Saturday, August 31, 2013

Oktay Usta Erişteli Köfteli Çorba




.



TARİFE YORUM YAZ












oktay usta eristeli kofteli corba 1

Oktay Usta Erişteli Köfteli Çorba


Malzemeler :



  • 1 Su B. Erişte


  • 100 Gr. Kıyma


  • 1 Tutam Maydanoz


  • Tuz


  • Karabiber


  • 1 Kase Süzme Yoğurt


  • Su



Üzeri İçin:



  • 1 Çorba K. Tereyağı


  • 1 Çorba K. Salça


  • Nane



Hazırlanışı :

Maydanozları ince bir şekilde doğruyoruz. Kıyma ve maydanozu iyice yoğurup küçük küçük köfteler yapıyoruz. Çorba tenceresinde köfteleri biraz sıvıyağ ile kızartıyoruz. Sıcak su ve eriştileri döküp erişte ve köfteleri pişiriyoruz.

Eriştelerimiz pişmeye yakın süzme yoğurdu biraz su alarak çözüyoruz. Bir kepçede çorbanın suyundan alıp yoğurdu ılıtıyoruz. Tüm yoğurdu çorbaya döküyoruz. Üzeri için, tereyağı, salça ve naneyi pişirip çorbanın üzerine döküyoruz. Oktay Usta'ya bu tarifinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyor ve sizlere de afiyet olsun dileğinde bulunuyoruz.

Yoğurtlu Şehriye Çorbası



yogurtlu sehriye corbasi 1


















Tarifi verirken yağ koymayı unutmuş dediğinizi duyar gibiyim.Ama unutmadım.Bu çorbada yağ kullanmıyorum.İçinde hem yumurta hemde yoğurt olduğu için.Yoğurtlu şehriye çorbası yine benim evde sık sık yaptığım çorbalar arasında.











Malzemeler ;






1 su bardağı tel şehriye


3 yemek kaşığı yoğurt


1 yumurta sarısı


Tuz


5 su bardağı sıcak su


Nane






Yapılışı ;






Tencereye, şehriyeleri koyuyoruz. Üzerine 3 bardak suyumuzu ekleyip, şehriyeler yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz.


Bir kapta, yumurta sarısı, yoğurt ve tuzu karıştırıyoruz.Karıştırdığımız bu karışımın üzerine kalan 2 bardak sıcak suyumuzu da ilave ediyoruz.Sonra bu karışımı kaynamakta olan şehriyelerin üzerine döküyoruz.Üzerine nane ekledikten sonra tencerenin altını kapatıyoruz.






Afiyet olsun...



















Hazır çorbalar üzerine..


Çorba seven bir millet olarak hazır çorbaları da bolca tüketiyoruz. Esasında garip çünkü hazır çorba dediğin o kadar da hazır değil, başında bekleyip karıştırman gerekiyor nitekim içinde un var, topaklanır. Halbuse içinde un olmayan misal bulgurla ya da sadece mercimekle vb yapılan çorbaların başında beklemeye gerek yok. 






Neyse...






Çorbalar hakkında aklımdaki bu değildi ama iyi oldu fark ettiğim:) 






Bu çorba konusunda bir nokta daha var esas onu yazmaya oturdum bilgisayarın başına. Bir çok markanın üzerinde kocaman kocaman  "Koruyucu Katkı Maddesi" içermez yazıyor böyle nal gibi. Onu yazıcam, başlıyorum: 






Eyyyyy Tüketiciiiiii... 






Aklına o çarşaf çarşaf yayınlanmış E-maddeleri listesi geliyor değil mi bu uyarıyı görünce. "Ohh" diyorsun "bu markayı alabilirim çünkülüm o e-maddelerinden yokmuş"






Nanik canım tüketicim afedersin. Koruyucu katkı maddesi yok ama başka katkı maddeleri var. Bal gibi var; bu bi pazarlama şeysi. Oyunu demiyim ama bi pazarlama olayı.






Canım tüketicim, bu e-maddeleri hakkında detayyyylı yazdıydım, koyacağım bloga da bi ara. Kısa yoldan şöyle diyim kanunen kesinlikle yasak değiller. Gıdalara hammadde dışında konulan her türlü yardımcı malzemeye katkı maddesi denir. Yani vitamin de katkı maddesidir, asitliği arttıran limon asidi de. Bak gene gaza gelicem sayfa sayfa yazıcam olmaz. Kısacası kanunen bir sorun yok. Tabi ki dozajında kullanıldıkları sürece...






Amaaaaaaaaaa....






Bir grup insan der ki : Bu katkı maddeleri 50 bilemedin 100 yıldır hayatımızda. Bunların bize ne gibi zararlar getireceği üzerine bir kaç nesillik araştırma henüz yok. Belki zararları ileride ortaya çıkacak, en iyisi kullanmamak.






Tartışma devam ediyor. Seçim tüketicinin sonuçta. 






Bütün bu e-maddesi tantanasıyla tüketici bastırdı da çorbacılar çorbalarını koruyucu madde olmadan da üretebileceklerini buldular. Güzel bi gelişme ama hazır çorba dediğin katkı maddesiz olmaz en basitinden aromasız, mono sodyum glutamatsız olmaz. Yani tabi olur da bu kadar satmaz. En azından şimdilik elimizde bol msgli çorba var. Msg konusunu da bi ara yazıcam inşalla. Bu yaz başlangıcında sıcak sıcka çorba yazdım diye kızmayın aklımda kalacağına blogumda kalsın:)


Bakla Çorbası


bakla corbasi 1


1 Kâse temizlenmiş taze iç bakla



4 Küçük patates



2 Küçük havuç



1 Orta boy soğan



3 Diş sarımsak



1 Su bardağı yoğurt



2 Yemek kaşığı dolusu mısır unu



1 Yumurta



1 Yemek kaşığı margarin, sıvı yağ



Dereotu, tuz, karabiber



Yapılışı: Tencereye baklayı ve yeterince suyu koyup pişmeye bırakın. Sebzeleri temizleyip yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Baklayı 15-20 dakika pişirdikten sonra hazırlanmış sebzeleri tencereye ilave edin. Sebzeleri yumuşayana kadar pişirin ve püre haline getirip soğumaya bırakın. Bir kapta mısır ununu, yumurtayı, yoğurdu karıştırın. Soğuyan çorbaya yoğurtlu karışımı ve karabiberi katıp karıştırın. Margarinle az sıvı yağını eritip çorbayı tencere ilave edin. 1-2 Taşım pişirip sıcak servis yapın.

