Thursday, October 31, 2013

Erzincan çorbası tarifi


















erzincan corbasi tarifi 1


Erzincan'ın yöresel nefis çorbası içinizi ısıtacak...



Malzemeler:

200 gr kıyma (az yağlı)

1 kuru soğan

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

1 çay bardağı erişte

1.5 litre su (et veya tavuk suyu olabilir)

2 su bardağı yoğurt

1 diş sarımsak

2 yemek kaşığı tereyağı

3 kaşık sıvı yağ


Yapılışı: 

Kıyma içine karabiber ve tuz eklenerek iyice yoğrulur. Minikköfteleri hazırlanır, tepsiye  dizilir Üzerine un serpilir. Her tarafına dağılması için tepsi sallanır. Kuru soğan küçük doğranır veya rendelenir. 1 kaşık tereyağı vesıvı yağ tencereye alınır, eriyince soğan eklenir. Kısık ateşte kavrulur. Kavrulan soğanın üzerine hazırlanan köfteler eklenir, kızartılır. Üzerine sıcak su eklenir. 

Erişteler eklenir, yumuşayana kadar pişirilir. Ayrı bir kasede sarımsak ezilir, yoğurtlakarıştırılır (tercihen blendırla).  Kaynayan çorbadan 2-3 kepçe kadar alınır, yoğurdakatılır, karıştırılır. Yoğurt biraz ılınınca kesilme riski azalacaktır. Yoğurt kaynayan çorbaya yavaşça eklenirken sürekli karıştırılır. Kaynayınca tuzu atılır. Ocaktan alınır. 1 kaşık tereyağı eritilir, içine pul biber eklenir.




Bu yazı erzincan corbasi tarifi 2 kişi tarafından okundu.


YEŞİL MERCİMEKLİ ŞEHRİYE ÇORBASI


yesil mercimekli sehriye corbasi 1

Şööyle kar yağsa dize kadar işe gidemesek :) çıksak kartopu oynasak iliklerimize kadar ıslansak üşüsek eve gelip sıcacıkk çorbamızla içimizi ısıtsakkk... sonraaaa ben evde ekmek yapsam kokusu tüm apartmanı sarsa arkadaşlar bende topplansak sıcak sıcak içine tereyağ sürüp yesekk... sonraaa kahveler gelse ardından...

Bunlar benim iç sesim.. Soğuk havalarda içimizi ısıtsın demeyi çok istiyorum da ama havalar bir soğumadıı.. olsun hava soğusa da soğumasa da siz evinizden bir tas çorbanızı eksik etmeyin..

MALZEMELER:

1 Çay bardağı tel şehriye

1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek

2 yemek kaşığı un

2 su bardağı tavuk suyu 4 su bardağı sıcak su

sıvıyağ

nane, tuz

Yağda unu kokusu çıkana kadar kavurun. Tavuk suyu ve normal suyu ilave edin karıştırın. Şehriye ve yeşil mercimeği katıp şehriyeler pişene kadar kaynatın. Tuzunu ilave edin. bir iki dakika daha kaynattıktan sonra indirmeden hemen önce nanesini ilave edip altını kapatın.

OVMAÇ ÇORBASI


ovmac corbasi 1

Benim gibi yaz-kış hemen hemen her akşam evinde çorbası eksik olmayan,zaman zamanda farklı arayışlara girenlerdenseniz,bu çorbayı gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.

Çekmecelerimi düzenlerken bulduğum Oktay Usta Ramazan lezzetleri kitapçığından aldım asıl tarifi.Kendime göre biraz değiştirdim.İlk denemeye rağmen sonuç harikaydı.(içindeki hamur,tereyağı,ve yoğurt insana mantı yiyormuş hissi veriyor)

OVMAÇ ÇORBASI

Malzemeleri :

-1 yumurta (sarısı hamuru,akı terbiye için)

-1 su bardağından bir parmak eksik un

-yarım yemek kaşığı tereyağı

-2 diş sarımsak

-1 kase yoğurt

-biraz tuz

-6,5 su bardağı sıcak su

-1 çaya bardağı kadar soğuk su(hamur için)

-1 bardak etsuyu(ben evde hazırladığımdan kullandım)

-Biraz nane

Hazırlanışı :

1-Tencereye kaynamış suyu,etsuyunu,tereyağını ve sarımsakları ilave edip birlikte kaynatıyoruz.

2-Karıştırma kabına yumurtanın sarısı,tuz,su ve azar azar un ilave ederek minik hamurlar elde ediyoruz.(benim zaman kısıtlı olunca hamurları biraz iri yuvarladım.)

3-Tencerede kaynayan suyun içine hamur parçalarını ekliyoruz.

4-Çorbanın terbiyesi için karıştırma kabına 1 kase yoğurdu,üzerine 1 kaşık un,yumurta akı ve biraz su ilave edip iyice karıştırıyoruz.

5-Tenceredeki sıcak sudan terbiyeye biraz su ekleyip tekrar karıştırıyoruz.Yoğurtlu terbiyeyi tecereye aktarıp.10-15 dakika kadar kaynatıyoruz.(çorba pişerken 2 diş sarımsağı tencereden alıyoruz)

6-Üzerine terayağ ve naneden karışım hazırlanabilir(ben çorbanın üzerine yağlı karışım tercih etmediğim için kuru nane kullandım)

Afiyet olsun

Vazgeçilmez Lezzet Çorba






vazgecilmez lezzet corba 1


Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak

yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…

Bir bumads advertorial içeriğidir.


Köfteli Mantı Çorbası



kofteli manti corbasi 1







1 Su bardağı hazır mantı


1 Su bardağı haşlanmış nohut


1 Su bardağı yoğurt


1 Yemek kaşığı dolusu un


1 Yumurta, tuz


Köfte Malzemeleri:


100gr. Kıyma


1 Çay bardağı bulgur (orta boy bulgur)


1 Küçük soğan (rendelenmiş)


Yarım kahve fincanı su


Maydanoz (ince doğranmış)


Pul biber, karabiber, tuz


Ayrıca:


1 Yemek kaşığı margarin, sıvı yağ


Nane, un


Yapılışı: Köfte malzemelerini bir kaba alıp, iyice yoğurun. Ufak parçalar koparıp, yuvarlayın ve una bulayın. Hazırlanan köfteleri bir kenarda bekletin. Tencereye yeteri kadar su koyup kaynatın. Köfteleri, mantıyı, nohudu tencereye koyup karıştırın ve çorbayı pişmeye bırakın. Bir kapta yoğurdu, yumurtayı, 1 yemek kaşığı dolusu unu karıştırın. Çorbadan birkaç kaşık yoğurtlu karışıma katıp ılıştırın. Ilık hale gelmiş olan yoğurtlu karışımı çorbaya katıp karıştırın (köfteler ve mantı pişmiş olacak). Çorbayı 1 taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Küçük bir tavaya margarinle, sıvı yağı alıp margarini eritin. Naneyi ilave edip, naneyi yakın. Naneli yağı ve tuzu çorbaya ekleyip karıştırın.    


KIRMIZI PANCAR ÇORBASI



kirmizi pancar corbasi 1




Kızım pancarın şekerli tadını sevmediği için ben pancar çorbasını 1 pancar ve 2 patates ölçüsüyle yapıyorum. Patates pancarın tadını iyi dengeliyor.Fotoğrafta bu nedenle hafif turuncu renkte çorbamız. Pancar çorbası hiç patates kullanılmadan da yapılabilir.

