

İnce kıyılmış Dereotu veya Nane

 Tuz Karabiber

yapılışı

Kabaklar soyulup, ufak ufak doğranır.Arzuya göre kabaklar iri rende de yapılabilir. Soğan tereyağında pembeleştirilir. Un katılıp hafifçe kavrulur. Ayrı bir kapta Kabak az yağda kavrulur, aralıksız karıştırarak pişirilir. Yeteri kadar su konup kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar kaynatılır.Ayrı bir kapta Yoğurt, yumurta sarısı, dereotu yada nane, tuz ve karabiber karıştırılır ve biraz su eklenip kaynatılır.(Bu karışıma her zaman soğuk su ekleyin ki yoğurt kesilmesin).Kaynadıktan sonra kaynayan ve biraz yumuşayan kabaklara, eklenir.Yavaş  yavaş karıştırılarak YOĞURT KARIŞIMI EKLENİR. 5 Dakika daha kaynatılıp servis yapılabilir.

ALINTI:yemektarifleri.com

Bu yazı iftar icin kabak corbasi tarifi 2 kişi tarafından okundu.


Kremalı Tavuk Çorbası




kremali tavuk corbasi 1










   Etli çorbaları pek çok sevdiğim belli olmuştur sanırım.Özellikle tavuklu çorbalarda ise tavuk etinin incecik didilmiş olmasını değilde kalın olmasını severim mesela....Yo yooo bu didikleme işinin üşengeçliğimle ilgisi yok :)










   Kremalı tavuk çorbasını bazen sebzeli bazende bunun gibi sade yapıyorum.Sebzeli dediysem havuç,patatates,kereviz vs.'de konulabilir.Ben kremayı çok severim bilirsiniz ,o bakımdan bu çorba missler gibi bir çorba benim için.










kremali tavuk corbasi 2


Kremalı Tavuk Çorbası

1 adet kalçalı tavuk budu

1,5 yemek kaşığı tereyağ

2 yemek kaşığı un

4 su bardağı su

100 ml krema

yarım çay kaşığı muskat cevizi rendesi

tuz

Tavuk budunu 4 su bardağı su ile birlikte düdüklüde 20 dakika haşlayın.Soğuyunca tavuk etini iri halde didikleyin ve tavuk suyunu süzün.

Tereyağını eritin,içine unu ekleyip biraz kavurun.Ilınmış olan tavuk suyunu yavaşça  ekleyip iyice çırpın.

Bir taşım kaynatıp tavuk etlerinide ilave edin.Kıvam olarak gözünüze koyu gelirse biraz kaynamış su ilave edin.

100 ml kremaya biraz sıcak çorbadan ilave edip ılıştırın ve kremayı çorbaya ilave edin.

En son tuzunu ve muskat cevizi rendesini ilave edip altını kapatın.En az 20 dakika dinlendirip servise sunun.

Afiyet Olsun.

Not:Muskat cevizi rendesi kremalı çorbalara çok yakışıyor.Ceviz büyüklüğünde tektek satılıyor,aktardan alabilirsiniz :)



Nohut ve Pırasa Çorbası



nohut ve pirasa corbasi 1


Ekranda bezelye kıyafetinde bir adam gördüğümde çocuk purogramı sanmıştım ilk önce. Sonrasında bir adamın azimle afacanlara sebzeleri sevdirmeye çalıştığını gördüm. Harika bir şeydi, yaşadığı ülkede okullarda yiyecekleri iyileştirmeye çalışıyordu Jamie Oliver. Bu kitabı görür görmez de aldım dolayısıyla. Bu sene bizimkiler pırasaya doydular, hatta az buçuk :) şikayet bile ediyorlar. Ama bu çorba doyurucuyla ve lezzetiyle tam not aldı diyebilirim. Teşekkürler Jamie. 



 Nohut ve Pırasa Çorbası


(Tarif; Jamie Oliver - Çıplak Şef) 


340 gr nohut


1 adet orta boy patates


5 adet orta boy pırasa


1 çorba kaşığı zeytinyağı


Ufak bir parça tereyağı


2 diş ince kıyılmış sarımsak


Tuz


Taze çekilmiş karabiber


850 ml tavuk veya sebze suyu


Rendelenmiş parmesan peyniri


Sızma zeytinyağı 






Geceden ıslatılmış nohutlar yıkanarak bir tencereye alınır. Su eklenir ve patatesle birlikte yumuşayıncaya kadar haşlanır. Pırasaların dış kabuğu soyulur, iyice yıkanır, kökten başlayarak önce boydan ardından ince ince doğranır. 


