Monday, September 30, 2013

Ezogelin Çorbası


ezogelin corbasi 1

Evlenme yıldönümümüzü kutlayan herkese sonsuz teşekkürler...

Herkese mutlu haftalar dileyerek enfes bir çorba ile başlamak istiyorum.

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 çay bardağı kalın bulgur

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 adet kuru soğan

Nane

Tuz

Karabiber

Tavuk veya et suyu

Tereyağı

1 yemek kaşığı un

1. Soğanlar yemeklik doğranarak tereyağıyla beraber tencereye alınır.

2. Soğanlar pembeleşince un ilave edilir ve kokusu çıkana kadar kavurulur.

3. Salçalar ve nane eklenir ve onlar da biraz kavurulur.

4. Yıkanmış mercimekler ve bulgur da eklenerek çok az kavrulur.

5. Üzerine tavuk veya et suyu eklenir.Tuzu,biberi ayarlanır.Ağır ateşte mercimekler dağılana kadar pişirilir.

6. Pişince isterseniz blender'dan geçirebilirsiniz.Afiyet olsun.

Tavuk suyuna Çorba


tavuk suyuna corba 1Feci bir Grip virusu sardi etrafimizi. Bir haftadir raporlu ve evde dinlenmekteyim. Cok ama cok fena bir virusmus, bitmek gitmek bilmedi. Birakin evdekileri, bana dokunan herkeside bu çembere kattik. Keske ilk günden evdoktoruna degilde Bronsit, ciger doktoruna gitseydim.

Doktorun yazdigi antibyotik, Kortizon ve Sprey hala etkisini tam gösteremedi, bu gün 3. günü bu illaclarin kullanimi. Insallah gecerde okula dersler geri dönerim baya geri kaldim.

Bu arada tüm hastalar şifalar diliyorum, herkese hayirli Cumalar.tavuk suyuna corba 2

Ve iste Tavuk suyuna Corba (Hasta Çorbası)

1 Paket corbalik sebzeler

(2 havuc, 1 sap pirasa, bir dilim kereviz, 2-3 dal kivircik maydanoz)

1 avuc eriste makarnasi

2 su bardagi Tavuk suyu

Kirmizi biber, salca, tuz

1/2 yemek kasigi Tereyagi

Yapilisi:

Sebzeler soyulur yikanir ve küp küp kesilir. Tencereye 3 su bardagi su ve 2 su bardagi tavuk suyu eklenerek, sebzeler de ilave edilerek kaynatilir. Kaynayinca icine eriste makarna ve baharatlar ilave edilir.

10 dakka kadar pisirilir, inmeye yakin tereyagi ilave edilir.

Kaselere alinir ve sıcak sıcak şifa niyetine.

Afiyet Olsun!!!

Not: 1. foto netten alinmistir!

etli kabak dolması ve terbiyeli tavuk çorbası



Yanında ev yapımı yoğurtla dereotlu etli kabak dolması. Yakın zaman da yoğurt yapımını da günlüğüme ekleyeceğim. Beş yıldır kendi yoğurdumu kendim yapıyorum bio sütten biliyorum ki katkısız güvenle çocuklarıma yediriyorum. Birde kabakların içini oyduğunuzda çıkanları çöpe atmayın buzluğunuza kaldırın. (patlıcan dahil) içiniz demi arttı onuda buzluğa kaldırın günü gelecek nefis bir şey yapıcaz.






etli kabak dolmasi ve terbiyeli tavuk corbasi 1






malzemeler:


1 kg. kabak, temizlenmiş içi oyulmuş.


8 ym kaşığı pirinç


200 gr kıyma


yarım demet maydonoz, ince kıyım


yarım demet dereotu, ince kıyım


1/2 su bardağı su


2 ym kaşığı zeytinyağ


2 adet soğan, küçük yemeklik doğranmış


2 adet domates 1 tanesi yemeklik doğranmış diğeri dolmalara kapak için dilimlenmiş


1 ym kaşığı salça


2 tane sarımsak ince kıyım


1 tatlı kaşığı karabiber 


2 ym kaşığı nane


isteğe bağlı pulbiber


tuz






Hazırlanışı:


kabaklar ve dolmaların kapakları olan domates haricinde tüm malzemeyi iyice karıştırın. Kabakların içine doldurun domatesle ağızlarını kapatın. pişireceğiniz tencerede 2 ym kaşığı z.yağında 1 ym kaşığı salçayı kavurun dolmaları üzerine dizin kabakların yarı beline kadar su ekleyin tuzunu katıp önce harlı sonra kısık ateşte pişirin.














sırada nefis bir çorba var davetlerinize çok yakışacağından eminim.


etli kabak dolmasi ve terbiyeli tavuk corbasi 2






malzemeler:


2 adet tavuk butu


1 yumurta sarısı


2 tane sarımsak


4 ym kaşığı un


5 ym kaşığı yoğurt dolu dolu


1 ym kaşığı tereyağ






hazırlanışı:


Orta boy çorba tenceresinde tavukları haşlayın kemiklerini ayırın eti küçük parçalara bölün. Suyuna yumurta sarısı, un, sarımsak tereyağ, yoğurdu ve tuzunu ekleyip karıştırarak pişirin. En son tavuğu ekleyip biraz daha kaynatıp ocaktan alın. Servise hazır nefis çorbanız






SOĞUK ÇORBA



so uk corba 1


Soğuk çorba , sıcak ramazan sofralarında yakışan güzel bir lezzet :)

MALZEMELER:

1 su bardağı nohut  

1 su bardağı buğday

3 su bardağı yoğurt

nane

tuz

YAPILIŞI:

Nohut ve buğday 5-6 saat ıslatılarak bekletilir.Bekletilen malzemeye tuz eklenip, yumuşayana kadar pişirilir ve soğutulur. Servise yakın yoğurt ve nane eklenip soğuk olarak servis yapılır...


so uk corba 2



AFİYET OLSUN


Leziz Mısır Çorbası /2 mısırlı ekmek nostaljisi ile...


leziz misir corbasi 2 misirli ekmek nostaljisi ile 1 “Bu bir ekmek blogu biliyorum ama,” diye başlayan postlarımdan artık ben de korkmaya başladım… Ekmek tarifi olmayıp da bloguma giren şeylerden biraz rahatsızlık duyuyorum ama aslında belki de o tarifler esas denenmeye değer tarifler olmalı çünkü gönlümü fethetmişler diye de düşünülebilinir…

Çorba’ya hava ne kadar soğuk olursa olsun, ben ne kadar öve öve içmiş de olayım hiç yüz vermeyen, çorba kasesine senede ancak 2 kaşık salladığını gördüğüm eşim bile vuruldu bu çorbaya. Zaten içeriği nedeniyle İltimas görmemesi mümkün olmayan bir çorba, en azından eşim için; “ NE? Biri mısır mı dedi?”.





Malzemeler:

Bir kutu konserve mısır,

2 bardak soğuk su

4 bardak süt

2 kaşık un,

1 soğan

tuz , karabiber

(isteğe bağlı olarak süslemek için)maydanoz,


Tencereye yağı koyup halka kestiğiniz soğanı kavurun. Tencereden soğanları alın, ayırın. Unu ekleyip biraz kavurun. Konserve mısırın yarısını suyuyla beraber robotta ya da blender ile püreleştirin. Una ekleyin birkaç dakika pişirin.

Su ve sütü tencereye ekleyip karıştırmaya başlayın. Çorba kaynayınca kalan mısırları, tuz ve karabiberi ekleyin. İsterseniz ayırdığınız soğanları da...Bir süre daha kısık ateşte kaynattıktan sonra çorbanızı isterseniz maydonozla ile süsleyerek ikram edin.