Pancarı kabukları ile birlikte kaynatıp da pişirebiliriz. Soğuduktan sonra kabuklar çok kolay soyuluyor. Önceden çok iyi yıkamak gerekiyor ama. Böylece kabuklardaki vitamin de suya geçmiş oluyor.

2 adet kırmızı pancar

1 adet orta boy patates

2 yemek kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı un

2 su bardağı süt

tuz, su

Pancarlar ve patates soyulup  küp küp doğranarak yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Blenderda püre haline getirilir. Diğer tarafta un yağ ile yumurta çırpıcısı yardımıyla kavrulur ve sürekli karıştırılarak süt ilave edilir. Kaynamaya başlar başlamaz püre ile karıştırılır. Tuz ilave edilerek servis yapılır.

Hos bir Mercimek Corbasi


hos bir mercimek corbasi 1

Degisik, besleyici ve leziz corbalariyla sevdigimiz Esra teyzemizden bir tarif, mercimek corbasina "kirmizi dolmalik biber" eklemesi ile Kirmizi biberli mercimek corbasi.

Turkce Yemek dersinde yabancilarin da cok severek yedigi mercimek corbasini yapma icin gonullu olmustu. Ingilizce tarifi hazirlarken malzemelerin arasinda dolmalik biberi de sayinca "bosver katmayalim" demistim (hatta malzeme listesine yazmamistim itiraf edeyim) ama verdigi hos tati cok begendik ve sonra kendimiz de denedik.

Kirmizi biberli mercimek corbasi

1 cay fincani kirmizi mercimek

1 havuc -rendelenmis

1 sogan -rendelenmis

1 patates -rendelenmis

Yarim kahve fincani pirinc (benim eklemem)

Yarim kirmizi dolmalik biber (daha once bahsi gecmisti burdaki biberler cok buyuk )

Salca, siviyag, su, tuz

Kuru nane(evde olmadigi icin kullanmadim)

Kuru nane haric tum malzemelri uzerini iki parmak gececek kadar su ile tencereye koyup pismeye birakiyoruz hepsi bu!

Kivami icin gerekirse kaynar su ilavesi yapilabilir.

Ocaktan almaya yakin kuru nane de ekleyebilirsiz, afiyet olsun!

***************

English recipe for "Red lentil soup with red bell pepper
"



Ingredients



1 cup red lentil



1onion, chopped



1 grated carrot



1 potato, chopped



Half of a red bell peppers, dices in cubes



1 full spoon of tomato paste



Oil



Salt



Dry mint,optional



Enough water, shoulde be a little more than enough to cover







Directions:



Add everything,except dry mint, in the pan and let it simmer for 35-40 minutes. If you think it needs water, add some boiled water. Add dry mint and serve with lemon and crushed red pepper if you want.



Afiyet olsun!





Yoğurtlu mercimek Çorbası


yogurtlu mercimek corbasi 1

Çorbasız iftar olmaz değilmi. Bence bu çorbayı deneyin derim çok besleyici tadıda harika olan bir çorba. Ben bu çorbayı anneciğimin kestiği çorbalık mantı deriz onla yapıyorum ama siz hazır eriştede kullanabilirsiniz.

Malzemeler

1,5 çay bardağı yeşil mercimek

1 su bardağı kesme mantı yada erişte

3 kaşık süzme yoğurt

Tuz ,tereyağı

Nane ,pulbiber

yapılışı

Öncelikle yeşil mercimeği az suyla haşlıyoruz çok su koyup sonra süzmeyin Mercimeğin vitamini gitmesin.Mercimek haşlandıktan sonra ben gözkararı yine sıcak su koyuyorum tahminen 4 su bardağı falandır

Kaynayan suyuna erişeteleride ilave ediyoruz . Piştikten sonra az suyla ezilmiş yoğurdunu ilave ediyoruz tuzunu atıyoruz son olarak bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritiyoruz içerisine nane pul biber bunlarlada kavurup çorbanın üzerine döküyoruz.Afiyet olsun

Düğün çorbası nasıl yapılır tarifi


















dugun corbasi nasil yapilir tarifi 1
Malzemeler 750 gr. kuzu gerdanı, 12 su bardağı su, 2 kaşık margarin, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber.

Terbiye için: 4 kaşık un, 4 kaşık süzme yoğurt, 1 adet yumurta, Yarım limonun suyu.


Tarif

Eti ve 10 su bardağı suyu bir tencereye koyup kaynamaya bırakın. Suyun üstünde oluşan köpükleri bir kepçe veya kaşıkla alın. Su kaynayınca ateşi kısın ve orta ateşte kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. Etler yumuşamaya başlayınca tuzunu ilave edin. İyice pişince, tel süzgeçte süzün, suyunu bir kapta saklayın. Etleri soğutup kemiklerini temizleyin ve küçük parçalar halinde didikleyin veya bıçakla ince ince doğrayın.

Et suyunu tekrar ateşe koyup kaynatın. Borcam kapta un, suyu ve kaymağı alınmış yoğurt, yumurta ve limon suyunu çırpın. 2 su bardağı suyu azar azar içine katın ve pütürsüz bir sıvı haline gelene kadar karıştırın. Kaynamakta olan et suyuna bu karışımı yavaş yavaş ilave edin ve bir taşım kaynatın. Bu karışımı tel süzgeçten süzerek başka bir tencereye alın. Böylece oluşabilecek hamur topaklarını ayırmış olursunuz. Sonra, etleri çorbaya ekleyip karıştırın ve tencereyi ateşe koyun. Kaynayınca ateşten alın. Bir tavada erittiğiniz margarin ve toz kırmızıbiberi katın ve çorbanın üstünde gezdirip, sofraya getirin.



Bu yazı dugun corbasi nasil yapilir tarifi 2 kişi tarafından okundu.


Lahana Çorbası




lahana corbasi 1


Herkese güzel bir akşam dilerim. Havalar bir iyi bir kötü geçen hafta her yer kar kaplıyken şimdi lodos ve son derece ılık bir hava var. Oldukça değişik bir kış yaşıyoruz. Değişmeyen tek şey kış sebzelerimiz. Kış sebzelerinin en güzellerinden biri kuşkusuz lahanadır. Özellikle sarmasını sanırım sevmeyen yoktur. Bu akşam sizlere lahana çorbası tarifi vereceğim yalnız benim çorbam meşhur diet lahana çorbası değil bu nedenle tüm aile bireyleri afiyetle içebilirler. Daha önce yayınladığım lahana bohçası, zeytinyağlı lahana sarması,  etli lahana sarması,  lahana salatası(coleslaw) ve kapuska tarifleri için tık tık.

Afiyet olsun.

Malzemeler:

1 adet en küçük boy lahana

1 adet havuç

yarım çay bardağı arpa şehriye

zeytinyağı

1 yemek kaşığı salça

tuz

 5 su bardağı et suyu

Hazırlanışı:

Lahana ayıklanır, yıkanır ve ince ince kıyılır. Sıcak suda hafifçe haşlanır ve süzülür. Diğer tarafta zeytinyağı bir tencerede ısıtılır. Küçük küçük doğranmış havuçlar tencereye konulur ve  kavrulurlar. Üzerine hafif bir şekilde haşlanmış olan lahana  ile  salça eklenir ve birlikte bir iki çevrilirler. Etsuyu tencereye konulur ve kaynamaya başlayınca şehriye ve tuz ilave edilip şehriyeler pişene kadar kaynatılır. Şehriyeler pişince altı kapatılır ve sıcak sıcak servis yapılır.