Taze sarımsak çorbasının tarifi burada





kremalı patates çorbası



kremali patates corbasi 1
uzun zaman olmuş yazmayalı ......araya güneş girmiş tatil girmiş veda lar girmiş ve yazamamışım.....

ramazanı vesile bilmişim ve tekrar burdayım..... hayırlı ramazanlar ......

herkes bu sıcaklarda nasıl oruç tutacağız telaşında ....oruçla aram her zaman iyi oldu .....kısa gün uzun gün hiç farketmedi......umarım güzel bir ramazan geçirirsiniz...... bal ailesi için farklı bir ramazan olacak.....


kremali patates corbasi 2


geçen hafta tatile sivas dan başlayıp gümüşhane giresun samsun la devam ettik 7 çocuklu 2 aile 5 günde dolaştık.... karadeniz her zamanki gibi muhteşemdi.....


tarif ve masa sivaslı arkadaşım havva ya ait bizim için hazırlanmıştı ve herşey çok güzeldi.....


iftar için lezzetli bir çorba.....






malzemeler


4 tane patates (ortaboy)


2 soğan (büyük)


1 paket krema


tercihe göre tavuk suyu etsuyu ve ya bulyon


tuz


üzerine tereyağ ve nane


yapılışı


düdüklüye 3 çorba kaşığı sıvıyağ koyun patates ve soğanları iri iri doğrayın ve yağda kavurun


5 su bard su ve ve etsuyu karışımını ilave edin düdüküyü kapatın kısık ateşte 20 dak pişirin ılıdıktan sonra blendirdan çekin hazır kremayı ilave edin karıştırarak kaynatın servis ederken tereyağda nane yakın ve üzerine ilave edin


not corbanın kıvamına göre su miktarını azaltıp artırabilirsinizkremali patates corbasi 3


tatilde bize eşlik eden beş güzellik=))


HAYIRLI RAMAZANLAR






KREMALI DOMATES ÇORBASI



kremali domates corbasi 1
İftar yemeklerimizin baştacı çorbadır bizim.Çorbasız sadece iftarda degil her zaman sofraya oturmayız.Yaz,kış yani sıcak,soguk farketmiyor bizim için.Ve benim en sevdigim çorba kremalı domates çorbasıdır.Bizimkilerde alıştılar tadına.Hım mis gibi daha dumanı üstünde bir çorba tarifide benden sizlere.Bu arada maggi ramazan için yeni çorbalar çıkarmış ve bir sepet hazırlayıp bizlere göndermiş.Blogum aracılıgıyla maggiye ve yasemin hanıma teşekkür etmek istiyorum.


kremali domates corbasi 2
Bu arada sepetin içinde daha önce de gelen Maggi sofrito yemek harcı sosu da var.Daha önce denemeye fırsatım olmamıştı.Ama dün yaptıgım barbunya yemegine koydum ve bence çok lezzetli oldu.Denemenizi tavsiye ederim yani.


kremali domates corbasi 3
KREMALİ DOMATES ÇORBASI TARİFİ:



  • 1 yemek kaşığı tereyağ


  • 1 yemek kaşığı sıvıyag


  • 3 yemek kaşığı un


  • 2 yemek kaşığı domates salçası


  • tuz


  • kaşar rendesi(çorbanın üstüne)


  • 3 su bardağı kaynar su


  • yarım paket çig krema

Tencereye yağları alıp eritelim.Eriyince unu koyup pembeleştirelim.Sonra domates salçasını ekleyelim.Salça ve unun iyice birbirine karışmasını sağlayalım.Ateşten alıp karıştırmaya devam edelim. Karıştırırken biraz kaynar su ilave edelim.Ve blenderla ezelim.Kalan suyu da azar azar ilave ederek karıştıralım.Çorba kıvamına gelince söndürmeye yakın yarım paket kremayı ilave edelim ve karıştırıp bir taşım daha kaynatalım.Servis yaparken üstüne kaşar rendesi koyalım.

Afiyet olsun.

Kremalı Domates Çorbası



kremali domates corbasi 1
Yazdan kalma bir tarif:))

Malzemeler:

-6 adet olgun domates

-1 çay bardağı süt

-1 çay bardağı krema

-1 çorba kaşığı un

-sıcak su

-tuz

-zeytinyağı

Hazırlanışı:Domatesleri rondodan geçirip süzün...

Tencereye zeytinyağı ve unu koyup un pembeleşene kadar kavurup domatesleri ekleyip 5dk kaynatıp sütü ekleyin...

Kaynayan çorbanın  koyuluğuna göre sıcak su ilave edip kısık ateşte ara ara karıştırarak 2-3 dk daha kaynatıp kremasını ekleyip ocaktan alın ve arzuya göre üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip servis yapın...

Not. Ben kremayı içine değil servis ederken üzerine gezdirdim :)

Afiyet Olsun...


Vazgeçilmez Lezzet Çorba

TAVUK SUYUNA ÇORBA








tavuk suyuna corba 1




Soğuk Havalarda En Güzel Yiyecek Bir Kase Sıcak Çorba Değilmidir?Herkesin tercih edeceği bir alternatiftir çorba...O halde bu tarif çorba severler için gelsin ...Tavuk Suyuna Çorba....Bu deyim bana bir katabı hatırlatıyor...küçük hikayelerle dolu harika bir kitabı ve kitaplar serisini....Buyurun buradan inceleyin isterseniz...

Şimdi benim tavuk suyuna çorba tarifime geçmek istiyorum;



Malzemeler:


-------------


4 su bardağı tavuk suyu


2 su bardağı su


2 temek kaşığı tereyağı


2 yemek kaşığı un


2 yemek kaşığı tel şehriye


1 yumurta sarısı


1/2 limon suyu


1 kase yoğurt


didklenmiş tavuk eti


üzeri için;


1 yemek kaşığı tereyağı


1 tatlı kaşığı pul biber


arzuya göre nane


Yapılışı:

----------


Tereyağında un kavrulur ve üzerine soğuk su ve tavuk suyu ilave edilerek özdeşleştirilir...Kaynamaya başlayınca tel şehriye atılır ...diğer tarafta yoğurt,yumurta sarısı ile iyice çırpılır,içine yarım limon sıkılır...çorbaya ilave edilerek kesilmemesi için sürekli karıştırılır....kaynamaya başladığında ocaktan alınır...tereyağında pul biber kızdırılır,kaseye konan çorbanın üzerine bir yemek kaşığı gezdirilerek servis yapılır....AFİYET OLSUN!!!




*Hergün çorba yaparız,yeriz ama daha önce hiç araştırmamıştım acaba çorbayı kim icat etmiş,nasıl ortaya çıkmış diye....Biraz göz attım ve sizlerle paylaşayım istedim....