Bu çorbanın yanına benim gözde ekmeklerimden biri gider. Birazı mısır unlu güzelim ekmek (tıklayın), ya da bir başka mısırlı ekmeğim var (tıklayın)…Bence iyi bir ikili olurlar. Artık hangi ekmek kolayınıza giderse. Yalnız Güzelim ekmek biraz tatlıca… Afiyet olsun…

Not:Fotoğraf benim değil, aldığım kaynak:http://www.agrium.ca/ leziz misir corbasi 2 misirli ekmek nostaljisi ile 2

Patates Çorbası...




patates corbasi 1Patates aşkım küçük yaşlarıma dayanıyor, hal böyle olunca da blogum en çok patatesli tariflerimle tıklanıyor. Bu çorbam da yine çok basit ve de çocukların hayır diyemiyeceği güzel bir lezzet.


Yapılışı: 4 orta boy patates küp küp doğranır, üzerine hafif çıkacak kadar sıcak su eklenerek pişirilir. Yumuşayan patatesler blendırdan geçirilir. Koyuluğuna göre (1 su bardağına yakın) soğuk süt eklenerek çorba kıvamına getirilir. Orta ateşte birkaç dakika kaynatılan çorbaya, karabiber, tuz ve üzerine kızdırılmış tereyağı dökülerek servis yapılır. Afiyer olsun...




TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI





terbiyeli sehriye corbasi 1
TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI

Bu çorbayı denemenizi öneririm.Besin değeri olarak havuçtan dolayı A vitamini, şehriyelerden dolayı karbonhidrat, yoğurt ve yumurtadan dolayı protein içerir.



MALZEMELER:

1 su bardağı tel şehriye

yarım su bardağı arpa şehriye

3 adet havuç

yeterince sıvıyağ

1,5 - 2 litre tavuk suyu

yeteri kadar sıcak su

TERBİYESİ İÇİN:

2 çorba kaşığı un

3 çorba kaşığı yoğurt

1 adet yumurta sarısı

yeterince tuz- karabiber

8-10 dal maydanoz

NOT: YALNIZCE TEL VEYA ARPA ŞEHRİYEDEN DE YAPABİLİRSİNİZ!

YAPILIŞI:

Havuçları rendeleyip sıvıyağda soteleyelim. Üzerine tel ve arpa şehriyeyi ilave edip renkleri hafif dönene değin kavuralım. tavuk suyunu ekleyelim, kıvam alana kadar pişirelim. TERBİYESİ İÇİN; un, yoğurt ve yumurta sarısını güzelce çırpalım. tenceredeki tavuk suyundan alıp ılştıralım ve terbiyemizi tencereye ekleyelim. Baharatlarıda ilave edeip, bir süre daha kaybnatalım. Gerekirse sıcak su ekleyebiliriz. Servis yaparken üzerlerine ince kıyım doğranmış maydanoz serpelim.

NOT: Bu ölçü 15 kişiliktir. Ölçüyü azaltmak için yarı yarıya malzemeleri kullabilirsiniz. Arzu ederseniz içine minik tavuk etleri ekleyebilirsiniz. AFİYET OLSUN



Sunday, September 29, 2013

ISPANAKLI YOĞURT ÇORBASI


ispanakli yo urt corbasi 1


BENİM OĞLUM GİBİ, İŞTAHSIZ ÇOCUKLARI OLANLAR EMİNİM BENİ ANLAYACAKLARDIR. YEMEYİNCE, YEDİRMEK İÇİN, BESİNLERİ ÇEŞİTLİ ŞEKİLLERE SOKUP ÇEŞİTLİ ŞEYLER DENERKEN NELER NELER ÇIKIYOR ORTAYA... BU TARİFTE ÖYLE BİR GÜNDEN... ISPANAK SEVENLERİN SEVECEĞİ BİR LEZZET...



MALZEMELER




  • 2 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ




  • 2 YEMEK KAŞIĞI SIVI YAĞ




  • 3 YEMEK KAŞIĞI UN




  • 1 BARD YOĞURT




  • 1 YUMURTA SARISI




  • 3-4 DAL ISPANAK




  • TUZ, KARABİBER




YAPILIŞI



YAĞLAR VE UN TENCEREYE ALINIR. UNUN KOKUSU ÇIKANA KADAR KAVRULUR. YAVAŞ YAVAŞ SU İLAVE EDİLİR. KAYNAMAYA BAŞLAYAN ÇORBAYA TEMİZLEYİP MİNİK DOĞRADIĞIMIZ ISPANAKLAR İLAVE EDİLİR. ISPANAKLAR HAŞLANINCA YUMURTA SARISI VE YOĞURTLA TERBİYESİ İLAVE EDİLİR. TUZU VE KARABİBERİDE İLAVE EDİLİNCE İKİ FIKIR DAHA KAYNATILIR. SICAK SERVİS EDİLİR. AFİYET OLSUN...



NOT: BU ÇORBANIN ÜZERİNE SOS OLARAK, TEREYAĞDA KIRMIZI BİBER VE NANE YAKILIP DÖKÜLEBİLİR. BEN İÇİNDEKİ YAĞI YETERLİ BULDUĞUM İÇİN SOS YAPMADIM. TERCİH SİZE KALMIŞ...




SÜTLÜ PATATES ÇORBASI


sutlu patates corbasi 1

Malzemeler:

2-3 tane orta boy patates

1 su bardağı süt

2 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı tereyağ

tuz ve yeterince su

üzerine:

2 çorba kaşığı sıvıyağ

kırmızıbiber,nane

Yapılışı:Tencereye tereyağ alıp eritelim.Unu ilave edip sararana kadar kavuralım.Azar azar süt ve suyu ekleyelim.Diğer tarafta patatesleri tavla zarı iriliğinde haşlayalım.Kaynamakta olan çorbanın içine patatesleri ve tuzu ekleyip karıştırarak 5 dk kadar kaynatıp ocaktan alalım.Sıvıyağı kızdırıp kırmızıbiber ve naneyi ekleyelim.Yağı ateşten alıp çorbanın üzerine gezdirerek servis yapalım...

Afiyet Olsun...

Kabaklı Mısırunlu Çorba..



kabakli misirunlu corba 1



Ayşe'min bir kahvaltı sonrası eteğime yapışarak ''çuubaaaaaa'' diye ağlamasına anlam veremez halde mutfağa koştum.. Kızımın çorba krizi gelmiş:) Bildik çorbaların dışında bi tat denemek istedim sevgili deney faremin üzerinde.)) Sonuç tam istediğim gibi:)) Ayşem çorbasını içmiş olmanın mutluluğula halıya uzanıp Kayyu izlerken ben de size bu satırları yazıyorum:))






Yazın çok fazla çorba içilmez  çorba tutkunlarının vazgeçemeyeceği bi çorba olmaya aday.. Yapımı bir o kadar basit. Siz de çorbanızı çay fincanında servis etmeye ne dersiniz..






Malzemesi:






1 Büyük kabak


1 Büyük Havuç


1 Büyük soğan


3 yemek kaşığı mısır unu


2 yemek kaşığı tereyağı


Tuz-Kaynar su






Hazırlanışı:






Soğan havuç ve kabakları doğrayıp tereyağında hafif soteleyin. Tüm diğer malzemeyi ekleyerek kaynatın ve el blendrıyla çektirin. Çorbamız hazır.






Afiyet olsun..






