AFİYET OLSUN.


TERBİYELİ PATATES ÇORBASI



terbiyeli patates corbasi 1


Havalar resmen buz kesti,kar kar kar...evden çıkamaz olduk bebeğim biraz daha iyi güzel dilekleriniz, yorumlarınız için teşekkür ederim.Bu havalar da ne iyi gider sıcacık bir kase çorba değil mi? bu lezzeti biz çok sevdik,sizler de yapın yapın için anacığım:)







malzemeler



  • 1 kuru soğan


  • 1 diş sarımsak


  • 1 adet patates


  • 1 adet havuç


  • tuz


  • su (5-6 bardak)


  • sıvıyağ







terbiyesi için



  • 1 kase yoğurt


  • 2 yemek kaşığı un


  • 1 limon







yapılışı



  • tencere içine sıvıyağ eklenip yemeklik doğranmış soğan ve rendelenmiş sarımsaklar sotelenir.


  • üzerine rendelenmiş  havuç eklenip sotelenir.


  • birkaç dakika sonra rendelenmiş patatesler eklenir.


  • sıcak suyunu eklenip kaynamaya bırakılır.


  • terbiyesi için bir kase içine limonu sıkıp ununu ekleyip güzelce çırpın.


  • üzerine yoğurt ilave edip karıştırın.


  • terbiyeyi inceltmek için önce biraz soğuk sonra sıcak su ilave edin karıştırın.


  • terbiyeyi tencereye karıştırarak azar azar ilave edip kaynamaya bırakın.tuzunu ilave edin.


  • kısık ateşte 5 dakika daha piştikten sonra altını kapatın..











Diğer çorba tarifler için buraya


Facebookta takip etmek için tık tık


Alternatif bir blog mu arıyorsunuz o zaman sevgili kuzenimin  yağmurun dünyasına buyurun.


Kabak Çorbası


kabak corbasi 1







1Kg. Kabak



1 Su bardağı kurutulmuş çorbalık hamur



1 Su bardağı süzme yoğurt



1 Yemek kaşığı un



1 Yemek kaşığı margarin



Sıvı yağ, 1 yumurta



Nane, karabiber, tuz



Yapılışı: Margarin ve sıvı yağı tencereye alıp, margarini eritin. Kabakları rendeleyip margarine ilave edin. Kabakları kavurduktan sonra yeterince su ekleyip kaynatın. Çorbalık hamuru katıp, hamurlar yumuşayana kadar pişirin. Bir kapta yoğurdu, yumurtayı, unu, 1 su bardağı suyu karıştırın. Çorbadan yoğurtlu karışıma biraz dökün ve ılıştırın. Yoğurtlu karışımı çorbaya ilave edip, 1 taşım kaynatın. Çorbayı ocaktan alıp içine karabiber, tuz ve sıvı yağda yakılmış naneyi katıp karıştırın.




Up Lounge’ın genç şefinden soğuk çorba tarifi







Açıldığı Haziran ayından beri manzarası, atmosferi, canlı müzik performansları ve ABD’de kazandığı deneyimi Türkiye’ye taşıyan genç şef Pelin Görpe’nin enfes yemekleri ile yaza damgasını vuran Up Lounge’dan serinleten bir tarif: Soğuk Buğday Çorbası…










up lounge in genc sefinden soguk corba tarifi 1






Haziran 2010’da açılarak kısa sürede İstanbul’un en gözde mekanlarından biri haline gelen Up Lounge, mutfakta harikalar yaratan genç ve usta şefi Pelin Görpe’nin önderliğinde yapılan yemekleriyle her damak zevkine hitap etmeyi başarıyor. ABD’de kazandığı deneyimleri ve kendine özel tarifleri farklı damak tatlarına uygun şekilde başarıyla yorumlayan Pelin Görpe’nin “Soğuk Buğday Çorbası”, Up Lounge mönüsünün en çok tercih edilen lezzetlerinden olmaya devam ediyor.










up lounge in genc sefinden soguk corba tarifi 2




 


Lezzet avcılarını kendine bağımlı yapan Up Lounge, hafif mönüsünde yer alan “Soğuk Buğday Çorbası”nın tarifini, yaz aylarında serin tatları tercih edenler için açıklıyor…






Soğuk Buğday Çorbası Tarifi:






50 gr Buğday


20 gr Nohut


100 gr yoğurt


Tuz


Aldığı kadar su






Buğday ve nohut haşlanır. Yoğurt ve su karıştırılır. İstenilen kıvama geldikten sonra buğday ve nohutlar içine atılır. İsteğe göre nane ile süslenir.






Pazartesiden cumartesiye 19:00-02:00 saatleri arası hizmet veren Up Lounge, manzarası, ortamı, enfes yemekleri ve çarşamba-cumartesi günleri yapılan canlı müzik performansıyla dikkat çekiyor. Brende Berin, her hafta çarşamba ve cumartesileri mekana uğrayanlara, söylediği caz, funk ve house şarkılarla hareketli saatler yaşatıyor. Up Lounge zengin mönüsü, canlı müziği, enfes manzarası ve dekorasyonu ile mideye, kulağa ve göze aynı anda hitap ediyor.










Up Lounge adres:






Asmalımescit Minare Sokak No: 12 Tepebaşı-Taksim/İstanbul






Tel: 0.212 249 92 82- 83


TERBİYELİ YILDIZ ŞEHRİYE ÇORBASI



terbiyeli yildiz sehriye corbasi 1










Malzemeler


1 su bardağı yıldız şehriye


1 çorba kaşığı sıvıyağ


1 lt su


1/2 limon suyu


1 yumurta sarısı


nane


tuz


Yapılışı


Şehriyenin yarısını sıvıyağda kavurun. Rengi dönmeye başlayınca kalan şehriyeyi, tuzu ve sıcak suyu ekleyip şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumurta sarısını limon suyu ile çırpın çorbanın suyunda 1-2 kaşık ekleyip ılıştırın. Çorbaya ekleyip kaynatın. Naneyi ekleyip 1-2 taşım daha pişirin.






Kabak ve Mantar Çorbası



kabak ve mantar corbasi 1



İhmal ettiğim bloğuma gecenin bu saatinde sıcak bir çorba ile merhaba demek istiyorum.



Aslına bakarsanız arşivimde dura dura birazcık soğumuştur ama idare etmek lazım:-)

Bahsi geçen çorba başlama aşamasında ne olacağına bilmeyen lezettlerimden bir tanesi idi , hatta içine mantarı katınca eşimin yiyebileceği konusunda tereddütümde vardı ama mantardan bahsetmeyince gayet güzel yedi ve hatta çok beğendi:-)





Bundan çıkan sonuç eşinize ya da çocuğunuza her zaman malzeme detayı vermenize hiç gerek yok:-))



Malzemeler;



2 adet dolmalık kabak ( kabukları soyulmadan zar şeklinde doğranmış )



5-6 adet kadar mantar ( ince ince ve küçük doğranmış )



1 ortaboy kuru soğan ( yemeklik doğranmış )



3 adet taze soğan



1 diş sarımsak



1 su bardağı süt



1 çorba kaşığı kadar un



1 miktar dereotu



1 çorba kaşığı tereyağı



istenildiği kadar tuz



Kuru soğanları tereyağıda pişiriyoruz üzerine doğranmış taze soğanları katıp bir müddet kısık ateşte kavuruyoruz.İçine kabak , mantar ve bir miktar su ilave edip 10 dakika kadar pişiriyoruz.Bir kapta unu ,sütü ve ezilmiş sarımsağı iyice karıştırıp pişen karışıma ilave edip ara ara karıştırarak pişiriyoruz .Kıvamına göre su eklemesi yapılabilir. Bir süre sonra tuzunu ve doğranmış dereotunu ilave edip kabak ve mantarın pişmesinden sonra ocağı kapatıyoruz.