Çorbanın Anadolu kültüründe ve Türklerde folklorik önemi çok büyük. Batıda sadece iştah açıcı olarak tüketilen çorba, bizim kültürümüzde yemek olarak yer alıyor. Sofranın temsilcisi ve yöneticisi olan bir yemek... Çorba, Kafkaslar, Ortadoğu, Orta Asya, Balkanlar ve Anadolu'da küçük telâffuz farklılıklarıyla isimlendirilmiş. 'Şorpa', 'Çorba', 'Ciorba', 'Şorpo', 'Şulpa' ve hatta 'Hurpa' olarak biliniyor. Çorba, Farsça 'Şurba' kökünden geliyor. Tuzlu demek olan 'Şur' ile aş demek olan 'Ba' nın birleşmesinden oluşuyor. Çorbalar mide öz suyunu artırdıkları ve doyurucu oldukları için beslenme uzmanlarınca tavsiye edilen yiyecekler arasında yer alıyor. Ayrıca besleyiciliği malzemelere göre değişiyor. Çorba, teorik olarak sebze, et ve balık gibi yiyeceklerin sıvı içinde pişmesine deniyor. Örneğin, Fransızlar için çorba yemeğin başında sunulan sıvılaştırılmış iştah açıcı yemek. Hatta Fransa'da genel olarak bir dilim ekmeğin üzerine dökülen bol sulu yemek anlamına geliyor. Türk kültüründe çorba Çorba, Anadolu ve Türk kültürünün önemli yemeklerinden biri. Öyle ki, sabahtan sabaha uzanan zaman diliminde farklı amaçlarda tüketilebiliyor. Kahvaltı ile başlayan çorba serüveni, akşam içkiyi fazla kaçıranların, şafağın henüz sökmeye başladığı saatlerde ayılmak için başvurduğu vazgeçilmez çare oluyor. Hatta batıda çorba üzerine uzmanlaşmış lokantalar bulunmazken, bizde sadece çorba satan lokantalar fakirinden zenginine hizmet sunuyor. Anadoluda kışlık hazırlıkların önemli bir parçası olan çorba karışımları üretilmeye devam ediyor. Çorba Türkler için o kadar önemli ki, her çorbanın üzerine ayrı ayrı rahiyalar yakılıyor ve bunun adına da çorba yüzlüğü deniyor. Bu sayede çorba gövde kazanıyor. At sırtında göçebe hayatı yaşayan Türklerin zengin bir mutfak kültürü oluşturmalarının mümkün olmadığı biliniyor. Sütten yoğurt üretmenin ve içinde yoğurdun önemli payı olduğu sofraların vazgeçilmez çorbası tarhananın, bir göçebe Türk buluşu olduğu kanısı da yaygın. Ancak Anadolu'ya yerleşmeye başlayınca, her türlü meyve ve sebze yetiştirmeye elverişli topraklar, çorba kültürünün de gelişmesini sağlıyor.



Osmanlı'nın rolü Çin ve Fransız mutfaklarıyla birlikte, dünyanın en büyük üç mutfağından biri olan Osmanlı mutfağında çok sayıda ulusal mutfak ve bu mutfaklara ait zengin çorba çeşitleri bulunuyor. Bu, Osmanlı'nın çok uluslu yapısından kaynaklanıyor ve 'yöresel' sınırlarını aşıyor. Osmanlı'da zengin çeşitli yöresel mutfaklar ve çorbalar, bütün bu yemekleri alıp yeniden değerlendiren merkezi yapı sayesinde çeşitlenmiş. Özellikle sarayın aşçıları başta çorbalar olmak üzere yeni ve değişik yemekler icat edip sunmakla yükümlüymüş. Yemek yemenin kendi başına bir zevk haline gelmesi, böylece pişirme yöntemlerinin de incelerek gelişmesi ve çeşitlerinin artması gibi gelişmelerin, Osmanlı'da ve sarayda asıl 18. yüzyılın ilk yıllarında başladığı tahmin ediliyor. Dolayısıyla çorbalar da bu gelişmelerden payına düşeni alıyor. İlk batılılaşma girişimleri tarihçilerin daha sonraları 'Lale Devri' adını taktığı bu dönemde başlıyor ve bu etkilenmeler Avrupa'da çorbalara yönelik gelişmelerin takip edilmesine de neden oluyor. Osmanlı tarihinin, birçok alanda en parlak dönemi olan Kanuni zamanında yapılan görkemli, gösterişli ziyafetlerde ve kutlamalarda da çorba, saray sofralarrında yemek dizisini başlatan en önemli yiyecek oluyor, Çorba hala yemek dizisini başlatan en önemli yiyecek. Hatta yemeğin temsilcisi ve yöneticisi. Çünkü sofradaki misafirleri etki altında bırakacağı gibi, sonradan servis edilecek yemeklerin de tercümanı oluyor.


*Gerçekten mükemmel bir çorba kültürüne sahip olduğumuz için çok şanslıyız değil mi?


*Çorbasız bir menü düşünülemez bizim için...


Şen ve Esen Kalın Sevgili İzleyenlerim!!!




Friday, August 30, 2013

EZOGELİN ÇORBASI


ezogelin corbasi 1

BU ÇORBANINDA ÇOK ÇEŞİTLİ VE ASLINDA BİRBİRİNE YAKIN TARİFİ VAR. AMA BEN KENDİ YAPTIĞIM PRATİK TARİFİ YAZIYORUM...

MALZEMELER:

1 SU BARD KIRMIZI MERCİMEK

1 KÜÇÜK PATATES

1 KÜÇÜK SOĞAN

1 KÜÇÜK HAVUÇ

YARIM ÇAY BARD BULGUR

2 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ

1 YEMEK KAŞIĞI SIVI YAĞ

1 YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI

YARIM YEMEK KAŞIĞI BİBER SALÇASI

TUZ,KIRMIZI TOZ BİBER, KARABİBER, BOL NANE

MERCİMEKLER AYIKLANIR. YIKANIR TENCEREYE ALINIR. İÇİNE SOĞAN, PATATES, HAVUÇ İNCE DOĞRANIR VEYA RENDELENİR. BULGURDA YIKANIP İLAVE EDİLİR. 4-5 PARMAK ÜSTÜNE ÇIKINCAYA KADAR SU İLAVE EDİLİR. KAYNAMAYA BIRAKILIR. KAYNATIP İYİCE PİŞİRİLİR. PİŞEN MALZEMELER BLENDER DAN (VEYA KEVGİR)GEÇİRİLİR. BİR TAVAYA YAĞLAR SALÇALAR VE BAHARATLAR ALINIR. KAVRULUR. TENCEREDEKİ ÇORBAYA İLAVE EDİLİR. İKİ FIKIR KARIŞTIRARAK KAYNATILIR. ÇORBAMIZ SERVİSE HAZIR. AFİYET OLSUN...

NOT: ÇORBANIZ KOYU KIVAMLI OLDUYSA SON KAYNAMA AŞAMASINDA SICAK SU İLAVE EDİP İSTEDİĞİNİZ KIVAMA GETİRİP KAYNATABİLİRSİNİZ.

KUSKUSLU DOMATES ÇORBASI


kuskuslu domates corbasi 1 Herkese iyi akşamlar sevgili dostlar,


Bugün akşamüstü saat dört buçuk sıraları arkadaşlar evdeydim. Tam oturdum ki birden dürtüldüğümü hissettim. Neler oluyor dedim, birkaç saniye sonra ev gıcırdamaya ve lambalar sallanmaya başladı. Aman Allahım deprem oluyordu ve yalnızdım. Aklımdan birkaç saniye içinde geçmeyen kalmadı.