Ezogelin Çorbası Nasıl Yapılır Tarifi Malzemeleri Naneli Karabiberli Mercimekli Kırmızıbiberli Ezogelin Çorbası



Ezogelin Çorbası Nasıl Yapılır Tarifi  Malzemeleri Naneli Karabiberli Mercimekli Kırmızıbiberli Ezogelin Çorbası, Ezo Gelin Çorbası Nasıl Yapılır Tarifi Malzemeleri, Yemek tarifleri, Çorbalar, Corbalar, Corba tarifleri, Çorba tarifleri






Ezogelin Çorbası Tarifi


Malzemeleri:


  • İki çorba kaşığı un

  • 2.5 çay kaşığı nane

  • 2.5 su bardağı et suyu

  • İki çorba kaşığı margarin

  • Yarım çay kaşığı karabiber

  • 1/4 kg kırmızı mercimek

  • Yarım çay kaşığı kırmızıbiber

  • Tuz



Yapılışı


Kırmızı mercimeği temizleyin ve bir tencerede kaynattığınız et suyunun içine atın.


Mercimek iyice yumuşayıp dağılıncaya dek pişirin.


Sonra süzgeçten geçirin ve tekrardan tencereye koyup bir süre hafif ateşte bırakın.


Bu sırada unu diğer bir kapta hafif ateşte tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak kavurun.


Unun rengi değiştiğinde ağır ağır ılık su ilave ederek macun kıvamına getirin.


 Et sulu mercimeği yavaş yavaş karıştırarak ilave edin.


Bunu bir taşım kaynatıp ateşten alın.


Diğer bir kapta yağı eritin, içine kırmızıbiber, nane ve karabiber katın.


Bu yağı çorbanın üstüne dökün ve bir iki karıştırıp, servis yapın.


Benim yeşil mercimekli çorbam



benim yesil mercimekli corbam 1




Yeşil mercimeğin en sevdiğim hali bu çorbadaki hali. Erişteyle ve yoğurdun ekşiliğiyle buluşan mercimek çok lezzetli bir hal alıyor. Naz da çok severek yiyor bu çorbayı, tabakta zerre bırakmadan, taa 6-7 aylıktan beri...Yapılışı da kolay. Eğer siz de benim gibi baklagilleri önceden haşlayıp, porsiyonlara ayırıp, dolaba atıyorsanız işiniz daha da kolay. Ben nohutu, buğdayı, yeşil mercimeği, fasülyeyi haşlar, porsiyonluk atarım dondurucuya. Malum bizim evde pilavın hası nohutlu olanıdır. Buğdayı da son yıllarda çok kullanmaya başladım. Mutlaka hayatınıza sokun derim, faydalı ve lezzetlidir buğday. Çorbasını yapın, salatanıza ekleyin, keşkek yapın, aşure yapın. İnanın hiç zor değil. Siz dengeli ve sağlıklı beslenmek isteyin  yeter ki. Bir gece önceden ıslatılan küçük bir ön hazırlıkla işiniz kolaylaşır, hatta gayet pratik olur. Sıra geldi benim yeşil mercimekli çorbamın yapılışına. İşte bu noktada biraz zorlanıyorum, çünkü herşeyi göz kararı yapmaya o kadar alışmışım ki ölçü söz konusu olduğunda biraz duraklıyorum.



  • 2 bardak yoğurt ( ben yoğurdumu evde yapıyorum, dolayısıyla benim yoğurdum sulu oluyor, o yüzden yoğurdu bol tutuyorum. Ayrıca yoğurdu ne kadar bolsa o kadar güzel oluyor. Ama sizin yoğurdunuz koyu kıvamlıysa süzme yoğurt gibi o zaman 1 bardak yeterli olur.) 


  • 1 yumurta ( yoğurtlu çorba yaparken sarısını beyazını ayırmam ben, güzelce çırparsanız hiç sorun olmaz, koyun bir yumurtayı olduğu gibi, kalanın ziyan olmama durumu pek nadirdir çünkü...)


  • 2- 3 kaşık un


  • 1 bardak haşlanmış yeşil mercimek


  • yarım bardak ev eriştesi


  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ


  • tuz

Üzerine :



  • tereyağ


  • toz kırmızı biber

Yoğurdu, yumurtayı ve unu bir kapta güzelce çırpın. Tencereye yarım litre suyunuzu koyun. İçine bir kaşık sıvıyağ ilave edin. Önce erişteleri, sonra haşlanmış yeşil mercimeklerinizi ekleyin. Erişteler pişince yoğurtlu karışımınızı ve tuzunuzu ilave edin.Yoğurdunu eklerken çorbayı sürekli karıştırmak gerektiğini de unutmayın. Gerçi ben bu çorbanın kesildiğini hiç görmedim,  bu duruma ya eriştenin ya da mercimeğin  bi katkısı olmalı, henüz çözemedim. Üzerine de tereyağını kızdırıp, ateşten alınca toz kırmızı biberi ekleyin ve çorbanın üzeine dökün. O muhteşem "cozzz" sesini de duymuşsanız artık size afiyet olsun.

Saturday, September 28, 2013

Bademli & Fesleğenli Brokoli Çorbası


© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Sağlıklı bir hayat için çok gerekli olan bu gıdaları yeme sıklığımızı hatırlama fırsatını bize veren bu etkinliğin ev sahibi asyayusof'a teşekkürler. Çünkü benim yeme sıklığım diğer yiyeceklere oranla bayağı düşükmüş. İşleri son güne bıraktığım içinde ısırganlar elimde kaldı. Ama bu güne kadar yemediğim kuzu kulağını tattım ki bu bana göre harikaydı.

Çarşı kazan biz kepçe (bulunduğumuz semte yakın çarşı) fesleğen aradık nafile bulamadık. Kuru veya yaş her hali kabulümüzdü halbuki. Fakat bulabilenler için ismini ve malzemesini değiştirmeden yazdım. Ama biz fesleğen yerine naneyle idare ettik bu sefer.

Malzemeler;



  • 250 gr. brokoli



  • 1 pırasa



  • 2 kuru soğan (küçük)



  • 10 dal dereotu



  • 1/2 su bardağı krema



  • 2 kaşık zeytinyağ



  • 100 gr. tereyağ



  • 100 gr. badem



  • Fesleğen

    Karabiber, pul biber



  • 4 bardak et suyu



Hazırlanışı;






  1. Kuru soğan ince doğranır zeytinyağ ve iki kaşık tereyağda hafif pembeleştirilir.



  2. Pırasa yıkanır ince doğranır. Brokoli yıkanır, sapları kesilir ve ince doğranır. Dereotu ince doğranır.



  3. Soğana ilave edilir bir kaç sefer karıştırılır iki bardak et suyu ilave edilir ve sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.



  4. Krema ve karabiber ilave edilir ve blendırdan geçirilir. Kalan et suyu ilave edilir ve kaynayıncaya kadar karıştırılır.



  5. Kırmızı biberli yağ, kıyılmış badem ve fesleğenle servis yapılır.



Yayla Çorbası



yayla corbasi 1 Kış aylarının vazgeçilmezi çorbalarımızı ANNE KEDİ'ye eklemem gerektiğini düşündüm. Hemen hemen her gün değişik çorbalar yapmak için uğraşıyorum ama bunları gözardı edip bloguma eklemiyorum. Yemek kültürümüzün en önemli ve zengin çeşidine haksızlık etmemeliyim.


Bu hafta sonunu oldukça yorucuydu ama blogu güncellemek için kendimi zorladım. Klasiklerden biri ile başlayayım.