İstenirse aşağıda görüleceği gibi eziciden geçirilip süzme kıvamınada getirilebilir.


kabak ve mantar corbasi 2

Sağlıcakla kalın.


ISPANAK ÇORBASI



Çorba bizim evde çok seviliyor, çorba daha çok kışın içiliyor ama biz yaz kış içebiliriz. Ispanak aldığımda mutlaka yaprağından çorba için ayırıyorum.  


Diğer çorba tariflerim için buraya bakabilirsiniz






ispanak corbasi 1


MALZEMELER:

200 gr ıspanak yaprağı

1 ad. soğan

1 ad. havuç (rende)

sıvıyağ

5 su bard.su

TERBİYESİ İÇİN:

1 yumurta

2 yem. kaş. un

1/4 limon suyu

4 yemek kaşığı yoğurt.

YAPILIŞI:

Ispanakları ince ince doğrayalım.

Soğanı doğrayıp  sıvı yağda kavuralım. Ispanak ve havucu ilave edip 2-3 dk daha kavuralım.

Suyunu ilave edip sebzeler diriliğini kaybedene kadar pişirelim.

Bir kase içinde yumurta sarısı, un ve 1 kepçe çorba suyunu iyice karıştıralım. Yoğurdu ekleyerek karıştırıp çorbaya ilave edelim.

Bir taşım kaynatarak tuzunu ilave edip altını kapatalım.

YE # 27 KARADENİZ YEMEKLERİ ETKİNLİĞİ KARALAHANA ÇORBASI


SEVGİLİ YEŞİMİN KARADENİZ ETKİNLİĞİNE ESKİ BLOĞUMDAKİ 2 TARİFİMLE KATILIYORUM KOLAY GELSİN YEŞİMCİM http://yesimlitarifler.blogspot.com/ye 27 karadeniz yemekleri etkinli i karalahana corbasi 1 MALZEMELER

1/2 kilo karalahana

200 gram kıyma

1 su bardağı haşlanmış barbunya fasulyesi

1 çay bardağı pilavlık bulgur

1 çay bardağı mısır unu

2 adet soğan

1 yemek kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı dometes salçası

1 çay bardağı sıvıyağ

tuz, karabiber,pulbiber

YAPILIŞI

Lahanalar kaynayan tuzlu suya atılıp pişmeye bırakılır. Ayrı bir tavada yemeklik

doğradığımız soğanlar sıvıyağda kavrulur, kıyma ilave edilip hep beraber

kavrulur, salçası katılır bir iki kez çevrilir, haşladığımız lahanaların üzerine ilave

edilir. Haşlanmış barbunya fasulyesi ,

bulgur katılır bulgur lar pişince 1 çay bardağı mısır unu su ile karıştırılıp ilave

edilir tuzu, biberi eklenir bir iki taşım kaynatılıp ateşten alınır .


Kereviz Çorbası


Akçay’da bayram tatilindeyken Oktay Usta’nın kitabından aldığım bir diğer tarif te bu. Orijinal tarifte havuç yok. Ben renk versin diye koydum. Fikir bir öğlen yemeğinde Figen, Ozan ve ben yemek yerken Eliaçık Lokantası’nın şefinin bize kereviz çorbası tavsiye etmesiyle başladı. O zaman çok beğenmiştim. Ayrıca başka bloglarda da elmalı kereviz çorbası gibi tarifler gördüm. Denemek istedim.

KEREVİZ ÇORBASI

Malzemeler

- Bir küçük kereviz

- Bir soğan

- İki diş sarımsak

- İki yemek kaşığı un

- Küçük bir havuç

- Sıvıyağ

- Tuz, karabiber

kereviz corbasi 1

Soğanı ve sarımsakları ince ince doğrayın. Sıvıyağı tencereye koyup, soğan ve sarımsağı azıcık kavurun. Ardından küp küp doğranmış kerevizleri ve küçük halka havuçları ekleyip kavurmaya devam edin. Lezzet bileşenleri oluşmaya başlayınca üzerine un ekleyip kavurmaya devam edin. Unun kokusu biraz çıkınca su ilave edin. Çorbadaki sebzeler piştiğinde olmuş demektir. Tuz ve biberini kontrol edip, yanında limonla servis yapın.

Yalancı Paça Çorbası Hemde Çok Yalancı



yalanci paca corbasi hemde cok yalanci 1
Günaydınlar...

Hayırlı, bereketli sağlık dolu bir Cuma olsun inşallah..

Rahmet ve bereket kapıları açılsın üzerimize Rabbimizin, Hz. Peygamberimizin(s.a.v) pürnûrû gönüllerimize dolsun inşallah..

Rabbim beladan, şerden, kemgözlerden, kötü sözlerden korusun hanemizi, ruhumuzu..Her daim bereketi ile ödüllendirsin bizleri..

Âmin...

Bugün bir çorbam var ki yalancımı yalancı ama bir o kadar da lezzetli.. Aşure için ıslattığım buğdaylar fazla gelince salatada, çorbada hatta dolmada kullanır oldum ilk buğday mamülü bu nefis çorbaa..

Yapın içirin sevdiklerinize şifa olsun..

Malzemeler:

200 gr. parça et

Eti haşlamak için sıcak su ve tuz

1 lt.et suyu

3 çorba kaşığı yoğurt

2 çorba kaşığı un

2-3 damla limon suyu

1 yumurtanın sarısı

2 diş sarmısak

2 çorba kaşığı tereyağ

1 çay bardağı haşlanmış buğday

Tuz karabiber

Yapılışı:

Öncelikle etler sıcak suda tuz ilavesi ile düdüklü tencerede haşlanır.Soğuduktan sonra minik parçalara doğranır yahut didilir..

Bir tencerede et suyu kaynatılır..

Cam bir kasede un, yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyu çırpılır ve bir kepçe et suyu eklenip karıştıılır..

Unlu karışım tencereye eklenir, kaynatılır..Az sonra içine buğdaylar ve etler eklenip tuzu ve karabiberi eklenerek iki üç taşım daha kaynatılır ocaktan almadan evvel üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirilip sıcak sıcak servis edilir..

Afiyet bal şeker olsun..

Kıtır Pideli Soğan Çorbası




.



TARİFE YORUM YAZ














kitir pideli sogan corbasi 1

Kıtır Pideli Soğan Çorbası
Ne kadar da lezzetli görünüyor. Böyle güzel bir çorba her şeye değer. Yaşasın yemek yemek :)

Malzemeler:




  • Kıtır Pideli Soğan Çorbası

  • 4 Soğan

  • 1 Su B. Süt

  • 1 Su B. Su

  • 2,5 Çorba K. Un

  • 2 Çorba K. Tereyağı

  • Su

  • Tuz

  • Üzeri İçin:

  • Pide







Hazırlanışı:


Soğanları ince bir şekilde dilimleyip sıvıyağ koyduğumuz bir tavada kavuruyoruz. Toz kırmızı biber ekliyoruz. Un ve tereyağını tencerede kavuruyoruz. Su ve süt döküyoruz.

Tuzunu ekleyip kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra servis kasesine alıyoruz. Kavrulmuş soğanları döküp karıştırıyoruz.