Ya ev yıkılır da altında kalırsam, yavrum artık bensiz kalırsa daha neler neler... Titremeye başladım ve bir hışımla kendimi dışarı attım. Ben dışardayken eşim geldi. Gerçekten 6.3 şiddetinde Akdeniz'de deprem olmuş ve etkilendik tabi. Ama benim yaşadığım ilk deprem tecrübesiydi ve bu kadarı bile fazlasıyla yetti.



Düşünsenize arkadaşlar Japonya'daki insanlar 9 şiddetinde bir depremde neler yaşadılar neler hissettiler o anda. Üstelik bir de en fenası tsunamiyi gördüler. Yüce Rabbim tüm insanlığı böyle felaketlerden korusun, gerçekten korkunç.



Neyse geçmiş olsun diyelim ve tarifimize geçelim. Elimdeki çorba tarifleri o kadar çok birikti ki bazılarını nasıl yaptığımı dahi unuttum. Çünkü çorbalarımı genelde doğaçlama yaparım ve o anda aklıma ne gelirse eklerim. Bu da onlardan biri, buyrun paylaşalım:





Malzemeler:





3 adet domates (veya 1 kase domates püresi)



1 adet soğan, 3 diş sarımsak



1 adet havuç



1 su bardağı haşlanmış kuskus (ben akşamdan kalan kuskusu ekledim. Pilavınız kalmış olabilir böyle değerlendirebilirsiniz)



2 kaşık salça



2 kaşık tepeleme un



1 kaşık tereyağ



1 bardak yağlı süt (krema yerine )



tavuk suyu veya su



tuz, 2 defne yaprağı, tane karabiber





Yapılışı:





Önce arkadaşlar sebzeleri domatesler dahil rendeleyin. Tencereye tereyağını alın ve sebzeleri üzerine ekleyip kavurmaya başlayın.



Sonra unu ekleyip birkaç dakika çevirin ve salçayı ekleyin, biraz daha kavurup suyunu verin.



Defne yapraklarını, tane karabiberi de ekleyin. İçindeki sebzeler iyice yumuşayınca ocağı kapatın, defne yapraklarını çıkarın ve çorbayı blendırdan geçirin. Tekrar ocağı açın, haşlanmış kuskusu ve sütü ekleyin, biraz daha kaynatın. En son tuzunu ilave edin, tadını ayarlayın.



Servis ederken üzerine maydonoz ekleyebilirsiniz. Çok lezzetli bir çorba arkadaşlar. Soframızdan çorba eksik olmaz diyen arkadaşlarıma öneriyorum kesinlikle, sevgiler, iyi hafta sonları sevgili arkadaşlarım.



Allah hepimize sağlık, hoşluk, huzur versin. Tüm felaketlerden korusun İnşallah...


Düğün çorbası



dugun corbasi 1





1-2 gündür kırıklığım vardı..Bugün bol bol dinlendim..İstirahat etmek iyi geldi,şu anda kendimi daha iyi hissediyorum..Bu arada,eşimden gece oturmalarıma kısıtlama geldi:))Haftada en az iki gün erken yatmam gerekiyormuş,yoksa halsiz kalıyormuşum..Haklı aslında,blog çalışmalarımı çocuklar uyuduktan sonra yaptığım için gece yarısına sarkıyor genelde..Bundan sonra eşimi dinleyeceğim:))Yoksa hastalık kapıda ..

Bugün çoook lezzetli bir çorba tarifim var..Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak mis gibi bir çorba..Tarifi için devamını okumanız yeterli..



      Malzemeler



  • 100 gr.kuzu eti ya da 1 adet kuzu gerdan

  • 2 yemek kaşığı tereyağ

  • 1 yemek kaşığı tepeleme un

  • Yarım limon

  • 1 yumurta sarısı

  • 2-2.5 çay kaşığı tuz

  • Çay kaşığı ucuyla karabiber

  • 1 çay kaşığı pul biber

  • 5 Klasik su bardağı et suyu (çorba için kullanılacak)

Yapılışı

Önce etimizi suyla birlikte tencereye koyalım (tercihen düdüklü)yenebilecek kıvama gelene kadar haşlayalım.Etlerimizi tavla zarı büyüklüğünde doğrayalım..Ayrı bir tencerede,1 yemek kaşık tereyağında unumuzu çevirelim kokusu çıkana kadar..Haşladığımız etin suyundan 5 su bardağını,yavaş yavaş unumuzun üzerine ilave edelim..Çırpma teliyle çırparsak pürüzsüz olur.Kaynamaya başlayınca,altını kısalım ve etlerimizi ilave edelim..Bir kasede yumurta sarısı ve sıkılmış yarım limon suyunu çırpalım .Çorbamızdan 1 kepçe alıp sosumuzu ılıtalım ve karıştırarak çorbamıza ilave edelim..Tuzunu ve karabiberini katıp altını kapatalım.

Cezvede kalan 1 kaşık tereyağını eritip,pulbiberi fazla yakmadan çevirip çorbamıza ilave edelim servis yapalım.

Afiyet olsun..

Vazgeçilmez Lezzet Çorba


Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak

yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…

vazgecilmez lezzet corba 1

Bir bumads advertorial içeriğidir.



Bir Corbanin Dusundurdukleri



bir corbanin dusundurdukleri 1




Havalar o kadar sogudu ki galiba corba yapma zamani geldi. Normalde yaz kis corba yapan bir insan degilim, corba yapabilmem icin ilk sart havalarin sogumus olmasi gerekiyor. Pencereden disari baktigimda, agaclarin bir o yana bir bu yana savrulmasi, havanin iyice sogudugunu gosteriyor bana.

Konudan konuya atlamak belki ama universite yillarinda cok yakin arkadasim vardi, sonra kardes gibi olduk, hala da oyleyiz. Sinav doneminde birlikte ders calisabilmemiz icin resmen onlara yerlesirdim. Ailesi ile birlikte yasardi ve ailesi resmen ailem oldu. Annesinin yaptigi bir tarhana corbasi vardi ki...Ankara'nin soguk gecelerinin vazgecilmezi idi. Bazen ders molasiydi bizim icin, bazen de icindeki acisiyla, fazlasiyla ic isitan...

Hey gidi gunler demek kotu bir sey olsa da....Boyle soguk gunlerde Hanife Teyze'nin corbasini ictigimiz, nese ile guldugumuz, bazen uzuldugumuz ama her aninda samimiyeti hissettigim gunleri ozluyorum.