Yayla Çorbası




Yarım su bardağı pirinç


6 su bardağı et / tavuk suyu (sadece su da olabilir)


4 yemek kaşığı sıvıyağ (benim tercihim zeytinyağ)


2 tatlı kaşığı un


1 yumurta


2 su bardağı yoğurt


Tuz, karabiber, kırmızı biber


Üzeri için 1 yemek kaşığı tereyağ ve nane




  • Pirinci yıkayıp, süzün. Tencereye et suyu, pirinç ve zeytinyağını alıp pirinçler yumuşayana kadar pişirin.




  • Derin bir kapta yumurta, un ve yoğurdu (isterseniz karabiber ve kırmızı biberi) pürüzsüz hale gelene kadar çırpın.




  • Pirinçler pişip yumuşayınca ocağı kısın. Yoğurlu karışımı yavaş yavaş aktararak çorbanızı sürekli karıştırın.




  • Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak çorbayı 10 dakika daha kaynatın, en son tuz ilave edin.




  • Servis yapmadan önce çorbanın üzerine dökmek için küçük bir tencerede tereyağı ile kuru naneyi kızdırın.




Afiyet olsun.



OSMANLI USULÜ NOHUT ÇORBASI



osmanli usulu nohut corbasi 1


Merhaba....


Bugün dokuzuncu kez İsmek kursuna kaydımı yaptırdım :)


Aslında dikiş kursuna gitmekti niyetim ama geçen sene modelistlik kursunda tanıştığım  can Banu ablam takı kursuna gidelim diyince kıramadım.


Aslında oda haklı.Evle dikiş kursunun olduğu kurs merkezi bayağı uzak olunca ve o tarafa vesaitte olmayınca ve bizde ayrılmak istemeyince takı kursunda karar kıldık :)


Bi yapmadığım takı vardı onuda fethedicem inşaAllah :)






****


İkiz yiğenlerimden birinin su çiçeği çıkardığını ve o yüzden ötekisinin bizde olduğunu daha önce söylemiştim.


Doktor 10 gün yanyana gelmesin diyince annesi dayanamadı dün görmeye geldi bebişini :)


Annesine sarılmasını görmenizi isterdim, kuzucum benim


Cumaya ikizine kavuçacak inşaAllah bakalım.


Hal böyle olunca bende kuzuma güzel güzel yemekler yapıyım dedim ve karıştırdım dergilerimi :)


( Gerçi yemek yerken biraz cebelleşiyoruz ama olsun yiyor sonuçta :) )


Bebek bahane yeni lezzetlere ulaşmak şahane diyerek sofra dergisinden aldığım tarifle yaptım çorbayı.


Ama ben un da kavurdum çorbaya


Tadı güzel oldu, tarçınlı falan ımmmm miss misss :)






MALZEMELER:






1 su bardağı nohut( sizde benim gibi haşladıktan sonra malzemeden çalıp tırtıklıyorsanız fazla tutun nohutu :) )


1 kaşık tereyağ


1 kaşık un


Yarım çay kaşığı kimyon


Yarım çay kaşığı tarçın


Yarım limon suyu


1 bardak tavuk suyu


Tuz


Su






YAPILIŞI:






Nohutu akşamdan ıslatıp suyunu süzün ve tekrar üzerini aşacak kadar su ekleyip haşlayın.


Nohutlar haşlanınca kabuklarını ayıklayın.


Birazını süs için ayırıp gerisini rondo da püre yapın.


Tereyağını tencereye alıp eritin.


Un ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun.


Püreyi ve tavuk suyunu ilave edip pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın.


Suyunu ayarlayıp kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirin.


Çorba kaynamaya başlayınca baharatları,tuzu ve limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın.(baharatlar çorbanın içinde çok yoğun hissedilmemeli o yüzden kontrollü ilave edin)


Servis kaselerine alıp nohut ve tarçınla süsleyip servis yapın.






Afiyet olsun


MERCİMEK ÇORBASI



mercimek corbasi 1






    Takvimler 24 Haziran'ı gösterirken, benim şimdi buz gibi limonata ya da soğuk yenen bir tatlı tarifi vermem gerekirken, bu yağmurlu , serin Eskişehir havasında sıcacık bir çorbayla burdayım.Evet evet kararımı verdim yaz gelmeyecek bence...Neyse çorbamızı içip oturalım bari...










    MALZEMELER






 1 kase kırmızı mercimek






 1 adet kuru soğan






 1 yemek kaşığı un






 1 yemek kaşığı salça






 tuz, su, sıvıyağ, nane










    YAPILIŞI






  Bir çok kişi zaten biliyordur mercimek çorbası yapmayı.Arşivimde bulunsun istedim.Hala bilmeyen varsa öğrensin, bilenlere de hatırlatmış olayım.İşte tarif...






   Tencereye yağı koyun, yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavurun, unu ekleyin ve kavurun.






   Mercimekleri iyice yıkayın, tencereye ekleyin, salça ve su katıp mercimekler yumuşayana kadar pişirin.






   Mercimekler iyice pişince el blendırı yardımıyla çorbayı iyice özleştirin.Tuzunu katın, koyuysa biraz su ekleyip kıvamını ayarlayın.Nane  ekleyip servis edin.






   Afiyet olsun...


  


  


Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası



Merhaba hayırlı cumalar olsun tüm arkadaşlarıma ve takipçilerimize,,,,


yine nazlı ve soğuk hava burda,üşüyüp üşümemek arasında tereddütte kalıyoruz,inşallah bu günelr çabuk geçerde bahar bir an önce saklandığı yerden çıkar diye ümid ediyorum :)






Bu çorbamın başka bir adı varmı bilmiyorum ama ben bunu ilk önce hazır çorba olarak gördüm hata marketten alıp yaptım bir iki kez,fakat sonra kendim yapmaya başladım daha bereketli oldu ve çocuklarda sevdiler,onlar sevince sorun yok zaten :)






Yapılışı gayet kolay,ilk önce 1 su bardağı kadar yeşil mercimeği haşlayıp süzüyorum,sonra bir tencerede sıvıyağ da bir yemek kaşığı unu kavutturup tavuk suyu koyuyorum yoksa normal suda olabilir,,,


suyum kaynayınca içine mercimeği atıp biraz tıngırdatıyorum :) Sonra içine bir avuç kadar erişte atıp biraz daha kaynatıp tuzunu atıyorum,,,bu kadar,,,biraz koyu oldu benimkisi bu sefer ama doyurucu ne yemek ne çorba kıvamında:) isterseniz siz üzerine kırmızı biberli yağ gezdirebilirsiniz,,,ellerime sağlık afiyet olsun...


Çorbamı sevgili NEYRAN'ın "Çorbalarımız" etkinliğine gönderiyorum,arkadaşıma kolaylıklar diliyorum,selamlar,hoş kalınız....Hayırlı cumalarınız olsun....



















eristeli yesil mercimek corbasi 1

Resim biraz aydınlık çıkmış ama ossun,acemi fotoğrafçının işi bu kadar oluyor :)


Ispanak Çorbası




.



TARİFE YORUM YAZ












ispanak corbasi 1

Ispanak Çorbası

Malzemeler :


  • 1 demet ıspanak yaprağı

  • 1 kase yoğurt

  • 3 çorba k. un

  • 1 su b. et suyu

  • 1 çorba k. tereyağı

  • tuz

  • su



    


Hazırlanışı :


1 demet ıspanağı ince olarak kesin.Tencereye sıcak su ve 1 su bardağı et suyunu alın.Birlikte kaynatın.Terbiyesi için 1 kae yoğurt,3 çorba kaşığı unu karıştırın.Tenceredeki sudan 2 kepçe kadar terbiyeye ilave edip karıştırın.Daha sonra terbiyeyi tencereye ilave edin.Terbiyenin üzerine ıspanak yapraklarını ekleyin.Birlikte pişirin.Tavaya tereyağını eritin.Üzerine pulbiber ilave edin.Çorbayı servis tabağın alın.Üzerine eritilmiş tereyağını ilave edip servis edin.