Zeytinyağı ve tereyağı bir tencereye konur. Pırasa ve sarımsak eklenir, biraz tuzla yumuşayıncaya kadar kısık ateşte kavrulur. Süzülen nohut ve patates de bu karışıma eklenir. 1 dakika kadar pişirilir. Tavuk suyunun 2/3 ü eklenir. 15 dakika kadar ağır ateşte kaynatılır. İster tümü püre haline getirilir, ister yarısı püre yapılır. Serviste üzerine parmesan peyniri rendelenir ve sızma zeytinyağı isteğe göre gezdirilir.


Lebeniye Çorbası











lebeniye corbasi 1


Magginin tarif deneyenler kazanıyor yarışmasında bu çorbayı yaptım , tarif için sagliklimutfak.net Hilal CANATA ya teşekkür ederim.






Malzemeler:


250 gr orta yağlı kuşbaşı


1 çay bardağı pirinç


1 çay bardağı nohut (Geceden ıslatılmış )


1 su bardağı yoğurt (süzme yoğurt – Yöresel Basma Yoğurt)


1 adet yumurta


3 yemek kaşığı zeytinyağı


Tuz


Nane


Hazırlanışı :


Kuşbaşı doğranmış etler üzerini geçecek kadar su eklenir. Kaynamaya başlayan etlerin üzerindeki köpükler alınır ve geceden ıslatılmış nohut ilave edilerek birlikte pişmeye bırakılır. (Eğer haşlanmış nohut kullanılacaksa etler piştikten sonra ilave edilmelidir). Et ve nohudun pişmesine yakın yıkanmış pirinçler ilave edilir. Bir kapta yoğurt ve yumurta iyice karıştırılır ve ocak üzerinde daire şeklinde karıştırılarak hafifçe ılıtılır. Daha sonra tenceredeki etli yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak ilave edilir. Çorba iyice özleşinceye kadar pişirilir. Gerek görülürse su ilave edilebilir. Yoğurtun kesilmemesi için tuz en son eklenir. Kıvamı yoğun olmalıdır. Piştikten sonra, nane hafifçe zeytinyağında yakılarak üzerin gezdirilir. Mis gibi kokusu ile Servis edilir.

NOT : Lebeniye Kilis yöresine özgü bir çorbadır.


FIRINDA MUCVER VE YAYLA CORBASI


firinda mucver ve yayla corbasi 1

firinda mucver ve yayla corbasi 2


Mucveri eminin ki hepimiz cok seviyoruz dur. Ama isin icine kizartma girince, ben kendi adima konusacagim pek yapmiyordum ki, bu tarifi bulana dek. Firinda kendi kendine pisen en hafif mucver bu olsa gerek. Tarifimiz soyle:



  • 1 yumurta

  • 3 adet rendelenmis kabak

  • ½ demet dereotu

  • ½ demet maydanoz

  • 1 adet rendelenmis kuru dogan

  • 3-5 adet minik minik dogranmis taze sogan

  • 1 cay bardagi zeytinyagi

  • 1 kucuk su bardagi un, ben tam bugday unu kullandim

  • Bolca rendelenmis kasar veya mozzarella peyniri

  • 1 yemek kasigi kuru nane

  • Yeterince tuz ve karabiber Yukaridaki malzemeler iyice karistilir ve bir borcama duzgunce yayilir. 170 C’de ustu kizarana dek pisirilir. Afiyet olsun.




Yerelması Çorbası



yerelmasi corbasi 1Dün sağlıklı, doğal beslenmeden söz etmişken soğuk havalarda içimizi ısıtacak sağlıklı bir çorba tarifi vermek istedim bugün.



Zeytinyağlısını sıkça yaptığım yerelmasını bu kez çorba içinde süt ilavesi ile pişirdim. Genelde bu tip çorbalarda krema sık kullanılırken bana krema tadı ağır geldiği için yerine süt tercih ettim...

Gereken Malzemeler:




  • Yarım kg yerelması




  • 1 adet orta boy patates




  • 1 adet kuru soğan




  • 1 su bardağı süt




  • 1/2 çay kaşığı kişniş ( isteğe bağlı)




  • 1/2 çay kaşığı toz zencefil




  • tuz , karabiber




  • Sıvıyağ





Yapılışı:





  • Yerelmasının kabuklarını düzgünce soyup (bu çorbanın en zahmetli kısmı bu bence ) dilimleyin.




  • Soğanları yemeklik doğrayın, patatesi de irice dilimleyin.




  • Sıvı yağ içinde soğanları ve yerelmasını hafifçe kavurun, biraz saydamlaşsın.




