Tuesday, August 6, 2013

Yöresel birkaç lezzet...(Mıhlama,fetir ve süt çorbası)



Mıhlama


yoresel birkac lezzet mihlama fetir ve sut corbasi 1


          Bu hafta kar ve bazı aksaklıklar yüzünden eve hapsolduk desem yeridir....İstanbul'un çok kar yağan bir semtinde oturunca ve de arabamız olmadık bir süpriz yapınca bizde dışarı çıkamadık bi türlü ...Karne tatilimizin ilk haftası evde geçti anlayacağınız...


 Evde kalınca da değişik değişik yemekler aklımıza vurdu ...


Aslında biraz yöresel takıldık ...


İşte ilki bu lezzete Giresun da Mısır Yağlaş'ı derler .Aslında Trabzonda bunun daha yağlısına kuymak yada mıhlama derler ..Biz daha çok kahvaltıda yemeği tercih ediyoruz...Yapılış aşamalarını aşağıdaki kolajda göstermeye çalıştım..


yoresel birkac lezzet mihlama fetir ve sut corbasi 2



Mısır Yağlaşı için 6 yemek yaşığı kadar gerçek mısır unu gerekli ...(Bu pazarlarda satılanlar gerçek mısır unu gibi gelmiyor bize)..Tavada mısır ununu tengi hafif koyulaşana kadar kavurdum ...


Sonrasında üzerini geçecek kadar soğuk su ilave ettim ...Veee  çok koyu olmayacak şekilde göz göz fokurdattım ammmaan dikkat koyu yada sulu olmayacak ikisinin arası ...


İstenilen kıvama gelincede bol kaşar peyniri rendesini ve tuzunu  ilave ettim .(aslında yöresel olan peynir tercihimiz ama bununla idare ettik )..


Üzerine erittiğim tereyağı ve sıvıyağlı  kırmızı biber karışımını da ekledim ..


Şebinkarahisar'ın ekmeği olan Fırın kurusu ile bandıra bandıra yenir ...(kolajda en alt sağda olan )


Fırın kurusu nam-ı diğer kuru ekmeğimizi bir çok insan bilmez onuda bir ara anlatırım inşallah ...


yoresel birkac lezzet mihlama fetir ve sut corbasi 3



   Arabamıza kavuşur kavuşmak Annem'e gittik ...Canım uzun süredir hastaydı biraz düzelmiş görelim istedik ...


Anneler ,anne olmak farklı bir duygu geleceğimizi duymuş, hamur işini de sevdiğimizi bildiği için hemen hamurunu yoğurmuş bile ...


Bazlama da denilen bizim Fetirimiz den yaptı bize sıcak sıcaak yedirdi bize.Babamızda el atmadan duramadı hamuru incelttide inceltti yapacağım diye neyse ki yenecek bir şey çıktı ortaya...


Annecim çoooooooook teşekkür ederiz ...Sen bi tanesin ...


yoresel birkac lezzet mihlama fetir ve sut corbasi 4


Eveeeet son lezzetimiz ağrıyan boğazımız için sıcak sıcak karabiberi üzerinde bulgurlu süt çorbası


Süt çorbası yapımı çok kolay ..Önce 1 su bardağı kadar ince bulgur'u (ama köftelikten kalın ) su ile haşladım ..


Bulgur iyice yumuşayınca içine 4 su bardağı kadar süt ilave ediyoruz.Kaynayınca yağ, tuz ve karabiberini ilave ettim.Üzerindeki yeşillikler isteğe bağlı ben evde yeşil olarak ne varsa ince doğrayıp ilave ediyorum ...


Sıcak sıcak boğazınız için çok yararlı olmayabilir ilk sıcaklığı çıkınca Afiyet olsun derim .....


No comments:

Post a Comment