Friday, September 27, 2013

DOMATES ÇORBASI


MALZEMELER


domates corbasi 1


2 Domates (rendele)


2 adet sivribiber


1 yemek kaşığı salça


(domates)
3 yemek kaşığı sıvyağ

5 su bardağı su

1 su bardağı tel şehriye

karabiber, tuz

1 tablet et suyu

Yeterince maydanoz

YAPILIŞI

Öncelikle tenceremize sıvı yağ ve ince doğranmış sivri biberleri 1-2 dakika kavuralım..(Bu şekilde daha lezzetli oluyor) rende domates ve 1 yemek kaşığı dolusu domates salçasını da ilave edelim ve kavuralım..Domatesin çiğ kokusu çıkana kadar ve hafif suyunu çekene kadar kavuralım..

Sonra suyunu ekleyip kaynatalım..Kaynadıktan sonra tel şehriyemizi ve et tabletini ilave edip erişteler pişene kadar kaynatalım..Karabiber ilave edelim ve bir iki taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatalım.. En son ince kıyılmış maydanozu da ekleyip servis edelim..

Çok özel ve güzel bir çorbadır domates çorbası..insanı mutlu eden bir kokusu ve tadı vardır..Sevmeyen yoktur herhalde...Bunu çorbayı herkes kendi usulünce yapar genelde.. İçine tel şehriye yerine arpa şehriye veya pirinç koyarak da pişirilir....Hepsi ayrı lezzette olur..şimdiden yapanların ellerine sağlık..


Afiyetler olsun..:))



domates corbasi 2
Not. Bu çorbayı yaz mevsiminde yaptığımda hiç salça koymuyorum..Domatesleri kabuklarıyla rondodan geçirip kavuruyorum...

YOĞURT ÇORBASI



yo urt corbasi 1


YOĞURT ÇORBASI


MERHABALAR,SELAMLAR,SEVGİLER :)


çok lezzetli,besleyici ve  sıcacık bir çorba içmek isterseniz buyurun tarife :)


1 kase ev yapımı yoğurt ! (yoğurdumuzu evde yapalım)


1,5--2 litre sıcak su,


1 çorba kaşığı kuru nane,


1 adet yumurta,


3 çorba kaşığı un,


az limon suyu


tuz,


1 çorba kaşığı tereyağı,


1 çorba kaşığı zeytinyağı,


pul biber,


karabiber


tencerede tereyağı,zeytinyağı ve kuru nane kısa süre yakmadan kavrulur,üzerine sıcak su konur,


kaynayınca başka bir kapta yoğurt,un,yumurta,limon suyu homojen olacak şekilde karıştırılır,


sıcak su ile karıştırılarak kesilmeden tencereye dökülür,en son tuzu konur


üstüne tereyağı kızdırıp dökülse daha lezzetli olabilir ama biz gerek görmedik sadece pul biber ve nane döktük,afiyetle yedik


ellerine sağlık esra :)


daha önce yayınladığım,yapımı biraz daha farklı ve çook lezzetli diğer 


 YOĞURT ÇORBASI TARİFİM BURADA 






SARI MERCİMEK ÇORBASI



Her mevsimi yaşamamız gerek derim ama kış mevsimini de ''kar'' hariç sevmem ....

Melonkolik bir durum yaratır bende. Canım iş yapmak istemeeeeeez...

Olumsuzluk ruhumu sarar

Kendimi olumsuzluğa teslim etmek istemiyorum

ÇEKİM YASASI kitabını okuyanınız vardır demi??? çok güzel bir yaklaşımdır hayata...Olumlamalar yaparak hayata bağlanmak...Sanırım bugünlerde tekrar okuyacağım :)

Neyse dönelim tarife :) Annem sayesinde tanıştığım bir bakliyat ...

MALZEMELER (2 KİŞİLİK):



sari mercimek corbasi 1


  • 1 çay bardağı sarı mercimek

  • 1 adet küçük boy patates 

  • 1 adet küçük boy havuç

  • 1 adet küçük boy soğan

  • 1 diş sarımsak

  • 1 adet tane karabiber

  • 1 tatlı kaşığı tereyağ

  • 1 çay kaşığı tatlı toz biber

  • tuz



YAPILIŞI:


  1. Sarı mercimeği yıkayıp tencereye alın üzerine minik minik doğradığımız patates havuç sarımsak ve soğanları ilave ediyoruz 

  2. 1 litre kadar kaynamış suyuda üzerine koyup tuzumuzu karabiberimizi koyup kaynamaya bırakıyoruz

  3. yaklaşık 20 dk da sebzeler ve mercimek pişmiş olacaktır ...el blenderı yardmıyla süzme bir çorba haline getiriyoruz

  4. tereyağı ve toz biberide ayrı bir tavada kızdırıp üzerine gezdiriyoruz 

gerçekten çok lezzetlidir tavsiye ederim...

Ne kadar melankolik olsamda gülümseyerek kapatmak istiyorum 

AFİYETLE :)

Erişteli Enginar Çorbası



eristeli enginar corbasi 1






Bu yıl yeterince tüketmediğimiz bir sebze enginar. Küçük bey geçtiğimiz yıllarda severek yediği için hemen hemen her hafta pişerdi. Bu yıl o burun bükünce enginarlara, ben de yanaşmadım pek. Ama yine de arada çorbalara katıp onu kandırmayı başardım. Eeee anne olmak böyle birşey işte. Asla pes etmek yok. Öyle yemezse böyle yer belki deyip illa ki bir yolunu bulmak. İşimiz sürekli yaratıcılık.






Bugün de enignar tezgahının önünden geçerken yine yeni bir deneme yaparım niyetiyle aldım enginarlarımı. Tamamen doğaçlama öyle enfes bir çorba çıktı ki ortaya, küçük adam koca bir tabağı gıkını bile çıkarmadan içti. Bol ekşili sıfır yağlı enginar çorbasını bir de enginarla arası hiç iyi olmayan büyük adam üzerinde deneyeceğim. Akciğer dostu ne de olsa, bol bol yemeli mevsimi de geçmeden kışa stok yapılmalı.






Malzemeler:


2 adet enginar


4 adet domates


2 su bardağı sıcak su


1 adet  limonun suyu


tuz, fesleğen


1 çay bardağı erişte










Yapılışı:


1. Ayıklanıp temizlenen enginarları üzerini geçecek kadar suda ( suya yarım limonun suyunu katın ) haşlayıp blenderdan geçirin.


2. Domatesleri rendeleyip tencerede 3-5 dk kadar pişirin. ( Ben hala geçen yazdan kalan rende domateslerimden kullanıyorum )


3. Enginar püresini bir süzgeçten geçirerek ( eğer enginarınız kılçıklı ise kesinlikle yapmanızda fayda olur ) domates sosuna ekleyin ve pişirmeye devam edin.


4. İçine 2 bardak sıcak suyunu katıp eriştesini de ekleyip 10 dk pişirin.


5.Yarım limonun suyunu, tuzunu ve fesleğeni katıp sıcak olarak servis yapabilirsiniz.