  • Tüm sebzelerin üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyip, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.




  • Yumuşayıp püre haline gelen sebzeleri blendırdan veya süzgeçten geçirin.




  • Koyu kıvamlı püreyi seyreltmek için önce bir bardak süt ilave edin. Daha sonrada dilediğiniz kıvamı sağlamak için su veya et suyu ilave edin.




  • Yarım çay kaşığı kişniş, yarım çay kaşığı zencefil, tuz ve biber ilavesi ile bir taşım kaynatın.




  • Pişen çorbanızı dilerseniz dereotu, dilerseniz kruton veya karabiber ile servis yapın.




yerelmasi corbasi 2




Bunu E-postayla Gönder BlogThis! Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş


MERCIMEK CORBASI


mercimek corbasi 1

mercimek corbasi 2 Daha Turkiye'den geleli 5 ay olmasina ragmen herkesi o kadar ozledim ki, durup durup ailemin tariflerini yapiyorum. Onlarla neredeyse hergun konusup gorusebiliyoruz ama olmuyor, oyle yanindaymissin gibi, annenin babanin dizinin dibindeymissin gibi OLMUYOR, OLAMIYOR. Boyle insanin bogazina birseyler dugumlenip kaliyor ama karsi tarafa hissettirmemek icin cabalayip duruyorsun, biliyorsun ki onlarda oyle, hele birde birseyleri sezerlerse sesinin tonundan, o zaman hersey daha bir zor oluyor telefonda. Neyse burasi yemek blogu idi, tarimize gecelim.


Bu corbayi kizlarim, ozellikle de Nil cok seviyor. Corbanin patenti kardesim ait, bilemiyorum o nereden aldi ama benim bildigim mercimek corbasi tadindan farkli, cok lezzetli. Kardesim yaptigi icin olabilir:)


Tarifimiz soyle:


  • 10 su bardagi et suyu veya normal su ve 3 adet etsu tablet

  • 2-2.5 yemek kasigi tereyagi

  • 1 turk kahvesi fincani un

  • 1 su bardagi tepeleme kirmizi mercimek

  • 1 buyukce kuru sogan

  • tuz, karabiber



10 bardak kaynamis suya, 3 adet etsu tablet atilip eriyitiliyor, varsa et suyu olmasi daha iyi.


Bir baska derince bir tencerede 2-2.5 yemek kasigi tereyagini eritip veya zeytinyagini kizidrip, 1 buyuk kuru sogani kup kup dograyip yagda biraz kavur. Icine unu ilave et ve gene kavur.


Sonra et suyunu, yikanmis mercimekleri, hazirlanan soganli unlu karisimin ustune ekle ve mercimekler yumsayana dek kaynat.Tuzu ve karabiberi ilave edin, mercimekler yumsadiktan sonra corbayi suzgecten gecirin, soguk kis gecelerinde ustunde dumani tute tute afiyetle icin.


İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ-2- NOHUTLU MANTI ÇORBASI



iftar bereketi etkinli i 2 nohutlu manti corbasi 1



Bu lezzetli çorbayı İftar Bereketi Etkinliğ-2- için sevgili
SEVİL'E yolluyorum daveti için kendisine çok teşekkür ederim kolay gelsin canım..

NOHUTLU MANTI ÇORBASI

Malzemeler:

1Kase mantı(Küçük hazırlanmış vepişirilmemiş)

1Su bardağı haşlanmış nohut

2Kaşık salça

1-2Kaşık tereyağı veya sıvıyağ

1Et suyu tableti

Yeterince su

Tuz

Kuru Nane

Yapılışı:

Önce yağ bir tencereye alınıp eritilir salça ilave edilip kavrulur ve kaynamış su eklenir suya etsuyu tableti atılıp haşlanmış nohut,mantı ve tuz ilave edilip pişirilir ocaktan almadan nane eklenerek karıştırılıp ocaktan alınır..

Afiyet olsunn..



Olmayan Yemek ve acı hindi suyuna çorba.


Selaaammm,

Beceriksiz anne den selam.

Ekmeği beceremedim ve en çok giden İpek Hanim in çiftliğinden aldığım una ve buğday kepeğine üzüldüm.  Önce ah, şu aşamadayken pişirseydim dedim;


olmayan yemek ve aci hindi suyuna corba 1


Piştikten daha doğrusu katur kutur olmasını sağladığım ekmeği tattığımda ise, mayalama işleminde katacağım 1,5 bardak ılık defneli suyu unuttuğumu farkettim. Ne şapşallık. Neyse bidaa deneyeceğiz. Eve yayılan, daha doğrusu sinen kokudan bahsetmiyorum bile. SEFIL NOHUTLAR.