Bu soguk hava galiba beni carpti:)

fotokaynak bir corbanin dusundurdukleri 2

BALKABAĞI ÇORBASI





balkaba i corbasi 1


balkaba i corbasi 2



Kızım iki yıl önce Almanya'ya gittiğinde içmiş bu çorbayı..Geldiğinden beri de isteyip duruyordu ama ben nasıl yapıldığını bilmediğim için yapamamıştım. Nette de çok tarif vardı ama hepsi birbirinden farklı idi..Ben de bugün yarın denerim derken, ha buydu yok öbürüydü derken zaman geçti. Bugün pazardan kabağı aldım eve gelip araştırmamı yaptım ve çorba misler gibi oldu..O zaman bir kızdım kendime niye bunu şimdiye kadar denemedim diye...!!


Gerçekten denemenizi öneririm..Oğlum hariç (ki o bir "sebze sevmez"dir!) hepimiz çok beğendik...Kızımın sözylediğine göre aynıymış tadı ama "o biraz daha yoğun kıvamlıydı" dedi.


bir dahaki sefere bu ayrıntıya dikkat edeceğim..



BALKABAĞI ÇORBASI


Malzemeler:



  • 1/2 kg kuşbaşı doğranmış balkabağı

  • 1 adet yemeklik doğranmış soğan

  • 1 adet minik doğranmış havuç

  • 1 adet minik doğranmış patates

  • 2 diş sarımsak

  • 3 kaşık zeytinyağı

  • 7-8 bardak tavuk suyu(tablet kullanmıyorum artık)

  • tuz , kimyon,

  • Süt kreması



BALKABAĞI ÇORBASI nın yapılışı:




  1. Soğan ,sarımsak,patates ve havucu yağda beş dakika soteleyelim

  2. Kabakları ekleyelim , 7-8 dakika daha karıştırarak kavuralım

  3. Tavuk suyu,tuz ve baharatları da ekleyip 30-35 dakika kızık ateşte  pişirelim.

  4. Pişince el blenderi ile çırpalım

  5. Süt kremasını ekleyip karıştıralım(miktarı size kalmış ben miniklerden yarım kutu ekledim)

  6. Servis yaparken dilerseniz pul biberle dilerseniz küp doğranıp kızartılmış ekmeklerle servis yapabilirsiniz..




Afiyet olsun




NOT: ****Kabak hafif tatlımsı bir bitki olduğundan tuz oranını kontrol etmenizi öneririm..

           ****Eğer düdüklü tencereniz varsa krema hariç tüm malzemeleri yeterli suyu ile çiğden koyup                          pişirin ve el blenderi ile çırpıp kremasını ekleyin..





TERBİYELİ KAVRULMUŞ ŞEHRİYE ÇORBASI












terbiyeli kavrulmus sehriye corbasi 1

TERBİYELİ KAVRULMUŞ ŞEHRİYE ÇORBASI




Herkese merhabalar,hayırlı cumalar.

  Öncelikle geç olsa da tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü en içten duygularımla kutluyorum.

aslında diğer sosyal paylaşım ağlarımın hepsinde paylaştım ama bir türlü bloguma post atamadım,gerçi bir gün değil her gün kutlanması gereken günlerden biridir oda ayrı.

bugün Yağız'ım içinde ilk öğretmenler günüydü,ama bazı aksiliklerden dolayı ben malesef gidemedim,neyse ki sınıf annemiz hediyemiz ulaştırdı hepimizin adına,oğlumdan bir öpücük almış öğretmeni daha ne olsun::)

                                          ''bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum ''

demiş HZ. ALİ ,daha bunun üzerine zaten söylenecek söz bırakmamış,diyorum ve çorbama geçiyorum..

  İşte her gün yesem bıkmayacağım bir çorba tarifiyle karşınızdayım.terbiyesiz çorbalardan çok terbiyeli olanları daha çok seviyorum:)

  Bu çorbanın en önemli farkları şehriyeli haşlayarak değil kavurarak yaptım ve birde sosu,aslında sosu sadece süslemek için yapmıştım fakat fotoğrafını çektikten sonra soslu bir şekilde yeyince inanamadım,çünkü bu sosun bu çorbaya bu kadar yakışacağını düşünmüyordum.fakat müthiş bir lezzet çıktı ortaya.denemenizi tavsiye ederek tarife geçiyorum...













terbiyeli kavrulmus sehriye corbasi 2

TERBİYELİ KAVRULMUŞ ŞEHRİYE ÇORBASI


  Diğer çorba tariflerine BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

1 yemek kaşığı dolu dolu tereyağ

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1,5 çay bardağı tel şehriye(orta boy çay bardağı)

3-4 bardak kaynar su(mutlaka kaynar olmalı)

3 bardak tavuk suyu(yoksa onun yerine kaynar suda kullanabilirsiniz ve dilerseniz bulyon ekleyebilirsiniz,tercihinize kalmış)

tuz

tane karabiber

terbiyesi için:

3 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı tepeleme un

1 yumurtanın sarısı

sos için:

2 çay kaşığı pul biber

2 çay kaşığı kuru nane

1-2 yemek kaşığı sıvı yağ











terbiyeli kavrulmus sehriye corbasi 3

TERBİYELİ KAVRULMUŞ ŞEHRİYE ÇORBASI


HAZIRLANIŞI

  Öncelikle kaynar suyumuzu hazır edelim.diğer tarafta tencereye yağlarımızı alıp ısıtalım ve tel şehriyeleri de ekleyip iyice kavuralım.sıcak suyumuzu varsa tavuk suyunu da ekledikten sonra (bence toplam 6 bardakla

başlayın koyu olursa tekrar su ilave etme şansımız var nasılsa.suyumuzu da ekledikten sonra kısık ateşte şehriyeler yumuşayana kadar pişmeye bırakalım.derin bir kasede terbiyemiz için,yoğurt,un,yumurta sarısı ve biraz inceltmek için yoğurt suyu yada normal suyu da ekleyip topak kalmayacak şekilde iyice çırpıp,pişen çorbadan kaşık kaşık ilave edip karıştıralım.bu işlemi terbiye ılıyana kadar devam edelim ve yavaş yavaş çorbamıza ekleyelim ve kaynayana kadar sürekli karıştıralım.bu aşamada sonra tencerenin kapağını kapatmayalım ki çorbamız kesilmesin.terbiyeyle birlikte kaynayıp pişince tuz ve baharatlarını da ekleyip ocağın altını kapatalım.

  Küçük bir cezvede sıvı yağı kızdırıp nane ve pul biberi yakalım.Ardından kaselere aldığımız çorbamızın üzerine bu sostan döküp sıcak olarak servis edebiliriz.

AFİYET OLSUN...


                                                     Twitter :    Reyhan Ksc

                                                     instagram :  reyhanksc

                                                     facebook:   anne eli gibi

Balık Çorbası



balik corbasi 1






yap yap ye, yap yap ye..

pür lezzet, ağızlara layık..


iskorpit balığı çorbası

içinde ne mi var? bildik şeyler

iskorpit balık eti, patates, havuç, sarımsak, maydanoz

ve çeşitli baharatlar








erişteli köfte çorbası


eristeli kofte corbasi 1

Evde hazırladığım erişteyi, makarna ve çorbalarda çok sık kullanıyorum. Erişte tarifini de veriyorum; yapımı kolay. Zamanınız varsa, yapın derim. Çorba, Erzincan yöresine ait. Adı eriştenin şeklinden dolayı bacaklı çorbasıdır; ama, her yörede farklı pişiriliyor...