Afiyet olsun














Yoğurt çorbası (Yayla çorbası)


Eskiden benim pek sevmediğim, Alev'in ise bayıldığı bir çorba çeşidiydi yoğurt çorbası. Ama şimdi, yaşın ilerlemesine :) bağlı olarak herhalde, eskisi kadar yemek seçmez oldum. Ekşili tatları yemekte pek sevmem. Ama terbiyeli yapınca bu çorbayı gerçekten güzel oluyor.

yogurt corbasi yayla corbasi 1

Malzemeler :


  • 1 kase yoğurt

  • 1 yumurta

  • 1,5 yemek kaşığı un

  • şehriye

  • tuz

  • 3 su bardağı su

  • kırmızı pul biber

  • tereyağ

  • nane



Önce çorbayı yapacağınız tencerede suyu ısıtıyoruz. Su ısınırken yoğurdu bir kasede pürüzsüz olana dek bir çatalla çırpıyoruz. İçine yumurtayı da kırıp karıştırmaya devam ediyoruz. En son unu da ekleyip karıştırdıktan sonra ısınan sudan kaşık kaşık su alıp yoğurdu ılıtıyoruz. Birer birer eklediğimiz suyla yoğurdu iyice açıp, ılındıktan sonra tencereye boşaltıyoruz. Kaynayınca şehriyesini ekliyoruz. En son tuzunu ve nanesini de koyuyoruz. Servis ederken kızdırdığımız tereyağda pul biberi yakıp çorbanın üstüne döküyoruz. Herkese afiyet olsun.



Vazgeçilmez Lezzet Çorba


vazgecilmez lezzet corba 1

Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.



Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak

yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…

Bir bumads advertorial içeriğidir.

Çeşmi Nigar Çorbası



cesmi nigar corbasi 1


       Çesmi Nigar çorbası ismi ve görselliğiyle çok ilgimi çekti  denemek istedim.  Osmanlıdan günümüze gelen nefis bir çorba tarifi denenmeye değer diyorum..


Çeşmi Nigar çorbası için gereken malzemeler


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek

  • 2 yemek kaşığı margarin

  • 1 adet soğan

  • 2 yemek kaşığı un

  • 5 su bardağısıcak su

  • 1 adet et bulyon

  • 1 adet yumurta sarısı

  • yarım limon suyu

  • 2 su bardağı süt

  • Tuz 

  • Karabiber




cesmi nigar corbasi 2



Çorbanın yapılışı


  • Tencereye margarini koyup yemeklik doğradığımız soğanları iyice kavuralım.

  • Ardından unu ekleyip iyice sararıncaya kadar karıştırarak kavuralım.

  • Mercimeği yıkayıp süzüp ekleyelim.

  • Sonra suyunu ve et bulyonu ekleyip ezilinceye kadar pişirelim.

  • Piştikten sonra süzgeçten yada blendırdan geçirip tekrar ocağa koyalım.

  • Yumurta sarısını limon suyunu ve sütü bir kapta çırpıp, yavaş yavaş çorbamıza ilave edelim.

  • Çorbamızın kesilmemesi için kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirelim.

  • Piştikten sonra üzerine tereyağında kızartılmış pul biber ve kıtır ekmeklerle servis yapalım.

  • Afiyet olsun..



KREMALI MANTAR ÇORBASI



kremali mantar corbasi 1

kremali mantar corbasi 2


Bugüne kadar mantar çorbasını hazır olarak aldıysanız, bu kolay tariften sonra buna gerek kalmayacak..

Tarife geçeyim hemen..Ölçüler yine 4 kişilik ...



Malzemeler;





  • 10-12 adet mantar




  • 1 adet ufak kuru soğan




  • 2 yemek kaşığı margarin




  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ




  • 2 yemek kaşığı (silme) un




  • 1 çay bardağı hazır süt kreması




  • 4 su bardağı sıcak su




  • tuz




Yapılışı;

----Kuru soğanı çok ince rendeleyin.

----Mantarları minik minik doğrayın.

----1 yemek kaşığı sıvıyağda, kuru soğan ve mantarları, birlikte, kısık ateşte yaklaşık 15 dk.soteleyin.

----Diğer tarafta margarini ve unu çorbayı yapacağınız tencereye alın. Yine kısık ateşte sürekli karıştırarak, unu 7-8 dk. kavurun. 4 su bardağı sıcak suyu, karıştırmaya devam ederek tencereye, unlu karışıma ekleyin 1-2 dk daha hızlı hızlı karıştırın.

----Kaynamaya başladıktan sonra 1 çay bardağı hazır süt kremasını ve mantarlı soğanlı karışımı ekleyin. 5 dk.kaynatın. Tuzunu ekleyin ve ocaktan alın.

----Üzerini mantarla süsleyebilirsiniz



KABAKLI MERCİMEK ÇORBASI



kabakli mercimek corbasi 1






Cocuklariniza kabak yediremiyosaniz,evde kabak tuketilmiyorsa ,mercimek corbanin icine kabak koydugunuz zaman cocugunuz corbadan vitaminini almis olur,icinde kabak hic belli olmuyor.

Bu guzel kabakli mercimek corbami Sevgili  Narince 'nin duzenledigi kabak tadinda etkinligine gonderiyorum.



Kullanılan Malzemeler:

1 su bardagi mercimek

1 veya 2 kabak (tercihe bagli)

biraz siviyag

1 tane sogan

kuru nane ,tuz

istege bagli salca

uzeri icin biraz tereyag




Tarifin Hazırlanışı:

Bir tencereye sivi yagi ,kuru nane ve dogranmis sogani koyup kizartiyoruz,istege gore gore az salca koyuyoruz,kucuk kup dogradigimiz kabaklari atip kavuruyoruz, en son mercimekleri koyup tuzunu ayarlayip goz karari su ekleyip pisiriyoruz,mercimekler iyice pisince ocaktan alip varsa rondodan geciriyoruz, yoksa suzgecten gecirip ,uzerine tereyag kizdirip servis yapiyoruz.

AFIYET OLSUN...


kabakli mercimek corbasi 2


YAYLA ÇORBASI



yayla corbasi 1

2 BARDAK PİRİNÇ ÜZERİNİ EPEYİ GEÇECEK KADAR SUDA PİŞİRİLİR.

AYRI BİR KAPTA :

1 YUMURTA

2 BARDAK YOĞURT

1 BARDAK SÜT

ÇORBADAN 3 KEPÇE DE EKLENEREK ÇIRPILIR.

BU KARIŞIM PİŞEN PİRİNÇLERE EKLENİR 1 TAŞIM KAYNATILIR.ÜZERİNE T.YAĞ VE NANE YAKILIR.

AFİYET ŞİFA OLSUNNNNNNN


KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI



kirmizi mercimek corbasi 1
MALZEMELER:


  • 1 bardak kırmızı mercimek

  • 6-7 bardak su (et suyu veya 1 paket bulyon)

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ veya 2 yemek kaşığı tereyağ

  • 1 orta boy soğan

  • 1 orta boy patates

  • 1 orta boy havuç

  • 3-4 diş sarımsak

  • 1 çay kaşığı köri (istenirse)

  • Tuz

YAPILIŞI:


  1. Düdüklü tencereye su konulur ve  ocağın altı açılır.

  2. Soğan, patates , sarımsak ve  havuç blendırda iri parçalanır veya küçük küçük doğranır tencereye alınır. Mercimek yıkanır, süzülür ve tencereye ilave edilir.