Ustüne geçensefer yaptığım ve harika olan hindi çorbası da acı oldumu. Dün intihar günümdü ama ne yapalım, bak Çiğdem unlu bulgurdan minik topların güzel oldu dedim ve oturdum aşağıya. Olan zavallı Cem e oldu. Aç kaldı garibim ama ses etmedi.


olmayan yemek ve aci hindi suyuna corba 2


Dün cimnastik te, kitap okuyup, müzik dinlerken bir baktım bir gürültüler oluyor. Aaa bir genç kız gelmiş bizim çocuklarla haşır neşir. Dediki diğer hoca bizim bızdıklara, bakın bakalım duvardaki resme, hepsi baktılar. Şimdide bu ablaya bakın; hepsi bir ağızdan aaaa.... resimde ki abla.   Göksu Üçtaş 2010 Dünya Kupasında Yer Atletik altın madalyalı sporcumuz.


olmayan yemek ve aci hindi suyuna corba 3


Resim çekebilirsiniz dediler. Indik aşağıya ve işte bizim bıdıklar ve gururumuz mütavazi Göksu ile birlikte.


olmayan yemek ve aci hindi suyuna corba 4


Dün cinastikten dönerken Cem aradı. Orada nasıl durumlar diye, ben de bişey yok dönüyoruz dedim. 5 dakika sonra kar yağmaya başladı ve abartmıyorum 5 dk. sonrada trafik tıkandı ve kar gözümüzün önünde tuttu. Biz otoparka girdik ve arabalar bizim sokakta kaymaya başladı iyi mi.

Bu da bizim sokağın bu sabah ki sefil görüntüsü, bir türlü tutmadı iyi mi?? Bu kadar bina ya ve yayılan sıcaklığa rağmen yağması bile mucize ya neyse.

Yeteneksiz anne Çiğdem

Not: Çorbanın niye acı olduğunu bulamadım.İçindekileri yiyince problem yok ama suyu acı. Fesupanallah.


Kremalı Kabak Çorbası



Kabak ,sağlıklı süper sebze..Her şekle girer..Her çeşidi damakta ayrı bir lezzet bırakır..Bugün, iftar soframız için çorbasını yaptık..Tazecik  sebzelerle zenginleştirdik,kremayla tatlandırdık,derotuyla süsledik..Miss gibi nefis bir çorbamız oldu..Afiyet olsun...





kremali kabak corbasi 1


MALZEMELER






2 adet büyük kabak


200 ml.krema


1 su bardağı süt


2 kaşık un


1 adet küçük patates


1 adet soğan


1 diş sarmısak


1 su bardağı etsuyu


2 su bardağı sıcak su


1 çay kaşığı beyazbiber


dereotu


25.gr. tereyağ


1 yemek kaşığı sıvı yağ


YAPILIŞI




  1. Kabaklarınızı,sarmısağınızı,soğanınızı ve patatesinizi küçük küpler halinde doğrayın.




  2. 1 kaşık sıvı yağınızı çorba tencerenize alın,ısınınca sebzelerinizi içine atıp,iyice soteleyin.




  3. Sotelenen sebzelerinizn üzerine ununuzu ilave edip,biraz daha beraber kavurun.




  4. Daha sonra et suyunu ve suyunuzu ilave edip,iyice pişmeye birakın.




  5. İyice ezilen sebzelerinizi el blendırıyla püre haline getirin..




  6. Püre haline gelen sebzelerinize baharatları,sütü ve kremayı yavaşca karıştırarak ekleyin,kaynayıncaya kadar pişirin.Kaynayınca çorbanızın içine dereotu doğrayın..








  7. Çorbanızı ikram edeceğiniz zaman tereyağınızı eritin ,içine kırmızı biber atın..Sıcak sıcak çorbanızın üzerine dökün..




AFİYET OLSUN..SEVGİLER..


Brokoli Çorbası





  • brokoli corbasi 1


  • Malzemeler

  • yarım kg brokoli

  • 2 yemek kaşığı un

  • biraz sıvıyağ ve tereyağ

  • 1 su bardağı süt

  • 5-6 bardak su

  • 1 adet tavuk bulyon

  • tuz

  • isteğe göre pulbiber

       Yapılışı:

   

      Yağ ve un rengi dönene kadar kavrulur.Üzerine soğuk süt ,su, tuz ,tavuk bulyon ilave edilip kaynayana kadar karıştırılır.(su ölçüsünü kıvama göre ayarlayınız) Bu arada yıkanan brokoliler ince ince kıyılır kaynayan çorbaya atılır.Brokoliler yumuşayana kadar,yaklaşık 8-10 dakika pişirilir.