Çorba için:

Malzemeler:

100 gr kıyma

1 küçük kuru soğan

2 çorba kaşğı ince doğranmış maydanoz

karabiber

malzemeleri karıştırın fındık iriliğinde yuvarlayın. bol kızgın yağda kızartın kenarda bekletin.

1,5 su bardağı erişte

2 su bardağı yoğurt

2 çorba kığı un

1 yumurta

5 su bardağı su

1 çorba terteyağı

nane, pulbiber ve tuz

Yapılışı:

Erişteleri makarna gibi haşlayın süzün. tencereye yoğurdu,unu ve yumurtayı ekleyin karıştırın 5 su bardağı su ilave edin haşlanmış erişteleri ekleyin karıştırarak pişirin. köfteleri ekleyin 2 tasım kaynatın. çok yoğun olursa sıcak su ilave edin. teryağında pul biber ve naneyi pişirin çorbanın üzerine gezdirin. servis yapın. arzu edersenız ezilmiş sarımsak ilave edebilirsiniz..



eristeli kofte corbasi 2 Erişte yapımı:





3 su bardağı un



2 yumurta



1 kahve fincanı su



1 tatlı kaşığı tuz



açmak için un



Yapılısı:

Malzemeleri karıştırın un ilavesi ile katı bir hamur yapın. Yaş bez altında dinlendirin. bıçak sırtı inceliğinde açın. Hafif kurutun. İki parmak kalınlığında şeritlere kesin. daha kolay olsun isterdeniz üst üste koyun ince ince dilimleyin. Örtü üzerinde kurutun. Cam kavanozlarda saklayın.

Sütlü Mısır Çorbası



sutlu misir corbasi 1Dün akşam ne çeşit çorba yapabilirim derken birden bir ışık belirdi :), bu ışık genelde bende hep belirir :) Aklıma kereviz çorbası geldi ama evde kereviz yoktu, aslında patates ile de yapabilirdim ama “ neden mısır ile olmasın “ diye aklımdan geçti ve denemeye karar verdim.

Epey zaman önce sevgili arkadaşım Nursen’nin vermiş olduğu yarma mısırları lazım olur diye haşlayıp dondurucuya koymuştum. Ve sakla samanı gelir zamanı atasözü hemen hayata geçmiş oldu :) ( ben mısır yarmasını Kadıköy Çarşı’sında yufka ve tahıl ürünleri satan dükkânlarda gördüm, bilginize )

Eşim yaptıktan sonra “ nasıl yani mısır çorbası mı?? “ dedi, ama bu akşam yiyince “ gerçekten çok güzel olmuş “ diye fikrini belirtti :) Bence sizde deneyin beğeneceksiniz.

Aslında yapımı ve malzemeler mısır hariç aynen daha önce tarifini verdiğim sütlü kereviz çorbası gibi ama ben gene de bilgileri tazelemek adına malzeme ve tarifi veriyorum :)

Malzemeler;

- 1 su bardağı haşlanmış mısır yarması

- 1 baş soğan ( rondodan geçirilmiş )

- 1 diş sarımsak

- 1 çorba kaşığı un

- 1 litreye yakın süt

- 1 çorba kaşığı kadar tereyağı

- Tuz

Rondoda çekilmiş soğanları tereyağında pembeleşene kadar kavuruyoruz ( rengi hafif koyulaşırsa çorbanın içinde görüntüsü güzel oluyor ) . Haşlanmış mısırları soğanlara katıp ½ litre kadar sütü de ilave ederek bir müddet ara sıra karıştırarak kaynatıyoruz. Bir kabın içinde unu biraz süt ile açıyoruz ve içine 1 diş sarımsak rendeleyip karıştırıyoruz. Bu karışımı kaynayan çorbanın içine döküp kalan sütü ve tuzunu ilave edip karıştırarak pişiriyoruz.




Çok kısa zamanda kıvamı bulup servise hazır hale gelecektir.Üzerine kırmızıbiber serpip servis yapabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.


Not: Bu tarifi ilk olarak 23/01/2008 tarihinde diğer blogumda yayınladım.



ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI



Öncelikle herkese hayırlı ramazanlar dilerim....Şu mübarek günlerde kalpleriniz huzur sofranız bereketli olsun....

İftar sofralarının  ilk tercih edilen yemeği çorbadır şöyle meysimin en kırmızı domatesleriyle çorba yapma ne dersiniz ?



arpa sehriye corbasi 1
Malzemeler :

2 adet orta boy domates

2 yemek kaşığı tereyağ

2 çay bardağı arpa şehriye

kararınca tuz

1 lt su

1 et bulyon

Yapılışı :

Domatesleri rendeleyip tereyağı ile iyice kavurduktan sonra domateslerin içine arpa şehriyeleride ekleyerek bir kaç kez karıştırarak 1 lt sıcak su ve et bulyonuda ekleyere  kısık ateşte ortalama 15 dakika kadar pişirelim ...

Servis öncesi biraz dinlendirmekte fayda var...

Afiyet olsun.........

Körili Kabak Çorbası


CLICK FOR ENGLISH

 


korili kabak corbasi 1
   

150gr soğan, dörde doğranmış

2 diş sarımsak

20gr zeytinyağı

500gr yeşil kabak, kabaca doğranmış

350gr su

300gr süt

1 yemek kaşığı köri

Tuz

Karabiber

Dereotu, ince kıyılmış


  • Soğan ve sarımsakları 5 saniye 5 Hız doğrayın. Spatula ile ortada toplayın

  • Zeytinyağı ilave edip 3 dakika 100ºC 1 Hız pişirin

  • Kabakları ekleyip 3 dakika 100ºC 1 Hız pişirin

  • Su ilave edip 15 dakika 100ºC 1 Hız pişirin

  • Süt, köri, tuz ve biberi ekleyip 30 saniye 9 Hız çırpın

  • 7 dakika 90ºC 2 Hız pişirin

  • Tabaklara koyup üzerine dereotu ekleyerek servis yapın



Afiyet olsun...

Ezo Gelin Çorbası Nasıl yapılır Tarifi Çorba Tarifleri


Ezo Gelin Çorbası Nasıl yapılır Tarifi Çorba Tarifleri

Malzemeler:


  • Bir çay fincanı kırmızı mercimek

  • Bir çay fincanı ince bulgur

  • Bir tane orta boy soğan

  • İki çorba kaşığı margarin

  • İki çorba kaşığı domates salçası

  • İki çay kaşığı kırmızı biber

  • Yarım çay kaşığı acı biber yada biber salçası

  • İki çay kaşığı nane

  • Yeteri kadar tuz

  • 6 veya 7 bardak su



Yapılışı

Tencereye yağ ve küçük küçük doğranmış soğanları koyup, hafifçe pembeleştirin.