  3. Zeytinyağı, köri ve tuz ilave edilirek karıştırılır. 

  4. Malzemeler kaynayıp köpüğü sönünce kapak kapatılır 20 dk pişirilir.

  5. Piştikten sonra blendırdan geçirilir. ( Tel süzgeçten de geçirebilirsiniz) Servis tenceresine alınır.

Tabaklara servis yaptıktan sonra arzu eden nane, karabiber, pul biber ve kimyon karışımından elde edilen baharatı çorbanın üzerine ekebilir.Çorbamıza limon sıkmayı unutmayalım.:)

KISA NOT: Çorbanızın kıvamı az olursa,  iki yemek kaşığı unu kavurun çorbanıza ekleyin bir iki dakika kaynatın. Pütürlerini gidermek için blendırdan geçirin.

Süzme Mercimek Çorbası


suzme mercimek corbasi 1


Güzel bir haftadan hepinize sevgiler selamlar blogcanlarım izleyenlerim.Bu gün okulllar açıldı


okula giden çocuklarımıza Allah zihin açıklığı versin ,bol başarılı bir yıl olsun cümlemize:)


Süzme mercimek çorbasını çoğu zaman böyle hazırlıyorum :)damakta değişik bir lezzet bırakıyor ,bu çorbayı yiyen dostlarda onay verdi:)uzun zamandır yayımlanmayı bekliyordu.


Çok pratik çorbanın yapımına geçmeden, sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmenizi diliyorum..


Malzemeler:


1 su bardağı kırmızı mercimek


5-6 su bardağı su


1 yemek kaşığı tereyağ


1 yemek kaşığı un


tuz,karabiber,pul biber


Hazırlanması:


Mercimeği yıkadıktan sonra suyu ile birlikte pişmeye bırakın,kısık ateşte mercimek iyice pişsin


suyunu çekmişse su ilave edin.(su ilave ederken azar azar olmalı 1 su bardağını boşaltmak yerine yarım su bardağı ile başlanmalı :)suyunuzda sıcak olmalı)


Mercimek iyice pişerken ,siz başka bir tencerede un ve yağı kısık ateşte yakmadan kavurun.


Ateşten alıp tel ile karıştırarak 1 su bardağı soğuk suyu azar azar ilave ederek yedirin.Daha sonra pişen mercimeği de ilave edin karıştırın.Blenderden geçirin tuz ve baharatlarla tatlandırın servise hazırdır afiyet olsun.


NOT:


Pişen mercimeği süzgeçten geçirip kavurduğunuz unlu karışıma ilave edebilirsiniz


veya zaman kaybememek için benim hazırladığım şekilde yapabilirsiniz.


çorbaya çok az süt veya krema ilave edilebilir.


üzerine yağda yakılmış pul biber olur sanıyorum denemedim:) içinde yeterince yağ olması sebebiyle çok yağlı olur diye düşünüyorum.


Namaz Çorbası Tarifi




Çorba Tarifleri,


{[['namaz corbasi tarifi 1']]}






namaz corbasi tarifi 2

Malzemeler:






  • 2 su bardağı dövme buğday





  • 1 su bardağı nohut





  • 500 gr kuzu gerdan





  • 1 yemek kaşığı tereyağı





  • Kimyon





  • Karabiber





  • Tuz





  • 1 adet soğan



Namaz Çorbası Tarifi:

1-Bir gece önceden dövme buğday 2 litre su ile ıslatılır ertesi günü ocağa konulur.

2- Gerdanlar içine ilave edilir ve kısık ateşte kaynamaya başlar. Gerdan, kemiklerinden ayrılana kadar pişirilir.

3- Suyu eksildikçe kaynar su ilave edilir.

4 -Pelte kıvamına gelince tereyağında kızdırılan baharatlar üzerine dökülür, baharatları ve tuzu ayarlanıp servis edilir.

Kaynak: Yemektariflerim.com




Bu tarifi paylaşın :




Thursday, September 26, 2013

Mercimek Çorbası



mercimek corbasi 1


Özellikle soğuk kış günlerinde sıcacık bir çorbayla yemeğe başlamak gibisi yoktur. Mercimek çorbası da Türk mutfağının vazgeçilmez klasiklerinden biri... Sevmeyeni görmedim. Bu tarifin benzerleri "Sebzeli Mercimek Çorbası" olarak geçiyor, ama ben patates ve havuçsuz mercimek çorbası düşünemiyorum. O yüzden bu benim sebzeli değil klasik çorba tarifim :)






Malzemeler:




  • 1 su bardağı kırmızı mercimek




  • 1 adet patates




  • 1 adet havuç




  • 1 adet soğan




  • 1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı)




  • 1 adet bulyon/tavuk suyu




  • Tuz, karabiber, kimyon, nane...




  • Su




  • 1/2 çorba kaşığı tereyağ




  • 1 tatlı kaşığı un










mercimek corbasi 2






Yapılışı:




  • Mercimek, yıkanır, süzülüp tencereye alınır.


  • Üzerine soyulup irice doğranmış patates, havuç, soğan ve sarımsak eklenir.

  • Üzerini geçecek kadar su ekleyerek pişmeye bırakılır. (ben düdüklüde ses çıktıktan sonra orta ateşte 15 dakika tutuyorum)

  • Blender yardımıyla karışım pürüzsüz hale getirilir.

  • Bir tencerede tereyağ ve un kavrulur, süzülmüş çorbaya eklenir, karıştırılır.

  • Kıvamı koyu ise kaynamış su eklenir.

  • Bulyon, tuz ve istenen baharatlar katılır. (ben kimyonu mercimeğe çok yakıştırdığım için, naneyi de her çorbada sevdiğim için onları da ekliyorum)

  • Kısık ateşte 10-15 dakika daha pişiririn (ara sıra karıştırın çok çabuk dibine tutar), çorbamız servise hazır.



Not:


  • Bazı tariflerde blendırdan geçtikten ya da süzdükten sonra tekrar pişirilmiyor ama çorbanına özleşmesi dolayısıyla daha lezzetli hale gelmesi için bu gerekli)

  • Patates çorbaya gerekli kıvamı sağladığı için un koymayabilirsiniz, bu tarifteki un miktarı zaten çok az, kıvamdan çok kavrulmuş unun kokusu için ekliyoruz. 



Kabaklı Brokoli Çorbası





kabakli brokoli corbasi 1


           Kabaklı brokoli çorbası, aynı gün yaptığım kabak dolmasının içlerini atmaya kıyamamam sonucu ortaya çıktı. Bu iki sebze birbirine çok yakıştı. Daha önce de kabak sıyırma yemeğini yaparken, kabak içlerine kıyamayıp, başka bir kabak yemeği daha yapmıştım. Buradan  bakabilirsiniz.

          Kış mevsimi geldiğine göre, tenceremizde, sıcacık çorbaların pişme vakti de gelmiş demektir. Özellikle kış mevsimi bana, çorba mevsimi gibi gelir. Kuzular okuldan geldiklerinde, onların içini ısıtacak en mükemmel yemektir çorba.

          Brokoli çorbası, çok lezzetli ve yararlı bir çorba oluyor. Tabii ki kremalı yapılmamışsa. Sütle hem daha hafif hem daha sağlıklı oluyor, kremaya hiç hacet yok yani.

          Şahsen bizler tarafından sevildi brokoli çorbası. Şimdi sıra sizlerde. Haydi kalın sağlıcakla...

Malzemeler:


  • 1 küçük brokoli (500 gram kadar)

  • 1 adet kuru soğan

  • 1 su bardağı ılık su

  • 2 su bardağı et yada tavuk suyu

  • 1 tane küçük kabak (yada dolmalardan artan kabak içi)

  • 1 su bardağı süt

  • 1 yada 1,5 kaşık un

  • 1 kaşık sıvıyağ

  • tuz




kabakli brokoli corbasi 2


Yapılışı:



  1. Temizlenmiş kabak ve brokolilerin  üzerine 1 bardak su, tuz ve et suyunu koyup, kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.