Pideleri küp küp doğrayıp fırında kızartıyoruz. Çorbanın üzerine döküp servis ediyoruz.


TAVUK SUYU ÇORBA




1 litre tavuk suyu

yarım su bardagı sehriye(istenilen çeşit arpa,yıldız,tel...)

1 çorba kaşığı un

yarım limonun suyu

2 çorba kaşığı yoğurt

1 tatlı kaşığ tereyağı

1 çay kaşığı pulbiber yada acı tozbiber

bir kapta limon suyu,un,yoğurt ve yarım kepçe tavuksuyunu iyice tel çırpıcı ile çırpın.diğer tarafta tavuk suyunu kaynatın ve sehriyeyi ekleyin.sehriye yumusayınca hazırladığımız karışımı çorbaya yavaş yavaş ,çorbayı tel çırıcıyla karışırarak ekleyin.ocaktan almadan tuz ve karabiber ekleyin ve tereyagında kızdırılmış biberi çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.

Wednesday, October 30, 2013

Semizotu Çorbası


bu çorbaya valla başta önyargı ile yaklaştığım doğru

yani olurmu olmaz mı derken cesaret ettim yaptım.

iyide şimdi tadına nasıl bakıcaz birde o var

şimdi diceksiniz ki amann zeynep anma büyüttün bir çorbanın tadına böylemi bakılır

yeniliklere pekte açık olmayan ben evet başta herşeye önyargılı yaklaşıyorum

gözümde büyütüp büyütüp içinden çıkılmaz bir hale sokuyorum

sonunda kaşığın ucuyla baktığım çorba 2 kase içilerek sonlandırıldı

en kısa zamanda koca bir tencere daha yapılcak

işte malzemeler

yarım demet semizotu(güzelce yıkandı ayıklandı)

1 kuru soğan

1 diş sarımsak

3 kaşık yoğurt

1 kaşık un

 tuz

önce sarımsak ve soğanı küp küp kesip az yağda kavurdum

içine ayıkladığım semizotlarını atıp yaklaşık 4 su bardağı suyu ilave edip kaynattım

içine ayrı bir kapta un ve yoğurttan yaptığım terbiyeyi ilave ettim

güzelce karıştırdım blanderdan geçirdim

tuzunu ilave edip 5 dakika daha kaynattım ve servis ettim

bu arada minik bir not

yoğurtla unu terbiye ederken 1 su bardağı daha sıcak su ile karıştırıyorum

böylece un topaklanmıyor

yoğurtta kesik kesik olmuyor

afiyet olsunn...


semizotu corbasi 1



Fesleğenli Kremalı Domates Çorbası


Feyza iki tarif ile domates etkinligini senlendiriyor...

Ilk tarif: kremali domates corbasi


feslegenli kremali domates corbasi 1




Malzemeler:






4 domates  


3 yemek kaşığı zeytinyağı


1 soğan


1 diş sarımsağı 


5 su bardağı su


80 ml krema


Yarım çay bardağı ince kıyılmış fesleğen


2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri


Karabiber 


Tuz


Yapılışı:


1- Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın. Sarımsağı ince kıyın. Soğan ve sarımsağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Domatesleri ekleyip, 7-8 dakika daha kavurun.






2- Su  ve fesleğeni ilave edin ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 25 dakika pişirin. Karışımı blender ile püre haline getirin.






3- Tencereyi tekrar ocağa alıp kremayı ekleyin ve 5 dakika daha kaynattıktan sonra tuz, karabiber ve kalan fesleğeni ekleyin. Çorbayı kaselere paylaştırın üzerine kaşar peyniri ekleyerek sıcak servis yapın. 






Afiyet olsun.


Terbiyeli Ekşili Köfte Çorbası


      


terbiyeli eksili kofte corbasi 1










          Malzemeler


  • 300 gr kıyma

  • 1 çay bardağı ince bulgur

  • Karabiber , kekik , kimyon , nane , pul biber , tız 







         Terbiyesi için


  • 1 tepeleme yemek kaşığı un

  • 1 yumurtanın sarısı 

  • 2 su bardağı yoğurt

  • 1 limon suyu ekşi sevmezseniz yarım limon kullanabilirsiniz

  • 1 su bardağı et suyu yada bulyon

  • 1 lt su








terbiyeli eksili kofte corbasi 2








  Yapılışı: Köfteleri hazırlamak için kıyma ,bulgur ve baharatlarımızı bir kaba alalım ve iyice özleşene kadar yoğuralım...Bir tepsinin tabanını unlayalım ve hazırladığımız köfte harcımızdan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzun ortasıyla yuvarlayın elinize yapışmasın diye ihtiyaç duyarsanız avcunuza çok hafif su sürebilirsiniz...









terbiyeli eksili kofte corbasi 3







    Yuvarladığımız köfteleri un kaplı tepsiye koyun ardından süzgeçte biraz sallayın üzerinde kalan fazlalık unların temizlenmesi için... Köftelerimizn yuvarlama işlemi bitince çorba tenceresine 1 litre su koyup kaynamaya bırakıp et suyu ya da bulyonumuzu da ilave edelim...Suyun miktarını arzu ettiğiniz koyuluk dercesine göre arttırıp azaltabilirsiniz...Kaynamakta olan suyumuza köfteleri yavaşça atıp terbiyesini hazırlamaya başlayın...


  


    Terbiyesini hazırlamak için geniş bir kabın içersine yoğurdu alıp üzerine unu ilave edelim bir yumurta ve limonu da ekleyip iyice karıştırın ve köftelerin kaynamakta olduğu sudan iki kepçe sıcak suyu yavaşça ve sürekli karıştırarak terbiyenin olduğu kabımıza ekleyip hazırladığımız terbiyeyi yavaşça ve karıştırarak kaynamakta olan köftelerimizle buluşturun...Ara sıra karıştırarak 20 dakika kadar pişirin ...






    Pişen çorbamızın üzerine arzunuza göre tereyağın içersine nane ve kırmızı pul biber ilave edip sosu çorbamızın üzerine  dökelim ve tuzumuzu ekleyip servise hazır hale getirelim...














Afiyet Olsun...






  


  





Bulgurlu Yeşil Mercimek Çorbası




bulgurlu yesil mercimek corbasi 1




Malzemeler

1/2 su bardağı kalın bulgur

1/2 su bardağı yeşil mercimek

1 adet soğan

2 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı un

Tuz, nane




Yapılışı

Yeşil mercimeği haşlayın. Çorba tenceresine 2 litreye yakın su koyup bulguruyla birlikte pişmeye bırakın. Mercimeğin siyah suyu çıkınca süzüp bulgura ekleyin. Unu bulgurlu karışıma su ılıkken ekleyip karıştırın ve birlikte kaynamaya bırakın.

Soğanları yemeklik doğrayın, tereyağıyla kavurun. Nanesini ekleyin ve kaynayan çorbaya katarak tuzunu katıp bir iki taşım daha kaynatarak karıştırın.

Sıcak sıcak servis yapın. 

Afiyet olsun...