       Bu çorbaya istenirse karnıbahar ve havuç da konabilir.Kolay besleyici bir çorba.Özellikle çocukların çok seveceği bir tarif.

Friday, November 29, 2013

ÜRÜKLÜ ÇORBA



uruklu corba 1


Herkese selamlar,sevgiler.Fırsat buldukça blogumda güncelleme yapacağımı  daha önce yazmıştım:)inanın, uzun süre bir reçetenin  sayfamda kalması benimde hiç hoşuma gitmiyor):arşivimde yayımlanacak tarifler bekliyor,ancak blog arkadaşlarım bilirler  çok kolay olmuyor bir tarifi yayımlamak:)bu arada, sabırla izlemeye devam etmenizden mutluluğum tarif edilemez elbette.Hepinize ayrı ,ayrı çok teşekkür ederim.Evet efenim,Elif korkmazel hanımın reçetesi ile geldim.Aslında çorbadan ziyade bana göre; ana yemek  olabilir:)malzemeleri ile  çok yoğun çorba.Örneğin;ramazan ayı için tek bir yemek veya  gün içinde tek bir öğün diye düşünüyorum.Değişik lezzet arayanlara tavsiye ederim,biz çok beğenerek yedik.Tek dikkat etmeniz gereken Çorbanın yağı.Zira ilk hazırladığım zaman ölçülerdeki tereyağına sadık kalmış,tavuk suyunun yağını gözden kaçırmıştım.Bu şekilde bizim alışık olduğumuzdan fazlaca  yağlı oldu:)sizler bu noktaya dikkat ederseniz,iyi olur.Görüşmek üzere,sağlıklı ve sevgi ile kalın...


 


Malzemeler:


1 tane tavuk budu


7su bardağı su


2 yemek kaşığı tereyağ(1 yemek kaşığı kullandım)


2 çorba kaşığı un(1 yemek kaşığı  kullandım)


2 çorba kaşığı salça


200gr kıyma


5-6 dal maydanoz


1/2 çay kaşığı karabiber


1 çay kaşığı tuz


2 yemek kaşığı pirinç


1 su bardağı haşlanmış nohut(kullanmadım)


 


Hazırlanması:


Tavuk  budunu iyice yıkadıktan sonra 7 su bardağı su ile haşlayıp süzgeçten süzün.Ilındığı zaman


didikleyin kenarda beklesin.İnce kıyılmış maydanoz,tuz ,karabiber ile kıymayı yoğurun.Nohut büyüklüğünde köfteler hazırlayın.180 derecedeki fırında pişirin.


Çorba hazırlayacağınız tencerede,tereyağı hafif eriyince un ilave edin  yumurta teli ile karıştırarak


hafifçe kavurun.Sonra salçayı ilave edin karıştırın.Daha sonra unlu karışımı azar ,azar tavuk suyu ile inceltin.Şimdi çorbayı toparlıyoruz;köfteler,tavuk etleri ,nohut ve pirinci salçalı suya ekleyip karıştırın ve 10 dakika orta ateşte kaynatın.Üzerine isterseniz,tereyağında yakılmış nane


gezdirebilirsiniz.


Afiyet Olsun...


uruklu corba 2


KOLAY DOMATES ÇORBASI



"Başına bir iş geldiğinde: 

'Şayet şöyle yapsaydım, şöyle olurdu' deme.

Fakat 'Bu Allah´ın takdiridir ki, öyle olmasını diledi ve öyle yaptı' de. Çünkü keşkeler, şeytanın vesvese ve kandırmalarına yol açar." (Muslim - 2664)



kolay domates corbasi 1


Rabbimin adıyla başlarım...


Yaz kış evimizde en çok tüketilen,en çok pişen ve aile fertlerinin hayır demediği tek çorba domates çorbasıdır.Önceden domates çorbasına sütlü terbiye ekleyerek hazırlıyordum.Artık sadece süt ekliyorum,yumurta kullanmıyorum.Yumurtanın eksikliği hiç hissedilmiyor.Terbiye hazırlanmadan, yapılan bir domates çorbası tarifi isteyenler ve yumurta kullanmak istemeyenler için,bu domates çorbası tarifi ideal.Gelin,püf noktaları,alternatif pişirme önerileri ile beraber yumurtalı terbiye eklemeden,domates çorbasını nasıl hazırlıyorum anlatmaya çalışayım... 