Su, yıkanmış mercimek, bulgur, salça, tuz koyup mercimek ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin.

Ateşten alıp acı kırmızı biber ve nane serptikten sonra servis yapın.

Cevizli Nohut Çorbası...



Vişnap Macide Tarih: 09 Mart 2013 | cevizli nohut corbasi 1

Bunu E-postayla GönderBlogThis!Twitter'da PaylaşFacebook'ta Paylaş



visnap.blogspot.com/


Merhaba mutfağımdan hepinize sıcacık selamlarımı yolluyorum.Bugün mutfağımda pişen lezzetler misss gibi çekirdekli ekmek,istiridye mantar kavurması ve de ilk defa denediğim cevizli nohut çorbası.Hepsi birbirinden lezzetli hele pişerken  yaydıkları aromalar,kokular inanın karnımız da aç olduğundan büyük sabırsızlıklar içindeyiz pişseler de hemen sofraya oturup yesek diye:))






Fotoğraflarını çekeyim hemen sıcağı sıcağına tariflerimi gireyim istedim ama maalesef hava akşam üzerine döndü güneşimiz de dinlenmeye çekildiğinden artık bugün tarifleri yazarım fotoğraf çekme işi de yarına kalsın.İlk cevizli nohut çorbasının tarifinden başlıyorum .Diğerlerinin de tariflerini sıra ile yazacağım.


cevizli nohut corbasi 2


Malzemeleri:


Nohut (300 gram)


Bir çay bardağı ceviz içi


Bir orta boy kuru soğan


İki yemek kaşığı un


Bir yemek kaşığı fındık yağı


İki yemek kaşığı tereyağı


Kırmızı pul biber

Kimyon


Tuz


Tavuk suyu


cevizli nohut corbasi 3
Tarifi:


Akşamdan nohutlarımızı ıslatalım.Ertesi günü iyice haşlayalım.Bir tencereye fındık yağımızı alalım irice doğradığımız kuru soğanımızı kavuralım.Soğanımıza  unumuzu  ilave edip unun kokusu çıkana kadar kavuralım.






Sıcak tavuk suyumuzu ve nohutlarımızı da ilave edip pişirelim ezilecek kıvama geldi mi blendırlayalım.Ben bir de nohutların kabuğundan dolayı süzgeçten geçirdim.






Bir ufak sos kabında tereyağımızı eritelim.Cızırdamaya başlarken kırmızı pul biberimizi ve cevizlerimizi katalım.İster direk nohut çorbamızın içine dökelim tereyağlı kırmızı pul biberimizi,ya da benim gibi kase de ikram ederken bir kaşıkta tereyağlı biber dökelim üzerine.





Not: Tavuk suyu,et suyu veya sade su da olabilir.Benim hazır da tavuk suyum vardı değerlendirdim.İçine de tane nohut koymak isterseniz bir avuç haşlanmış nohutunuzdan da ayırabilirsiniz.Ben gerek görmedim.Üzerine ceviz serptiğimden dolayı.İlk yaptım cevizli nohut çorbasını,bizler sevdik mi tadını ?Evet umduğumun çok çok üzerin de lezzetli oldu.Bizler çok sevdik.Tavsiye edermiyim ?Evet mutlaka yapmanızı öneririm.Afiyetler olsun.


Sevgilerimle.


visnap.blogspot.com/



Thursday, August 29, 2013

DÜNYA MUTFAKLARI – İSPANYOL MUTFAĞI – KOLAY SOĞUK ÇORBA – GAZPACHO – GASPAÇO TARİFİ – NASIL YAPILIR – YAPILIŞI


İSPANYOL MUTFAĞI – GAZPACHO TARİFİ – NASIL YAPILIR – YAPILIŞI










dunya mutfaklari ispanyol mutfa i kolay so uk corba gazpacho gaspaco tarifi nasil yapilir yapilisi 1


Bugün size İspanyol mutfağından bir tarif vermek istiyorum.  Genelde domates ile yapılan soğuk bir çorbadır. 










Malzemeler:


1 kilo domates


1 adet kuru soğan


1 adet kırmızı dolmalık biber


2 adet salatalık


3-4 dilim ekmek (bayat ekmek kullanabilirsiniz)


3-4 diş sarımsak


1 çorba kaşığı zeytğinyağı


1 çorba kaşığı sirke


1 tatlı kaşığı tuz






Yapılışı:


Domatesleri, salatalıkları yıkayıp kabuklarını soyun, küçük küpler halinde doğrayın.


Dolmalık biberi yıkayıp küçük küçük kesin. 


Soğanları yemeklik doğrayın.


Ekmekleri ıslatın, suyunu sıkın.


Derince bir kaba domates, salatalık, kırmızı biber, soğan ve ekmekleri koyup blenderden geçirin.


Sarımsak, sirke, zeytinyağı ve tuzu ekleyip tekrar blender ile iyice çırpın.


dunya mutfaklari ispanyol mutfa i kolay so uk corba gazpacho gaspaco tarifi nasil yapilir yapilisi 2Tanecik kalmadığında bu karışımı cam ya da porselen bir kapta buzdolabına koyun ve soğutun.


Soğuduktan sonra, üzerine sarımsaklı zeytinyağı gezdirilmiş kızarmış esmer ekmek ile servis edebilirsiniz.






Vazgeçilmez Lezzet Çorba


Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak

yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…

Bir bumads advertorial içeriğidir. Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak

yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…

Bir bumads advertorial içeriğidir. vazgecilmez lezzet corba 1

YOĞURT ÇORBASI



yo urt corbasi 1



Yoğurt çorbası pişirirken dikkat etmemiz gerekenler: Tuzunu piştikten sonra ilave edeceğiz, yüksek ateşte pişireceğiz bir de piştikten sonra kapağını kapatmayacağız (yari aralik olacak). Bunlara dikkat edersek, çorbamızın kesilme riskini azaltmış oluruz.



MALZEMELER:



  • 2 yemek kaşığı un


  • 1 yumurta


  • 1 çay bardağı yıkanmış pirinç


  • 2 su bardağı yoğurt


  • 5 su bardağı soğuk su ya da tavuk suyu


  • 1 yemek kaşığı nane


  • 2 yemek kaşığı tereyağı


  • 1 tatlı kaşığı tuz



HAZIRLANMASI:




  • Büyükce bir tencerede, su ve tereyağı hariç tüm malzemeleri karıştırın. Devamlı karıştırarak yavaş yavaş suyu ekleyin.


  • Yüksek ateşte, cırpma teli ile karıştırarak çorbayı kaynayana kadar pişirin.


  • Kaynayınca altını kısın ve pirinçler pişene kadar kaynatmaya devam edin (ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin).