Çorba Ye # 32


Sevgili Lama 'nın ev sahipliği yaptığı Çorba etkinliğine bende evimizde severek tüketiğimiz sütlü mercimek çorbası ile katılmak istedim. corba ye 32 1


Malzemeler :




  • 1 nescafe fincanı sarı mercimek


  • 1 sap pırasa


  • 1 adet havuç


  • 1/2 kereviz


  • 2-3 adet biber (kırmızı ve yeşil)


  • 1 adet soğan


  • 2 diş sarımsak


  • 1 çorba kaşığı un


  • 1 su bardağı süt


  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı veya arzu edilen bir yağ


  • 1 çorba kaşığı domates salçası


  • 1/2 çorba kaşığı biber salçası


  • Mümkünse et suyu



Sebzelerimizi yıkayıp ayıklayalım. Pırasayı ince ince doğrayalım.Havucu rendeleyelim.Kerevizi ister rendeleyebilirsiniz ister küp küp doğrayabilirsiniz. Soğanı ayıklayıp yemeklik doğrayalım. Mercimeği yıkayıp süzelim.Tenceremize yağı koyalım.Sırasıyla önce havuçları başlayalım kavurmaya.Hemen kerevizi ekleyelim.Biraz kavurduktan sonra soğanı, pırasayı ekleyelim.Biberleri ekleyelim.Sebzeleri sote edelim.Sarımsağı ayıklayıp ufak ufak doğranmış olarak ekleyelim.Daha sonra süzülmüş mercimeği ilave edelim.Salçamızı ilave edelim. Kısık ateşte bir süre daha kavuralım.Daha sonra unu ilave edelim.Biraz daha kavurup varsa etsuyunu yoksa su ilave edelim.Tuzunu ilave edelim.Ölçü olarak ben suyunu göz kararı ilave ederim herzaman. Ama sizlere ölçü olması açısından ilk etapta üzerini kaplayacak kadar koyun.Mercimekler siştikçe ve suyunu çektikçe azar azar ilave edebilirsiniz.Mercimeğimiz şişince tenceremizi ocaktan alalım.El blenderi ile iyice ezelim tüm malzemeyi.Sütümüzü ilave edelim.Arzu ettiğiniz kıvamı yakalayana kadar etsuyu veya su ilavesi yapalım.Servis yaparken arzu ederseniz üzerine tereyağ ve kırmızı biber ilavesi yapabilirsiniz.Afiyet olsun...

Sevgili Lama, başta kzımız Zeynep olmak üzere tüm çocuklarımıza
şifa olması dileğiyle...



Antep beyran çorbası









ANTEP BEYRAN ÇORBSI antep beyran corbasi 1


MALZEMELERİ 


250 gr gerdan eti 1 çay bardağı pirinç 100 gr tereyağı 3 diş sarmısak 1 yemek kaşığı yaprak kuru biber YAPILIŞI Etimizi doğramadan üzerine 1 litre kadar su koyup pişiriyoruz başka bir tencerede pirincimizin... üzerine su koyp pilavdan biraz lapa pişiriyoruz kase veya tabağımıza 2yemek kaşığı pilavımızdan koyuyoruz üzerine pişmiş etimizden parçalar kesip koyuyoruz etin suyundan yeteri kadar ekliyoruz yaprak biberi elimizle biraz ezip üzerine serpiyoruz ezdiğimiz sarmısağı ekliyoruz kızgın tereyağımızdan üzerine döküyoruz çorbamız hazır afiyet olsun [ yaprak biberimiz yoksa pulbiber kullanabiliriz






Soğumayan Çorba :)




Soğuk kış günlerini geride bıraktık ama böyle bi çorba her zaman istenir diiimiii?

Fatma hanım bana emeksensin deki dükkanımdan ulaştı. Oradaki özel yapım önlüğü satın aldıktan sonra kendisinin nasıl bi tema istediğini sordum ve beraberce ürünü tasarladık. Normalde bir haftada hazırladığım ( çalıştığımdan malzeme tedarik etmem zaman alabilir diye fazla belirtiyorum ) özel temalı önlüğü 4. gününde kargoya verdim. Sanki alıcı gibi bi heyecan bi heyecan beklemeye başladım. Benim heyecanım acaba Fatma hanım beğenecek mi memnun kalacak mı heyecanı tabi. Kendisi memnuniyetini güzel mesajlarıyla belirtince bi rahat nefes aldım. Çok ama çok, en ama en güzel günlerde kullanılması duası ile bende kendisine teşekkür ediyorum...

sogumayan corba 1 sogumayan corba 2

Hep yapmak istediğim bi temalardandı, Fatma hanım sayesinde ilk deneyimim oldu çorba temalı önlük...

sogumayan corba 3

Bu arada resimlerin acemiliği için çok çok özürlerimi belirteyim. Kargo şirketine rica ettim beni beklediler, daha fazla bekletmememk için çabucak çekiverdim. Bide o arada makinenin şarjı bitti haaa oda var. Kargoya gitmem daha bi komikti bi tane araba minibus-otobus-taksi neim geçmez mi yaaa...

sogumayan corba 4

Satın almak için buraya tıklayıp üzretsiz üye olun. Kolay ve güvenli alışveriş yapabilirsiniz...

Ha bu arada bana yeni ciciler geldiii teeee Avustralya'dan, Esraaaam çok tençüüü kardeşim benim. Çok beğendim kumaşlarımı ve bone folder ( katlama kemiği ) mi :)

sogumayan corba 5

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ


ETLİ PAZI ÇORBASI




etli pazi corbasi 1



MALZEMELER:


  • 1 Adet soğan

  • 250-300 gr kadar pazı (ıspanakta olabilir)

  • Yarım su bardağından biraz daha fazla buğday

  • 1 Çay bardağı nohut

  • 250 Gr. kuzu kuşbaşı

  • 1 Yemek kaşığı tereyağ

  • 6 Bardak su

  • Tuz , karabiber

  • 1 Su bardağı yoğurt

  • 1 Yumurta sarısı

  • 2 Yemek kaşığı un (tepeleme)

  • 1 Adet limon suyu

  • Bir yemek kaşığı tereyağ

  • Pulbiber , nane ve tuz........

HAZIRLANIŞI:  Buğdayı ve nohutu yumuşaması için bir gece önceden ıslatıyoruz. Ertesi gün tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilavesiyle iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ayrı bir tencereye aldığımız tereyağını eritip soğan ve etlerimizi soteliyoruz  . Üzerine su ilavemizide yapıp etlerimiz pişene kadar kaynatma işlemini sürdürüyoruz. Sonrasında temizleyip kıydığımız  pazıları , nohutla buğdayıda içine ekleyip pişirmeye bir süre daha devam ediyoruz. Terbiyesi içinse; bir kaseye yoğurt, limon suyu, yumurta sarısı ve unu alıp iyice çırptıktan sona tenceremize  karıştırarak ekliyoruz. (yoğurdun kesilmemesi için kaynayan çorba karşımından bir miktar alarak terbiyemize eklemenizi tavsiye ederim) En son olarakta tuzumuzu ekliyoruz. Servis ederken kızdırdığımız tereyağımıza pul biber ve nane katıp karışımı biraz yakıyoruz ve çorbamızın üzerine sos olarak gezdirirerek servis ediyoruz.... Afiyet olsun....:)


etli pazi corbasi 2



Brokoli Çorbası


Sabah tam çıkıyorum annem arada bir şeyler söylüyor,bende o arada size brokoli çorbası yapacağım diyorum arada tamamlar kaynadı eee akşam eve geldim annem çorba yapmış neyse sabır çektim sabır sabır:)

Ertesi gün yaparım dedim oldumu dersiniz hayır, ama ismihan teyze(misafirimizdi onun için yapıldı bu çorba:))gitmeden birgün(yani 2 gün sonra) önceye yetiştirdim ve yaptım azmin zaferi:)

Sonuç nedir çok beğendiler 2 kase içtiler.