MALZEMELER


4-5 adet olgun domates,


yeteri kadar su,


tereyağı ve zeytinyağı,


1 çay bardağı süt,1 su bardağına da çıkarılabilir,


2 yemek kaşığı tepeli un,


kuru nane,toz karabiber,tuz,


NASIL HAZIRLANIR?


domatesleri,kabuklarının kolay soyulması için,sıcak suya atıp 3-4 dak.bekletin,sonra kabuklarını soyup 2 veya 4 parçaya bölüp tencereye alın,üzerlerine gelecek kadar su ilave edip en az 20 dak.kaynatın,


pişen domatesleri suyu ile beraber blendırdan geçirin,


kolay domates corbasi 2


karışımı,sık delikli olmayan bir süzgeçten geçirerek çekirdeklerinden arındırın,


tencereye az miktar tereyağı ve 3-4 yemek kaşığı zeytinyağını ve unu koyup bir kaç dak.unu kavurun,


unu karıştırırken,domatesli karışımı ilave edip unun topaklaşmaması için iyice karıştırın,


sütü ve diğer malzemeleri de ilave edip hepsini karıştırın,kıvamı koyu ise biraz daha süt veya hem süt hem su,veya sadece su ilave edip kıvamını ayarlayın,tadına bakıp tuzunu,ayarlayın,


bir iki taşım kaynayan çorbanın altını kapatın,çorbamız servise hazırdır,afiyet olsun,diliniz ve haliniz hep şükürlü olsun.



kolay domates corbasi 3
ALTERNATİF ÖNERİLER


1)Az miktar bir suda haşlayıp pişirdiğiniz 2-3 yemek kaşığı tel şehriyeyi çorbaya ilave edip şehriyeli domates çorbası hazırlayabilirsiniz.


Son aşamada şehriyeyi atıp  pişirmeye çalışmayın,domates ve diğer malzemelerle beraber olunca şehriye geç pişiyor,en kolayı ayrı bir yerde şehriyeyi pişirip,pişirdiğiniz suyu ile beraber son aşamada çorbaya ilave etmektir.Bu yöntemi şehriye kullandığınız,bütün çorbalar için öneririm.


2)Domates çorbası için kullanacağınız domatesler en olgun ve en kırmızılarından ve mevsiminde olan domateslerden olsun.Kışın domates çorbası hazırlamak için,birer seferlik hazırladığınız soyulmuş domatesleri buzdolabı poşetinde dondurucuda muhafaza edip,istediğiniz zaman aynı işlemleri yaparak kullanabilirsiniz.


3)Domates çorbasında kullanılan süt,domatesin ekşiliğini azaltıp çorbanın lezzetini artıran bir malzemedir.Çorbanızın ekşilik oranına göre süt miktarını ayarlayabilirsiniz.


4)Domates çorbasını servis yaparken,bayat ekmekleri küçük doğrayıp az zeytinyağında tavada veya fırında hafif kızartarak çorbanın üzerine ekleyip servis yapabilirsiniz.Ayrıca domates çorbasının üzerine bir miktar kaşar rendeleyip serperek de çorbanızı,servis yapabilirsiniz.

***


Resimlerde arka planda görülen iki kavanoz,bu yıl hazırladığım pul biber ve domates ununa ait.Hem pulbiber,hemde domates unu son hallerini blendırda çekilerek aldılar.

Kahvaltılarda ve bir çok yerde kullanabileceğiniz nefisss domates ununu nasıl hazırladığımı hatırlamak isteyenler BURAYA TIKLAYABİLİRLER. 


Bu yıl pul biber için,salçalık kırmızı biberleri(kapya biber)yıkayıp,çekirdeklerinden ayırdıktan sonra, küçük parçalar halinde doğrayarak kuruttum.Az miktarda iyice olgunlaşıp kızarmış cin biber de kurutup hepsini beraber blendırdan çektim.Bu şekilde pulbiberin hepsi acı oldu.

Pulbiberi nasıl hazırladığımı hatırlamak isteyenler BURAYA TIKLAYABİLİRLER.


DIY Güzellik | Bikini Çorbası




diy guzellik bikini corbasi 1

Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu çorbayla yaza hazırlanın.

Yaz yaklaşıyor, tatil planları şimdiden başladı. Plajda bikiniyle güneşlenmek isteyen hanımlara Biyolog-Kozmetolog Pervin Bulgak, çok özel bir tarif verdi:

 “Bikini Çorbası.” Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu lezzetli çorbayla sağlıkla incelip, yaz tatiline hazırlanabilirsiniz.

diy guzellik bikini corbasi 2

Malzemeler:

 • 2 adet domates

• 2 adet kabak

• 1 bağ maydanoz

• 1 dal tarçın

• ½ kilo mantar

• 1 tatlı kaşığı karabiber

• 1 çay bardağı karahindiba

 • 1 litre su

Hazırlanışı:

Malzemeler ince ince doğranır ve 1 litre suyun içinde 10 dakika kadar kaynatılır. Arzu edilirse piştikten sonra blenderdan geçirilebilir.