  2. Robotta iyice çekiyoruz. Püre haline geliyor.

  3. Tencerenin dibine, biraz sıvıyağ katıp, unu  kavuruyoruz. Üzerine brokoli püresini ve 1/2 kadar su ekliyoruz (koyu kıvamlı isterseniz eklemeyebilirsiniz size kalmış yani) ekleyip,  kaynatıyoruz.

  4. En son süt ve baharat ekliyoruz. Çok az daha pişirip, ocaktan alıyoruz. Limonla tüketiyoruz. Afiyet Olsun...







çorbaların efendisi: tarhana



corbalarin efendisi tarhana 1


Çorba tarihinin başlangıcı, asırlara dayanan lezzet.. Anadolunun baş tacı.. Her yörenin kendine has tarhana tarifi vardır ama benim tek geçtiğim tarhana Cide'nindir.. Bence onun sırrıda içine konan boydalı (çemenotu) ve tohuma kaçmış dereotu, mis gibi kokar Cide'nin tarhanası yolunuz Kastamonu pazarına düşerse mutlaka Cide tarhanasından alın ve pişirin yada kayınvalidemin tarifiyle bu iki otu alarak mutlaka yapın ve bol bol bu çorbayı yapıp çocuklarınza içirin. Çanakkale'ye bile bu otlar özel siparişle getirtilir ve yoğrulan tarhananın içine konur çünkü lezzeti aroması tadıldığı için bilinir..


corbalarin efendisi tarhana 2


tarhananın içine koyduğumuz boydalı ve tohumlu dereotu






corbalarin efendisi tarhana 3


geçen yaz tüm ayrıntılarıyla not aldığım tarhana hamurunun tarifini kaybetmişim, en kısa zamanda tarifi tekrar alıp buraya ekleyeceğim..


corbalarin efendisi tarhana 4


kıymalı tarhana çorbası


içine bir çok malzeme eklenebilir benim en sevdiğim hali kıymalı olanı, diğerlerini de yapıcaz..






malzemeler


1 çay bardağı tarhana


100 gr kıyma


2 ym kaşığı tereyağ


1 ym kaşığı salça


1,5 lt et suyu yada su


tuz






hazırlanışı


Orta boy tencereye tereyağı alıp eritiyoruz içine kıymayı ilave edip kıymayı kavuruyoruz. Salçayıda ekleyip salça kokusunu verene kadar çeviriyoruz. Üzerine suyu ve tarhanayı koyuyoruz kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Tuzsuz olmaz tabi ağız tadımıza göre tuzu ayarlıyoruz. Dumanı üzerinde servis yapıyoruz..






Çorba ertesi güne kalırsa koyulaşabilir  biraz su takviyesiyle açılır..




not:) Kastamonu pazarı kasımpaşanın üst tarafı sanırım kulaksızda her hafta kuruluyor bilgilerinize..


SOĞUK YAZ ÇORBASI



so uk yaz corbasi 1




Yaz sıcaklarında herkesin en çok tercih ettiği sanıyorum soğuk çorbadır.Bazı yörelere göre içine eklenen malzemeler değişebiliyor.Fakat temelinde buğday ve yoğurt mutlaka var.Çoğunlukla verilen malzemelere ek olarak haşlanmış kuru fasulye ilave ediliyor.Çok bakliyatlı olmasın diye fasulyesiz yapıyorum. Serinletici buz gibi lezzetlimi lezzetli tarifimiz şöyledir:))

MALZEMELER

-250 gr buğday

-100 gr nohut

-1 kg yoğurt

-Taze nane veya kuru nane

-3 bardak su +buz

-Tuz

YAPILIŞI

Nohut ve buğday ayrı ayrı haşlanır.Yoğurt,su, tuz eklenerek yoğun bir çorba kıvamına getirilir.(Suyun ayarına dikkat etmeli ve fazla olmamalıdır.) buzdolabında soğutularak buz eklenir. Üzeri nane ile süslenir veya içine naneyi ilave ederek servise hazır hale getirilir.AFİYET OLSUN:)

Şehriyeli Tavuk Çorbası





sehriyeli tavuk corbasi 1



Bir corba sever olarak bu corbayida gorur gormez sevdim,,En kisa zamanda deneyecegim cok guzel bir tarif....sizde denemediyseniz deneyin eminim cok lezzetli bir corba olacak.. :)

Malzemeler:

Bir kase, tavuk gogsu( haşlanıp didiklenmiş)

5 su bardağı, su

2yemek kasigi yemeklik yag

Yarım cay fincanı, şehriye

3 çorba kaşığı, limon suyu

4 dal maydanoz

1 çay fincanı, tavuk suyu (tavugu hasladiginiz suyu kullana bilirsiniz..)

1 çorba kaşığı, salça, tuz,karabiber.



Yapimi:





Tencereye, yağı ve tavuk etlerini alalım yağ eriyince salçayı ilave edip kavuralım. üzerine su ve tavuk suyunu koyalım kaynamaya bırakalım. Kaynayınca şehriyeleri içine atalım şehriyeler pişene kadar kaynatalım. Son olarak ince doğradığımız, maydanozu tuz ,karabiber ve limon suyunu ekleyelim birkaç dakika sonra ocaktan alalım. Afiyet olsun.




PIRASALI BROKOLİ ÇORBASI



DİYET SINIFIMIZA SEVGİLERİMLE

pirasali brokoli corbasi 1

pirasali brokoli corbasi 2

PIRASALI BROKOLİ ÇORBASI (nUnU mArKa)


-5 dal bebek pırasa veya 3 adet körpe pırasa ,yeşil kısmı atılmayacak

-1 büyük baş brokoli

-2 adet kabak- kabukları soyulmayacak

-1 orta boy soğan

-1 adet sarımsak

-1 çay kş. sızma zeytinyağ

- tuz-taze çekilmiş karabiber- minicik zencefil tozu.

3 sb sıcak su

YAPILIŞI
Düdüklü tencereye Brokoli ve Pırasalar hariç

-TÜM sebzeler ve baharatlar konup, pişirilir. (fissler'de 3 dakika)

- Blendrdan geçirilir,

-İçine halka halka doğranmış pırasalar atılıp ,kapak kapatılıp , 2 dakika pırasa pişirilir ,

- sonra düdüklü tencereden normal servis tencerenize alıp ,çiçek çiçek ayırdığınız brokolinizi atarak bir kaç dakika pişirin ve dağılmadan altını kapatıp, dinlendirin.

- Yoğun olursa sıcak su ile inceltin.

Bu çorba da diğer çorbalar gibi, un- baklagil ve patates içermiyor !!!

Sadece sebzenin kendisi ile yoğunluk kazanıyor Vejeteryanlar da rahatça yapabilir benim verdiğim diyet çorbalarını.

Sadece diyette olmak gerekmiyor, kış boyu direncimizi artıracak olan bu zengin sebze çorbaları, aynı zamanda bir öğününüzüde oluşturabilir.

Mesela benim akşam yemeğimde bu çorba vardı. Emin olun harika !!!

Deneyen dostlardan bilgiler almak, veya öneriler almakda bizi mutlu edecektir.

HEPİNİZE SEVGİLER AFİYETLER OLSUN.


NOT:





Diyette değilseniz, havuç ve prinçde çok yakışıyor !! unda konabilir, ama dokusunu bozmasanız daha faydalı derim !