Hatta çok baskı yaptım bakın benim kendi başıma yaptığım bir şey,doğru söyleyin benim mucitliklerimden dedim onlarda karşısında 2.kaseyi bile istediler o kadar beğenmişler:)

Malzemeler:

1 paket brokoli

5 su bardağı su

2 su bardağı süt

1 havuç

1 soğan

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı tereyağı

Tuz

Yapılışı:

Soğanı yağda biraz kavurun,brokolileri elinizde biraz bölerek içine atın havucuda sonrasında koyun yaklaşık 5 dakika daha kavurun orta ateşte.

Sonrasında ise suyunu ve sütün bir bardağını koyun tuzunuda ekleyin ve sebzelerin iyice yumuşamısını sağlayacak kadar ocakta pişsin.

Pişen çorbamızı sonra blendırdan geçirin ve tekrardan ocağa alıp içine kalan bir bardak sütü daha koyup kaynamasını bekleyin bir iki taşım kaynatıp altını kapatın.

Sonra tereyağınızı ayrı bir yerde eritin ve çorbanızın üzerine gezdirin.

Tavuklu Kerevizli Noddle Corba


tavuklu kerevizli noddle corba 1


Merhaba



Hasta bir haftasonu gecirdik ailecek, once

ZipZip, ardindan bizler, siraladik

oyle derler ya;

hasta olunca da insan agir yemek yerine soyle sicak corba araniyor, gurbette olmanin verdigi bir huzunle, cunku kapini calip bir tas corba getirecek kimsemiz yok, kendi corbani kendin yapacaksin hasta olsan bile ...



Bende bu corbayi yaptim, herzaman severek iciyoruz cunku, saglik ve sifa olsun dedim hepimize.



Malzemeler :



1.5 su bardagi dogranmis kereviz sapi ( kucuk olacak)

1 su bardagi dogranmis havuc

1 adet kuru sogan

2 dis sarimsak

yarim tavuk gogsu

3 yemek kasik tereyag

1 su bardagi noddle

tuz

limon

4-5 bardak su



Nasil mi Yaptim?



Bu corbayi bu ulkede ogrendim, bizde kereviz saplari pek

kullanilmiyor, bu ulkede de kerevizin kokunu bulmak sorun,

buldugumuzda da epey pahali oluyor, genelde saplari tuketiliyor,

cig yeniyor cogunlukla.

Tereyagimi tencereme koydum, uzerine kucuk dogradigim tavuk

goguslerimi ilave edip karistirarak rengi degisene kadar bekledim,

sonra kuru soganimi ilave ettim, ikisini birlikte cevirdikten sonra

suyumu ilave ettim, dogranmis sebzelerimi de koyup tenceremin

kapagini aralik biraktim, kereviz ve havuc pismesine yakinda noddle

ilave ettim, tuzunu doktum.

Biraz kaynadiktan sonra ocagi kapatip, tencere kapaginida kapattim.

Servise cikarirken yanina bol limonla inanilmaz guzel geldi bu hasta animizda.

Afiyet Olsun.



Zeynep T.



#32 Çorba Ye - Süzme Mercimek Çorbası


32 corba ye suzme mercimek corbasi 1




Sevgili Lama Mutfakta'nın ev sahipliğini yaptığı #32 Çorba Ye Etkinliği'ne, benim çok sevdiğim süzme mercimek çorbası ile katılmak istedim.

Yeni anne olan arkadaşımıza etkinlikte başarılar diliyorum. Minik Zeynep'i güle güle büyütürsünüz inşallah.

32 corba ye suzme mercimek corbasi 2

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek

2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı tereyağı

1 adet kuru soğan

1 çay kaşığı kimyon

Su, tuz

Dilerseniz, kruton (kızarmış ekmek küpleri)

Sos için;

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:

-Mercimekleri ayıklayıp, yıkayın. Daha sonra süzün ve bir kenarda bekletin.

-Un ve tereyağını tencerenize alın. Yağ eriyip, kavrulmuş un kokusu duyuluncaya kadar 1-2 dakika kavurun.

-Yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak, 6 su bardağı sıcak suyu ekleyin.

-Kaynamaya başladığında, kabuklarını soyduğunuz bir adet soğanı bütün olarak tencereye koyun ve altını kısın. (Soğanı, çorbanız piştikten sonra çıkarıp atacağımız için bütün halinde koyuyoruz.)

-Süzülmüş mercimeği, kimyonu ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Arada karıştırarak, mercimekler iyice dağılıncaya kadar pişirin.

-Soğanı çıkarıp atın.

-Çorbanızı blenderdan geçirin, yoksa tel süzgeç ile süzün. Tuzunu ve kıvamını kontrol edip, gerekiyorsa su ve tuz ekleyin. 1-2 dakika daha kısık ateşte kaynatıp, altını kapatın.

-Bir tavada sos için gerekli 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. Acı veya tatlı kırmızı toz biberi ekleyip, birkaç saniye karıştırın. (Yağın yanmamasına dikkat edin.)

-Çorbanızı tabaklara servis edip, üzerine hazırladığınız sostan gezdirin. (Sosu tencereye de ekleyebilirsiniz.)

-Tercihen kızarmış ekmek küpleri (kruton) ile de servis edebilirsiniz.

Kruton hazırlamak için; Birinci yöntem; 6 dilim bayat ekmeği küp küp doğrayın. Tavada 3 yemek kaşığı margarini eritin. Ekmekleri tavaya alın, karıştırarak kızartın.

İkinci yöntem; dilediğiniz kadar ekmeği küp küp doğrayın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize alın. Üzerine çok az sıvı yağ gezdirin, karıştırın. 200 dereceye ısıttığınız fırında ekmekler kıtır kıtır oluncaya kadar, arada bir veya iki kez karıştırarak pişirin.

Afiyet Olsun.

Lebeni Çorbası...

Pasta Görünümünde Salata...Peynir Çorbası..Son Etkinlik Tarifleri...






pasta gorunumunde salata peynir corbasi son etkinlik tarifleri 1
Etkinlikte son iki tarifimiz Sevgili Seval Hnm'dan..İkiside birbirinden özel tarifler,Çorbanın tadını çok merak ettim.Bu akşam için denemeyi düşünüyorum..Salatada pasta şıklığında tam davet sofralarına hazırlanacak cinsten...Bu güzel tarifleri paylaştığı için kendisine çok teşekkür ediyor,

Bloguna mutlaka misafir olun diyorum..

http://lezzetyagmuru.blogspot.com/

İzmir Tulum Peynirli Kabak Salatası

MALZEMELER:

2 Kabak

150 gr..İzmir tulum peyniri

½ Su bardağı ceviz içi (elinizle kırıklayın)

Küçük bir portakalın kabuğunun yarısını rendenin iri tarafıyla rendeleyin.

Limon suyu, zeytin yağı ,tuz

HAZIRLANIŞI:

Kabakların kabuğunu kazıyıp çok ince dilimleyin.Bir tencerede suyu kaynatıp tuz ilave edin.Kaynayan suyun içinde kabakları 2 - 3 dakika haşlayın.Kabakların sararmaması için üzerini kapatmayın.Kabakları süzgece alıp soğuk sudan geçirin.

Sofra dergisinde 10 cm.lik mutfak çemberine dizin yazıyordu.Ben,15 cm.lik çemberim vardı,ona dizdim.Çemberi servis tabağına yerleştirin.İçine 1 sıra haşladığınız kabaktan yerleştirip üzerine ceviz serpin.