Not: Çorba, öğle ve akşam yemeklerinde bir kase içilmelidir. Bu uygulama bir hafta boyunca devam etmelidir.

*hurriyetaile*

Vazgeçilmez Lezzet Çorba





Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak

yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…

vazgecilmez lezzet corba 1

Bir bumads advertorial içeriğidir.





Meditasyon, Tai- chi, noel ev suslemeleri,çekilis haberi, blog dostlari, Fransiz usulu iç isitan lezzetli sogan çorbasi



Farkindalik meditasyonu (Mindfulness stress reduction program) Jon Kabat-Zinn tarafindan Himalaya'da budist rahipleri gozlemleyip, Japon zeni ile harmanlayip 1970'lerde gelistirdigi bir meditasyon programi. Amerika Massachusetts'de enstitusu ve universitesinde dersleri veriliyor. Meditasyonun sehir hayatina uygulanmis hali diyebiliriz. Ozelikle hastanelerde sonuclari bilimsel arastirmalara konu olmus kronik agrilar, kanser, yuksek tansiyon, sindirim problemleri, Aids, kalp hastaliklari, bagisiklik sistemi hastaliklarinda organ nakline bagli stress, genel stres, endise ve psikolojik bozukluklarda kayda deger iyilesmeler saglamis. Uzun zamandir hapishane, hastanelerin iyilestime programlarina girmis. En son bu tip seylere inanmayan doktorum bana yasadigim hastalik stresine karsi onerdi. Iki sene once teknigini ogrenmistim ama sonra uygulamadim. Simdi yeniden basladim. Kisaca nefese yogunlasarak size uygun gelen bir pozisyonda uzanarak yada oturur durumda bir nevi dinlenme hali. Basir bir dinlenme degil bunun çok otesinde. Nefesinize yogunlasmisken zihninizden gecen dusunceleri izliyorsunuz yargilamak, kovalamak yok yavasa tekrar nefese odaklaniyorsunuz. O sirada sadece gozlemciyiz vucudunuzda olan hareketleri, agrilari sadece gozlemliyorsunuz. Yurtdisinda bu metodu ogreten merkezler var.Ben çok faydasini goruyorum sizinle de paylasmak istedim. Digeri Tai- chi onun hakkinda daha ayrintili yazacagim am su an fiziksel olarak ksitilanmis hareketlerimle benim için biçilmis kaftan. 


Bu noel halim yok uzun uzun hazirliklar yapmaya çocuklari toplayip geleneksel kurabiye suslemelerimize yine de oglumla ustu sari olsun dedigi için yumurta sarisiyla suslenmis kurabiyeler yaptik. Evimizi çevreden topladigim bitkilerle susledik. 


meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 1



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 2



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 3



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 4



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 5



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 6



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 7



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 8


meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 9



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 10



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 11



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 12



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 13



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 14



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 15



meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 16






Ben hastayken bazi blog dostlarim ben iyilesene kadar yazmayi birakmis bakiniz basak, bazilari ozel bir adadaki saint Nicolas kilisenin duvarlarina benim için minik bobrekler birakmis bakiniz dilara, bir tanesi iyilesince fanuropita yapmis bakiniz Ozlemaki, bir çogu endiselenmis blog yazilarinda bahsetmis bakiniz Nalan, digerleri bana bir sekilde kalpten ulasmis hepsine tekrar tekrar tesekkurler. Dilara bir çekilis yapiyormutlaka goz atin el yapimi harika hediyeyi kazanin. 






meditasyon tai chi noel ev suslemeleri cekilis haberi blog dostlari fransiz usulu ic isitan lezzetli sogan corbasi 17