  • Pirinçler pişince, altını kapatın.


  • Tereyağını eritip nane ile karıştırın, bunu da çorbaya ilave edin.


  • Servis yapmadan hemen önce tuzunu ilave edin.



Afiyet olsun.



Sade Mercimek Corbasi

sade mercimek corbasi 1






Allah Ne Verdiyse





  • ANASAYFA

  • HAKKIMDA

  • ILETISIM

  • Değmesin Yağlı Boya








  • sade mercimek corbasi 2


  • sade mercimek corbasi 3


  • sade mercimek corbasi 4


  • sade mercimek corbasi 5


  • sade mercimek corbasi 6








Sade Mercimek Corbasi



Gönderen Allah ne verdiyse On 17 Temmuz 2013 Çarşamba 3 yorum






sade mercimek corbasi 7


Sabahel hayiiiiir dostlar gününüz aydin ve bereketli olsun 


iftar corbasiz olurmu ?? olmaz elbet. aslinda, tek corba olmali iftara, 


tadina varmali hem ramazanin , hemde corbanin.! ramazana o yakismali aslinda .


Nefse hizmet etmeden, 


amacin yanlizca yasamak icin yemek oldugunun farkina varmak.yemek icin yasamak degil . 


esim dün bana ,


can ya benim canim mercimek corbasi istiyor degince ,baska birsey yapmamaya karar vererek sordum hangisi ?? biliyorum cünki gelcek cevabi 


dedi mercimek ama sade olsun .peki dedim . 


bir yandan mercimegi yikarken düsündüm, ben bunu eklemismiydim bloguma ? hayiiiir  ilginc 


aramak gibi bir zaman kaybina da girmedim .


bir yerlerde hatirliyorum ama arsive bakmadan ekleyeyim dedim .


laf aramizda güzel olur beyenilir corbam . belki benceli olusundan .


tarife gecmeden evvel, bir konuya deginmek istiyorum.


sevgili boyam degmesin yagliboya


bir niyet almis. bu niyetine destek olmak, bir nebze de bu niyette payimin bulunmasini umarak 


sizlere duyurayim dedim.Kendi adima konusuyorum nefsimedir bu yazdiklarim.


Dostlar bizler sofralarimizi cesit cesit donatirken, tek ramazana has bir durum degil bu, 


corbasindan tatlisina yapiyoruz.her gün,itiraz kabul etmiyorum ikinci bir cesit her daim bulunur soframizda . az yada cok ama var, cok sükür .


 Diger tarafta o insanlarin varligi ise aci gercek.ne kadar nefsimize zor gelsede bu aci gercegi degistirmiyor .Bir kase corbadan gectim bir dilim ekmek dahi bulamayan,


 din kardeslerimizin varligi ruhumuzu vicdanimizi acitmali dostlar 


 su dünyada insan olarak yasamaktan baska elimizde hic birsey yok. 


gayemiz de yasatmaya vesile  olmak ki, deger bulsun bu elimizdeki 


" Komsusu ac yatarken, kendi tok yatan bizden degildir,, buyuruyor hadisi serif .yaptiracaginiz bir sablon ile sizinde bunda payiniz olacak hem blogunuz yenilenecek, hem hayra vesile olacaksiniz .


sevgi yapacagi sablonun karsiligi olan ücretini din kardeslerine göndermeye niyet almis .


destek olmak ve detayli bilgi icin bloguna tik yapmaniz kafi .


&


simdi corbamizin tarifine geceyim  


1 ,5 su bardagi mercimek 


1 tane kuru sogan 


1,5 yemek kasigi un 


ceyrek cay bardagi sivi yag+yarim yemek kasigi tereyag 


1,500 ml su 


1 su bardagi et suyu 


tuz 


yarim cay kasigi karabiber 2 kahve kasigi seker  


&


üzerine 


1 yemek kasigi tereyag, yarim kahve kasigi toz kirmizi biber 






sade mercimek corbasi 8


tenceremize yaglari koyup, üzerine dogradigimiz sogani, toz sekeri ve unu ekleyerek 


acik kahverengi olup dibini sarincaya kadar kavuralim 



sade mercimek corbasi 9


bu asama önemli, iyice kavrulmali yanmadan! 


kasik dibinde gelip gitme de zorlanmaya baslayinca 



sade mercimek corbasi 10


üzerine suyumuzu ilave edelim 



sade mercimek corbasi 11


kendi yapmis oldugumuz et suyu suyumuzu da ekleyelim. 


lezzetini cok etkileyen bir etsuyudur bu ;) 



sade mercimek corbasi 12


suyumuz kaynayinca, yikadigimiz mercimegi ekleyelim nisastasi iyice aritilmis olsun 



sade mercimek corbasi 13


tuz karabiber ile tatlandiralim .tuzunu biraz sivri olacak sekilde ekleyin 


yani hissedilsin zira mercimek tuz hirsizidir, eksik olursa bu asama da ,s


onradan ne kadar eklerseniz ekleyin almaz icine 


kapagini hafif acik birakarak 30 dakika kaynatin 


dikkat edin tasmasin. arada bir iki kez karistirin, ocaginizin isisini orta derecede tutun



sade mercimek corbasi 14


simdiiiii belki yüzünüzü burusturacaksiniz ama, bu asmada el blendiri kullanmak yok .


zira onunla yaparsaniz corbanin kivami, rengi degisiyor.


 tel bir süzgecten corbamizi süzerek kasik yardimi ile corbanizi bu elekten gecirin 


blendir yoooook :))



sade mercimek corbasi 15


mercimegin posasi üste kalacak yaklasik 2 yemek kasigi. bunu atalim 


mercimegin türüne göre koyulugunu ayarlayin gerekirse su ilave etmeniz gerekebilir ama sakin cok duru olmasin dostlar mercimek yogun olmali birde limonsuz yenmez mercimek yavan gelir insana sofrada limon suyu tabakda dahi bulussa mercimekde  kivam aninda koyulasir 



sade mercimek corbasi 16


ayni tenceremize üzeri icin olan tereyagini eritelim. hafiften köpürmeye baslayinca, 



sade mercimek corbasi 17


icersine kirmizi biberi biraz daha tuzu ve karabiberi ekleyelim. süzdügümüz corbamizi


 üzerine ilave edelim .bir tasim daha kaynatalim koyulugunuda tekrar kontrol edelim 


son bir sir daha birakayim buraya  ocagin altini kapatinca, limon püremizden bir kahve kasigi  corbamiza ekleyelim .lezzetinde ki farki hissedeceksiniz biliyorum 



sade mercimek corbasi 18


kaselere bosaltip üzerine arzu ederseniz kuru nane ve pul biber serpistirelim 


 hem sagligimiza hem nimetin varligina sükür dualarla bereket katarak ikram edelim 


hem yiyene hem yapana sifa olsun dularimla .afiyet ola dostlar daim dualara talibim 


Muhabbetle 









Tweet




Pin It