İnce dilimlediğiniz tulum peynirinden cevizlerin üzerine paylaştırın.Rendelediğiniz portakal kabuklarını serpin.Bu işleme çemberin içi doluncaya kadar devam edin.

Servis zamanı çemberi dikkatlice çıkarın.Damak tadınıza göre zeytinyağı,limon suyu ve tuzu bir kasede karıştırıp salatanın üzerine gezdirin.En son üzerine portakal kabuğu serperek servis yapın.

NOT:Sofra dergisinde ceviz 100 gr.dı.(1 su bardağı) Portakal kabuğu rendesi de 1 portakalın kabuğunun rendesiydi.Ben daha önce yaptığımda bana ceviz ve portakal kabuğu fazla geldiği için bu sefer yaptığımda bu 2 malzemeyi yarıya indirerek hazırlayınca daha çok beğendim.

Tercih sizin.15cm. Çember olmayabilir,o zaman bir kasenin içini sera streç veya buzdolabı poşetini keserek kaplayın.İçine ayni şekilde malzemeyi dizip,biraz bekletip dikkatlice servis tabağına ters çevirerek de hazırlayabilirsiniz.

Kabağı haşladığım suyu da aşağıda yazdığım çorba da kullandım.

Afiyet olsun.


pasta gorunumunde salata peynir corbasi son etkinlik tarifleri 2



Peynir Çorbası


6 Kişilik


MALZEMELER:
50 g.Un ½ Su bardağı

1 y.k.Tereyağı

4 Su bardağı su (Dergide 5 su bardağıydı)

200 gr. Peynir.(Dergide 300gr.dı)

1 Yumurta (Dergide 1 yumurta sarısıydı)

1 Çay bardağı yoğurt

1Çay bardağı su

1 rer çay k.Nane,kara biber,pul biber

7 -8 dal.İnce kıyılmış dereotu

HAZIRLANIŞI:

Bir kasede peynir,yumurta,yoğurt ve 1 çay bardağı suyu blendırdan geçirin.


Tencerede tereyağıyla unu hafif kavurun.Topaklanmaması için azar azar ve sürekli karıştırarak suyunu ilave edin.(Çorbanızda topaklanmalar oluşursa el blenderından geçirin.)Kaynamaya başlayınca,çırptığınız peynirli karışımı ilave edip 1-2 dakika kadar kaynatıp ocağı söndürün.


Baharatları ve dereotunu ilave edip,karıştırıp sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.


Ekolojik Anadolu Çorbası



ekolojik anadolu corbasi 1


Ankara sıcak ama yağmurlu şu saatlerde. Ben de sıcaklar daha da bastırmadan hafta sonu yaptığım Sahrap Soysal'ın Ekolojik Anadolu Çorbası tarifini vermek istiyorum.


Orjinal tarifte pek fazla değişiklik yapmadım. Sosa çiğ olarak konulan sarımsağı soğanlarla kavurdum, bir de 2 çorba kaşığı nar ekşisini 1 çorba kaşığı olarak koydum. Yine de bizim evin erkekleri çorbayı  fazla ekşi buldular, bir daha ki sefere sadece limon suyu ekleyeceğim. Oğlum acı yemediği için çorbaya pul biber vs. eklemedim ama domates salçası yerine biber salçası kullanılırsa lezzeti daha da artar.


Bir de içindeki bakliyat yoğunluğundan dolayı (Ezogelin çorbasında olduğu gibi) çorba oldukça bereketli oluyor. Ben dayanamayıp tam ölçü yaptığım çorbayı bir daha ki sefere 3 kişilik çekirdek ailem için azaltarak yapmalıyım.






Ekolojik Anadolu Çorbası






1 su bardağı yeşil mercimek


1/2 su bardağı haşlanmış nohut


1 su bardağı tel şehriye


1 yemek kaşığı pirinç


1 yemek kaşığı ince bulgur


1 orta boy kuru soğan


2 diş sarımsak


2 domatesin rendesi


1 tatlı kaşığı domates salçası


3 yemek kaşığı zeytinyağ


1 çay kaşığı tuz, karabiber


2 çay kaşığı kuru nane, kekik


8 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu)


1/2 limon suyu


1 çorba kaşığı nar ekşisi (varsa)



  • Orta boy bir tencereye zeytinyağı koyun. İncecik kıyılmış soğan ve sarımsağı, yıkanmış mercimeği tencereye alıp 5-6 dakika kavurun.

  • Pirinci, bulguru, haşlanıp kabukları soyulmuş nohutu, salça ve domates rendesini ilave edin. 4-5 dakika kavurduktan sonra sıcak et suyunu ekleyin.

  • Tuz, karabiber, nane ve kekiği ekleyip ara sıra karıştırarak çorbayı kaynamaya bırakın.

  • Çorba kaynayınca tel şehriyeyi ekleyin, yaklaşık 10 dakika pişirin. Limon suyu ve varsa nar ekşisini ekleyin.


Afiyet olsun.

Tavuklu Tel Şehriye Çorbası



tavuklu tel sehriye corbasi 1


Merhabalar.. Benim en bayılarak yediğim nefis çorbalarımdan bir tanesi hemde besleyici bahar geldi malum sizi korur enfeksiyonlardan herşeyden vitaminli çocuklarınıza güvenle yedirebilirsiniz:)) Kalpkurabiyeden nacizane bir öneri:))


Malzemeler:


5 su bardağı tavuk suyu


Haşlanıp didilmiş tavuk eti


2 çorba kaşığı tereyağ


2 avuç tel şehriye (benim klasik çorba ölçüm)


1 çay bardağı ince kıyılmış maydonoz


Tuz, Karabiber


Servis Anında:


Limon






Yapılışı:tavuklu tel sehriye corbasi 2


Tencere içerisine tereyağ alınıp kızdırılır ve üzerine şehriyeler alınıp tuz ilavesi ile çok az kavrulur. Çok hafif pembeleşecek yani. Üzerine tavuk suyu eklenip tuzu karabiberi ayarlanır, kaynamaya bırakılır.. Ocaktan almaya yakın tavuk etleri ile maydonozlar eklenip iki taşım daha kaynatılan çorbamız sıcak sıca bol limonla servis edilir..






Afiyet bal şeker olsun..


Kereviz Çorbası


kereviz corbasi 1

Uzunca zaman yine ilgilenemedim blogumla, önce hastalanduk, sonra bayram girdi araya yollara düştük, bayram dönüşü tekrar hastalandık derken yeni toparlanabildik. Benimde bu arada bir sürü denemelerim oldu..nerden başlasam yaptıklarımı anlatsam derken en son dün geceden başlamaya karar verdim. Bu ayki Lezzet dergisinden bir tarif denedim. Dolapta duran son kerevizimle harika bir iş çıkardık. Hem Berin hem biz severek içtik bu çorbayı. Tarife gelince;

Kereviz Çorbası

1 Kereviz

1 baş soğan

1 diş sarımsak

2 çorba kaşığı un

zeytinyağ,su,tuz,karabiber

1. öncelikle yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı zeytinyağda pembeleşinceye kadar kavurun

2. Küp küp doğranmış kerevizide tencereye ekleyip yaklaşık 5 dk daha kavurun

3. 2 kaşık unuda ekleyip biraz çevirip 5 subardağı suyu tencereye ekleyip kaynatın. Pişmeye yakın tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. Piştikten sonra kerevizin yapraklarınıda ince kıyıp kapağı kapatın.

Afiyet olsun..