Fransiz usulu sogan corbasi

1 yemek kasigi tereyagi, 2 yemek kasigi zeytinyagi, 4 buyukce sogan asagi yukari 600/700 gr yapacak. 2 dis sarimsak, 1 yemek kasigi seker, 2 yemek kasigi un, yarim cay kasigi kekik, Bir cay bardagi beyaz sarap, 2 lt etsuyu tercihen ev yapimi, kizarmis ekmek dilimleri ve rendelenmis gravyer olmadi eski kasar tarifi 1- soganlari yarim ay seklinde ince ince kesin. Bir tencereye tereyagi ve zeytibyagini koyup kiyilmis soganlari ekleyin. Yusek orta ates arasi olsun ocak. 10/15 dk civariarada karistirarak hafif kahverengilesmeye baslayana kadar pisirin.2_Ustune unu serpistirin ve iyice karistirin. Beyaz sarap, etsuyunu ekleyip kaynayinca latini kisarak 45 dk pisirin. Arada ustunde olusan kopukleri alin. 3- Ekmek kizartma makinasinda yada firinin grill kisminda dilimlenmsi ekmekleri kizartin. Corba pisince kaselere paylastirin. Uzerine bir dilim kizarmis ekmek ve ekemegin ustune rendelenmis peyniri koyup firinin grill seceneginde 5 dk civari peynirler eriyinceye kadar tutun. Hemen servis yapin afiyet olsun:)



BU KIŞ GÜNÜNDE, KÖFTELİ MEYANE ÇORBASI...



     Aslında bu çorbayı bloğu ilk açtığımda da yayınlamıştım. Ama bugün evde yapılınca tekrar yayınlayayım dedim. Ben bu çorbaya bayılırım. Özellikle kış günlerinde idealdir, yanında pilav ohhh süper bir ikili... :) 



bu kis gununde kofteli meyane corbasi 1


Tarifi şu şekilde:

KÖFTELİ MEYANE ÇORBASI: (6-7 kişilik)






300-350 gr kıyma, 2-3 dilim ıslatılmamış bayat ekmek, rendelenmiş 1 soğan, tuz, karabiber, bol miktarda


nane kullanılarak misketten biraz büyük köfteler hazırlanır. Bunlar bol sıvıyağda kızartılır, bir kenara alınır.



Diğer yandan bir tencerede yağ kızdırılır.(İsterseniz köfteleri kızarttığınız yağı kullanabilirsiniz). 1 tatlı kaşığı kırmızı biber atılır, sonra 1 su bardağı silme un atılır, un kokusu gidene kadar kavrulur. Sonra göz kararı soğuk su katılarak, kısık ateşte koyulaşıncaya kadar kaynatılır. İçine kızartılan köfteler eklenir, biraz daha kaynatılır. Hazırlanan 3-4 diş sarımsaklı yarım fincan sirke kaynayan çorbaya ilave edilir. Az daha kaynatılan çorba, sıcak sıcak servis yapılırak mideye indirilir afiyetle.



BORANI-SOĞUK ÇORBA


borani so uk corba 1     Kahramanmaraş'ta yaz günleri boranı çok sık yapılır nedir bu boranı diyeceksiniz?Borani adında çok farklı yemekler mevcut.Ben size bölgemizde  yazın yapılan lezzetli bir soğuk çorbadan bahsedeceğim.Bu çorba yazın sıcak çorbaların yerine taht kuran içinizi ferahlatan bir çorba.Belki ilk etapta farklı gelebilir ama alıştınız mı hep yemek isteyeceksiniz, benden söylemesi:)Ben güzel bir foto çekememişim şimdi fark ediyorum ilk fırsatta fotoyu güncellemek lazım diyerek tarifimize geçiyorum.Tarifte anlamadığınız bir nokta olursa lütfen yorum bırakın veya mail atın.


Malzemeler:


  •  2 çay bardağı pilavlık bulgur,

  • 1 demet pancar yaprağı(veya ıspanak).250 gr kadar

  • 1-2 baş sarımsak ,tuz

  • 1,5 kase yoğurt

  • 4 çay bardağı sıcak su,

  • 1,5 çay bardağı soğuk su

Yapılışı:


  1. Normal bulgur pilavından pek bir farkı yok.Tek fark pancar yaprağını(veya ıspanağı) küçük küçük doğruyoruz ve su ile haşlamaya bırakıyoruz.Yapraklar yarı piştikten sonra bulguru ve tuzunu ilave diyoruz.Bulgur pilavı kıvamında olunca altını kapatıyoruz.

  2. Bu arada bulgurun ne kadar su çektiğini kendiniz ayarlarsınız.Bazı bulgurla daha az veya çok çok su çeker ama genelde 1 e 2 ölçüsünde oluyor su çekme oranı.

  3. Daha sonra yoğurdu ayrı bir kapta çırpıp, sarımsakları ezerek yoğurdun içine ekliyoruz.

  4. Pilavı ve sarımsaklı yoğurdu karıştırıp içine biraz su ekliyoruz.Kıvamı tamamen size kalmış ne çok katı nede çok sulu olmayacak.İstenirse içine bir kaç parça buz eklenir.

  5. Soğuk soğuk içinizi ferahlatacak bir çorba..Afiyet olsun.